Nasza rada? Przede wszystkim nie stresuj się. A po drugie – skorzystaj z kilku cennych rad specjalistów.

Reklama

Dieta dobra to dieta zróżnicowana

Dieta kobiet w ciąży – podobnie jak dieta każdego z nas – powinna być możliwie zróżnicowana i urozmaicona, czyli zawierająca wszystkie grupy produktów: zbożowe, warzywa i owoce, nabiał, dostarczające pełnowartościowego białka np. ryby, drób, mięsa, warzywa strączkowe. Zdrowia nie da się oszukać – pewnych witamin czy składników nie znajdziemy nigdzie indziej poza określoną ścisłą grupą produktów. Tak ważny dla ciebie i rozwoju dziecka kwas foliowy znajdziesz tylko w zielonych warzywach, podobnie jest z witaminą C – jest ona wytwarzana tylko przez produkty roślinne. Dlatego też bardzo ważne jest spożywanie wystarczającej ilości warzyw, owoców oraz soków – najlepiej ich 5 porcji rozłożonych w ciągu dnia.

5 porcji na zdrowie

Najbardziej optymalną dawką dla naszego organizmu jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie. Dlaczego jest to tak ważne? Warzywa, owoce oraz soki cechują się wysoką wartością odżywczą i regulacyjną – przede wszystkim ze względu na zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Najlepiej jeść ich jak najwięcej i wybierać różnorodne odmiany i gatunki, ponieważ każdy z nich może nam zaoferować odmienny zestaw cennych witamin. Warzywa liściaste stanowią bardzo cenną grupę ze względu na dużą zawartość makro- i mikropierwiastków, szczególnie żelaza, miedzi, manganu, potasu, a także witaminy E oraz kwasu foliowego. Porzeczki, truskawki, kiwi, warzywa kapustne i marchew to świetne źródła witaminy C oraz prowitaminy A (≤-karotenu). „Zawarte w warzywach, owocach i sokach witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Witaminy A i C oraz ≤-karoten wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego” – tłumaczy dr Jarosz. „Spożywanie odpowiedniej ich ilości, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, działa ochronnie na ustrój człowieka, przeciwdziała rozwojowi różnych chorób, a także wpływa na dobre samopoczucie. Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Większość z nich zużywana jest przez organizm praktycznie już po kilku godzinach od ich spożycia. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać je 5 razy w ciągu dnia, regularnie, w odpowiednich porcjach.”

Jedz za dwoje?

W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na kalorie, witaminy i minerały. Należy jednak pamiętać, że ciąża nie usprawiedliwia jedzenia za dwoje. Oczywiście kobieta w błogosławionym stanie powinna jeść więcej, ale tylko o około 500 kcal. W czasie ciąży kobieta powinna przybrać od 8 do 12 kilogramów. Przyszła mama powinna również ograniczyć słodycze oraz przekąski nie zawierające wartości odżywczych. Natomiast napoje zawierające teinę i kofeinę (czyli kawa i herbata) należy zamienić na soki i wodę mineralną. Najlepiej wypijać około 8 szklanek wody dziennie, nie zapominając o soku ( nie można przedobrzyć). Jest to też dobra okazja, by wypróbować nowe przepisy na pyszne napoje np. koktajle sokowe, które nie tylko oferują bogactwo zdrowych składników, ale też ciekawe smaki – warto sprawdzić jak smakuje porzeczka zmieszana z bananem, pomarańcz z kiwi, marchewka z brzoskwinią.
Zdrowa dieta w czasie ciąży nie tylko pozytywnie wpłynie na rozwój dziecka, ale i pomoże Ci po porodzie szybko wrócić do dawnej figury. Zdrowe nawyki żywieniowe - nawet jeśli zostały wyrobione dopiero w trakcie ciąży - zaprocentują w przyszłości zgrabną sylwetką, większą ilością energii i podniosą twoją odporność na stres.

Reklama

Tekst powstał w ramach Kampanii społecznej 5 porcji warzyw, owoców lub soku.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama