Jako przyszła mama chcesz zadbać o swoją dietę, by nie tylko nie szkodzić rozwijającemu się dziecku, lecz także wspierać jego prawidłowy wzrost. To wspaniale! W twoim codziennym menu pewnie nie brakuje witamin i minerałów, takich jak magnez czy żelazo. Z drugiej strony nie wszystkie produkty, które są uznawane za zdrowe, są wskazane ciężarnym. Czy zatem możesz bez obaw sięgać np. po śliwki, czy raczej powinnaś ich unikać, aby nie wpłynąć negatywnie na rozwój maluszka? Sprawdź, jakie właściwości mają śliwki i czy są wskazane do spożywania przez kobiety w ciąży!

Reklama

Czy można jeść śliwki w ciąży?

Tak, przyszłe mamy bez obaw mogą sięgać po te owoce w ciąży. Śliwki stanowią nie tylko źródło składników odżywczych ważnych dla dobrego samopoczucia przyszłej mamy i prawidłowego rozwoju dziecka, lecz także mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego ciężarnej. Dodatkowo spożywanie śliwek powoduje, że toksyny zawarte w przewodzie pokarmowym zostają z niego usuwane. Można jeść zarówno świeże śliwki w sezonie, jak też suszone bądź mrożone.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w śliwkach?

Owoce te to cenne źródło wielu składników odżywczych, szczególnie potrzebnych przyszłym mamom. Zawierają:

  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • witaminy z grupy B.

Śliwki na zaparcia w ciąży

Problem zaparć dotyka sporą grupę ciężarnych. Mogą pojawić się na każdym etapie ciąży, ale im jest ona bardziej zaawansowana, tym ryzyko problemów z wypróżnianiem się wzrasta. Przyszłe mamy nie powinny jednak na własną rękę sięgać po preparaty z apteki na zaparcia. Na tę dolegliwość bardzo pomagają jednak właśnie śliwki (zwłaszcza węgierki i renklody). Zawierają bowiem pektyny, które odpowiadają za prawidłową pracę jelit.

Zobacz też:

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama