Nie jedz jajek, bo będziesz mieć wysoki cholesterol. Zjadaj dwa, a najlepiej tylko jedno tygodniowo, bo inaczej będziesz mieć kłopoty ze zdrowiem. Jeszcze niedawno takie opinie były na porządku dziennym. Powszechnie uważano, że jaja jako produkty, które zawierają cholesterol, przyczyniają się do wysokiego poziomu tej substancji w organizmie. A podwyższony poziom cholesterolu to – jak wiadomo – prosta droga do chorób serca oraz udaru. Ostatnio jednak podejście do jedzenia jaj się zmieniło.

Reklama

Czy jedzenie jajek wpływa na poziom cholesterolu?

Badania wykazały, że to nie cholesterol pochodzący z żywności jest odpowiedzialny za wzrost stężenia cholesterolu we krwi, ale tłuszcze, które popularnie nazwane są tłuszczami nasyconymi. W największej ilości występują one w produktach takich jak smalec, słonina, boczek – wyjaśnia dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka na SGGW. To bardzo dobra informacja, bo jajka poza cholesterolem, o którym jest tak głośno, są również źródłem wielu cennych substancji odżywczych.

Czy ktoś powinien unikać jedzenia jajek?

Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia produktów, które zawierają duże ilości cholesterolu, jest jednoczesne występowanie dwóch chorób – cukrzycy i miażdżycy. Osoby, których ten problem dotyczy, powinny zdecydowanie ograniczyć jedzenie jajek. Całkowicie powinny one zniknąć z jadłospisu osób uczulonych na białko jaja kurzego.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama