Przepis na zieloną zupę – źródło kwasu foliowego
Zobacz, jak Monika Mrozowska przyrządzić zupę z bobem i szpinakiem – to idealna propozycja dania dla przyszłych mam.
Opublikowano: środa, 28 maja 2014 09:20
Reklama
Ten posiłek aż kipi od kwasu foliowego, dzięki zawartości wielu zielonych warzyw takich jak: szpinak, zielony por, pietruszka, bób.
Reklama
Jakie wartości odżywcze ma bób?
Bób jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego! Czy wiesz, że 100 g surowego bobu pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę? Stąd zaleca się spożywanie bobu kobietom w ciąży.
Jakie wartości odżywcze ma szpinak?
Szpinak zawiera przede wszystkim duże ilości potasu i żelaza, a także kwas foliowy oraz witaminy: E, K, B1, B2, B3, B5, B6, H i C. To również dobre źródło przeciwutleniaczy: beta-karotenu i luteiny.
Zobacz, jak przyrządzić zieloną zupę ze szpinaku i bobu.
Reklama
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Reklama
Reklama
Reklama