Ten posiłek aż kipi od kwasu foliowego, dzięki zawartości wielu zielonych warzyw takich jak: szpinak, zielony por, pietruszka, bób.

Reklama

Jakie wartości odżywcze ma bób?

Bób jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego! Czy wiesz, że 100 g surowego bobu pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę? Stąd zaleca się spożywanie bobu kobietom w ciąży.

Jakie wartości odżywcze ma szpinak?

Szpinak zawiera przede wszystkim duże ilości potasu i żelaza, a także kwas foliowy oraz witaminy: E, K, B1, B2, B3, B5, B6, H i C. To również dobre źródło przeciwutleniaczy: beta-karotenu i luteiny.

Zobacz, jak przyrządzić zieloną zupę ze szpinaku i bobu.

Reklama

Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama