Czarny bez (z łac. Sambucus nigra), zwany też dzikim bzem, od wieków stosowany jest w medycynie ludowej do wzmocnienia chorego organizmu. W zielarskiej aptece wykorzystuje się jego kwiaty (koloru białego, o raczej nieprzyjemnym zapachu) i owoce (czarnofioletowe jagody, o mało atrakcyjnym smaku) mające najsilniejsze działanie lecznicze. Z czarnego bzu robi się soki (z owoców) oraz napary (z kwiatów).

Reklama

Spis treści:

Sok z czarnego bzu – właściwości

Najbardziej znanym działaniem soku z owoców czarnego bzu jest wzmacnianie odporność organizmu i jego reakcji obronnych na różnego rodzaju infekcje. Jest niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru i kaszlu. Owoc ten ma także dobroczynne działanie przeciwbólowe oraz oczyszczające organizm z toksyn.

To właśnie w owocach czarnego bzu skoncentrowana jest największa moc witamin i soli mineralnych. Zawierają one szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A oraz wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza. Ponadto znajdziesz w nich:

  • glikozydy antocyjanowe (hamują wolne rodniki i wykazują działanie antynowotworowe);
  • pektyny,
  • garbniki,
  • kwasy owocowe.

Owoce te należą do tzw. środków czyszczących krew, dlatego są polecane przy usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych (pielęgnacja skóry trądzikowej). Są też stosowane w:

Zobacz także
  • niestrawnościach,
  • zaparciach,
  • w uśmierzaniu bólu w nerwobólach i rwie kulszowej.

Sok z owoców czarnego bzu ma właściwości:

  • napotne,
  • moczopędne,
  • zwalczające gorączkę i wirusy.

Powinny pić go osoby ze skłonnościami do:

  • nawracających infekcji,
  • obniżonej odporności,
  • zapalenia oskrzeli,
  • grypy.
    Uwaga! Surowe owoce czarnego bzu zawierają szkodliwą sambunigrynę – toksyczny składnik, który po spożyciu rozkłada się do cyjanowodoru i może wywołać zatrucie w postaci nudności, a nawet wymiotów.

Jak zrobić sok z czarnego bzu - przepis

Owoce czarnego bzu zbiera się w sierpniu i we wrześniu i jest to idealny moment na przygotowanie z nich przetworu. Zrobienie soku z czarnego bzu jest proste i nie zabiera dużo czasu.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (trzeba odrzucić owoce, które nie są czarne),
  • 200-1000 g cukru,
  • cytryna,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:
1. Owoce czarnego bzu włóż do garnka, zasyp cukrem i ogrzewaj w wodzie, aż puszczą sok.
2. Następnie rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę.
3. Zagotuj przetarty sok z sokiem z cytryny (im dodasz więcej cukru, tym sok będzie trwalszy, ale i słodszy).
4. Rozlej do ciemnych butelek lub słoików i zamknij.
5. Pasteryzuj przez 15-120 minut.

Sok w jasnym szkle warto trzymać w ciemnym pomieszczeniu. Sok z czarnego bzu przez 6-12 miesięcy. Po otwarciu trzymaj go w lodówce.

Jeżeli nie chcesz samodzielnie przygotowywać soku z czarnego bzu, możesz kupić go w sklepie ze zdrową żywnością. Litrowa butelka soku z czarnego bzu kosztuje około 30 zł.

    Jak stosować sok z owoców czarnego bzu

    Jeżeli ty lub twoje dziecko jesteście przeziębieni, wypijcie 2-3 razy dziennie po szklance soku (50 g) rozcieńczonego mocno ciepłą wodą. Podobną ilość spożywaj także w przypadku zaburzeń trawienia i nerwobólach. Taki sok można także pić profilaktycznie – możesz go dodawać do herbaty lub po prostu spożywać do trzech łyżeczek dziennie.

    Nie ma żadnych przeciwwskazań do picia soku z czarnego bzu w ciąży. Jako naturalny preparat jest on korzystny dla przyszłej mamy i bezpieczny dla rozwijającego się w brzuchu maleństwa. Jest to szczególnie istotne, jeżeli złapiesz przeziębienie w I trymestrze ciąży, kiedy kształtują się wszystkie narządy dziecka. W takiej sytuacji lepiej spróbować wyleczyć się domowymi sposobami niż stosować typowe leki na przeziębienie, które mogą nie być obojętne dla maluszka. Zawsze jednak pamiętaj, że jeżeli naturalne sposoby na infekcję nie pomagają, trzeba niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

    Sok z owoców czarnego bzu dla dzieci jest idealny na wzmocnienie ich układu odpornościowego i w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Wskazany jest do stosowania u dzieci powyżej 2 lat.

    Jak zrobić sok z kwiatów czarnego bzu

    Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca. Do zrobienia z nich soku przygotuj:

    • 20 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
    • 1 litr wody
    • 1 kg cukru
    • 2 cytryny

    Kwiaty rozłóż na białym papierze i zostaw na ok. 1 godzinę, aby owady mogły opuścić kwiaty. Po tym czasie można a baldachami delikatnie potrząsnąć. Odetnij drobne gałązki z kwiatami, a grube łodygi odrzuć – są gorzkie.
    Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryn. Gorącym syropem zalej kwiaty, zamieszaj, przykryj garnek talerzem i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony syrop odstaw na 2-3 dni w chłodne, ciemne miejsce. Mieszaj raz dziennie.
    Po tym czasie przecedź sok przez gazę, zagotuj i od razu przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć, postaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym miejscu np. w piwnicy przez 6-12 miesięcy. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.

    Jak stosować syrop i napar z kwiatów czarnego bzu

    Na wzmocnienie warto pić 2 łyżki syropu przed snem. Dzieciom wystarczy podać jedną łyżkę. Podczas przeziębienia lub infekcji należy pić kilka łyżek syropu w ciągu dnia. Można dodawać go do napojów i herbat.

    Właściwości syropu z kwiatów czarnego bzu

    Kwiaty czarnego bzu zawierają sporą dawkę flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny oraz sole mineralne. Susz z kwiatów czarnego bzu można zrobić samemu lub kupić gotowy w aptece.

    Kwiat czarnego bzu działa:

    • napotnie,
    • przeciwgorączkowo,
    • rozrzedza katar,
    • wykrztuśnie,
    • moczopędnie,
    • uszczelnia ściany naczyń włosowatych (zapobiegając powstawaniu tzw. pajączków).

    Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do:

    • płukania chorego gardła,
    • okładów przy zapaleniu spojówek,
    • łagodzenia stanów zapalnych skóry.


    Zobacz też:

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama