Kawa zbożowa w ciąży jest bezpieczna i polecana przez lekarzy. Ciężarne wybierają zwykle kawę Inkę albo kawę z cykorii. Wiele kobiet zastanawia się jednak, ile kawy zbożowej pić dziennie, i czy każda kawa zbożowa, także kawa Anatol czy kawa orkiszowa, jest zdrowa w ciąży.

Reklama

Kawa zbożowa w ciąży

Kawa zbożowa w ciąży jest dozwolona, podobnie jak inne rodzaje kaw pite z umiarem, np. kawa parzona czy kawa bezkofeinowa. Kawa zbożowa jest jednak o wiele zdrowsza, bo w sposób naturalny nie zawiera kofeiny (wiadomo zaś, że kofeina w ciąży może mieć niekorzystny wpływ na organizm mamy i zdrowie dziecka). Kawę zbożową produkuje się z prażonych ziaren zbóż, np. jęczmienia, żyta albo orkiszu, a także na bazie korzenia cykorii. Taki napój zawiera dużo błonnika, a także różnych cennych minerałów: magnezu, cynku, selenu, potasu oraz witamin z grupy B. Kawa zbożowa w ciąży jest zatem zdrowa i smaczna.

Ile dziennie pić kawy zbożowej w ciąży?

Jeśli zastanawiasz się, ile kawy zbożowej dziennie wypijać i czy musisz pilnować określonych dawek, uspokajamy: kawa zbożowa w ciąży może być pita w dowolnych ilościach (oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku). Z umiarem powinny ją jednak pić ciężarne ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową (kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny) oraz kobiety z celiakią (kawa zbożowa zwykle zawiera gluten).

Brak ograniczeń co do ilości to duża przewaga kawy zbożowej nad innymi rodzajami kaw. Warto pamiętać, że zwykła kawa w ciąży może szkodzić i mamie, i dziecku, jeśli jest pita w nadmiarze. Ile kawy pić w ciąży? Bezpieczna dawka to ok. 200 mg kofeiny na dobę, czyli mniej więcej 2 filiżanki słabej kawy. Zdecydowanie mniej zdrowa jest kawa rozpuszczalna w ciąży produkowana z ziaren gorszej jakości.

Kawa Inka w ciąży

Kawa Inka w ciąży to doskonały zamiennik zwykłej kawy z kofeiną. Ta najpopularniejsza kawa zbożowa nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze niskokaloryczna. Kawę Inkę produkuje się z ziaren żyta, jęczmienia, dodaje się do niej cykorię albo buraka cukrowego. To dlatego kawa Inka pita w ciąży świetnie wpływa na zdrowie i samopoczucie ciężarnej, podobnie jak mniej znana kawa Anatol. Kobiety w ciąży powinny przekonać się do niej ze względu na bogactwo witamin, błonnika i węglowodanów, a do tego – brak tłuszczu. Kawa Inka poprawia perystaltykę jelit, dobrze wpływa na układ nerwowy, zmniejsza poziom złego cholesterolu i zwiększa odporność.

Zobacz także

Uwaga! Kawa Inka dostępna jest w wielu wariantach, np. o smaku waniliowym czy czekoladowym. W ciąży jednak lepiej unikać kawy zbożowej z dodatkami, np. z cukrem. Szczególnie polecamy zaś kawę z cykorii i kawę z orkiszu w ciąży.

Kawa z cykorii w ciąży

Kawa z cykorii w ciąży to mnóstwo korzyści dla zdrowia. Dzięki zawartości inuliny kawa na bazie korzenia cykorii dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit, chroni przed stanami zapalnymi, usprawnia trawienie i wzmacnia odporność. Jak widać, cykoria w ciąży to same plusy!

Kawa orkiszowa w ciąży

Kawa orkiszowa z kolei to hit wśród fanów zdrowego odżywiania, idealnie nadaje się więc dla kobiet w ciąży. Orkisz to bogata w białko odmiana pszenicy, zawiera też witaminy: A, B, D i E. Kawa orkiszowa nie podrażnia żołądka, jest lekkostrawna i oczyszcza organizm z toksyn. Jeśli w ciąży brakuje ci efektu pobudzenia, jaki zapewnia kawa z kofeiną, kawa orkiszowa to strzał w dziesiątkę – znakomicie pobudza i poprawia pracę mózgu.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama