Reklama

Jeszcze nie wytłumaczysz swojemu dziecku różnicy między podmiotem i orzeczeniem, ani nie wprowadzisz w tajniki języków programowania. Ale nawet na etapie ciąży w prosty sposób możesz sprawić, by w przyszłości twoja pociecha nie miała problemów z przyswojeniem wiedzy.

Reklama

Jedz ryby, orzechy i siemię lniane

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Japończycy nazywają je „brain food”, czyli żywność dla mózgu, bo zapewniają jego prawidłowy rozwój, podobnie jak całego układu nerwowego i siatkówki oka. Najbogatszym źródłem omega-3 są tłuste ryby morskie – makrela, śledź, łosoś, halibut, sardynka. Ale ze względu na ryzyko ich zanieczyszczenia, jedz je dwa razy w tygodniu (porcje po 100 g). Do potraw bogatych w omega-3 bez obaw dodawaj oleje – rzepakowy, sojowy, lniany, oliwę z oliwek. Kwasy omega-6 są w oleju kukurydzianym, sezamowym, słonecznikowym i z wiesiołka.

Spaceruj i ćwicz

Gdy jesteś w ruchu, krew krąży szybciej i więcej jej dociera do dziecka. Otrzymuje ono wtedy więcej składników potrzebnych do rozwoju, a także tlen, który krążąc po ciele maleństwa, poprawia jego przemianę materii. Dzięki temu organizm, jak również mózg dziecka lepiej funkcjonują. Badania przeprowadzone w USA dowodzą, że ćwiczenia podczas ciąży wpływają na tempo nauki mówienia! Maluchy osiągają też lepsze wyniki w testach umiejętności jako przedszkolaki! Ale nie szarżuj zbytnio: ciąża nie lubi wstrząsów. Zamiast podskakiwać, spaceruj, pływaj lub zafunduj dziecku taniec brzucha. To uciszy je i... uśpi!

Słuchaj muzyki

Ale nie tylko Mozarta. Może to być Czajkowski, Urbaniak czy Pink Floyd. Ważne, by słuchanie sprawiało ci przyjemność. Unikaj ostrych brzmień, które działają przygnębiająco. Już od 16. tygodnia ciąży maluch odpowiada zmianą zachowania na dźwięki. Przy głośnych – bicie jego serca przyspiesza, a zwalnia, gdy są łagodne. Dzieci, które słuchają muzyki w życiu płodowym, jako niemowlęta szybciej siadają, stają i zaczynają chodzić.

Łykaj kwas foliowy

Kwas foliowy to bardzo ważny składnik w twojej diecie – chroni przed wadą cewy nerwowej, zapobiega anemii, ma wpływ na wagę urodzeniową dziecka i zabezpiecza przed przedwczesnym porodem. W naturalnej postaci występuje w zielonych warzywach: brokułach, brukselce, szpinaku, sałacie, natce pietruszki, warzywach strączkowych, papryce, pestkach dyni i słonecznika oraz w migdałach. Możesz przyjmować też preparat z kwasem foliowym, ale sposób i czas jego dawkowania ustal z lekarzem.

Nie przejadaj się

Nadmiar kilogramów, podobnie jak zbyt mała waga w ciąży, może mieć wpływ na zdrowie i inteligencję dziecka. Jeśli przytyjesz zbyt wiele, maluch może się urodzić bardzo duży, mieć problemy z przyjściem na świat, co z kolei wpłynie na jego układ nerwowy. Doświadczenia lekarzy potwierdzają też inną zależność – jeśli mama ma niedowagę, dziecko ma nieco mniejszy obwód główki i mózg, co może się wiązać z poziomem IQ. Lekarze zalecają, by w czasie ciąży przytyć ok. 20 proc. swojej normalnej wagi. Zazwyczaj jest to 10–14 kg.

Czytaj też: Co warto jeść w ciąży, a czego lepiej unikać?

td_dopisek.gif
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama