Hormony ciążowe, głównie progesteron, rozpulchniają system trawienny i powodują, że kwas żołądkowy cofa się z żołądka do wcześniejszych odcinków przewodu pokarmowego. To z kolei może wywołać nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku i ból ponad przeponą w klatce piersiowej.

Reklama

Pod koniec ciąży także rosnąca macica może uciskać żołądek i wywoływać cofanie się kwasu żołądkowego. Niestety nawet niewielka ilość kwasu, która przedostaje się do przełyku, może go podrażniać, skutkiem czego jest zgaga.

Zgaga w ciąży może być także efektem nieodpowiedniej diety. Aby pozbyć się zgagi, warto wyeliminować niektóre produkty i wypróbować domowe sposoby jej łagodzenia – bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i płodu.

Zgaga w ciąży: jak sobie z nią radzić?

Aby uniknąć zgagi lub zmniejszyć dokuczliwe objawy, przyszła mama powinna wyeliminować wszystkie czynniki, które podrażniają śluzówkę przewodu pokarmowego.

Zgagę w ciąży mogą wywoływać:

Zobacz także
  • obfite posiłki,
  • produkty mleczne,
  • pikantne albo mocno przyprawione potrawy,
  • alkohol,
  • papierosy,
  • nerwy i stres.

Dodatkowo warto trzymać się kilku poniższych zasad:

  • jeść 5 małych posiłków dziennie,
  • pamiętać, by kolacja nie była jedzona zbyt późno, była lekka i niezbyt obfita,
  • spać na lewym boku.

Jeśli cierpisz z powodu zgagi, niewskazana jest zarówno kawa, jak i cola. Nie powinnaś pić także mocnej, gorzkiej herbaty. Jaka herbata na zgagę w ciąży jest odpowiednia? Przede wszystkim słaba, np. z dodatkiem imbiru.

Domowe sposoby na zgagę w ciąży

Istnieje kilkanaście domowych sposobów na pozbycie się lub łagodzenie zgagi w ciąży. Produkty, które zmniejszą objawy nadkwasoty, są łatwo dostępne, a część z nich z pewnością masz w swojej kuchni. Co pomaga na zgagę w ciąży?

Kefir na zgagę w ciąży

Picie kefiru i jogurtu naturalnego łagodzi uczucie pieczenia w przełyku, odczuwane jako palenie w klatce piersiowej.

Mleko na zgagę w ciąży

Podobne działanie do kefiru będzie miało również mleko (ale nie u wszystkich). Powinno mieć temperaturę pokojową, aby dodatkowo nie podrażniało przełyku.

Rumianek na zgagę w ciąży

Picie rumianku pozwala zwalczyć nieprzyjemne pieczenie, sprawdza się też przy innych dolegliwościach, np. niestrawności.

Zioła na zgagę w ciąży

Do rondelka wlej 300 ml wody, dodaj sok i pokrojoną skórkę z połowy cytryny oraz dwie łyżeczki wymieszanych w równych proporcjach melisy, tymianku i werbeny. Gotuj przez 5 minut, odstaw na drugie tyle i odcedź. Trzymaj w lodówce, ale podgrzewaj przed wypiciem.

Siemię lniane na zgagę w ciąży

Zalej 2-3 łyżeczki zmielonego siemienia połową szklanki wody, odczekaj kilka minut i wypij przed snem. Siemię wytworzy rodzaj śluzu, który ma szansę ochronić śluzówkę przełyku przed działaniem kwasu żołądkowego.

Sok z cytryny na zgagę w ciąży

Łyżkę soku z cytryny dodaj do pół szklanki letniej wody. By całość miała lepszy smak – napój możesz osłodzić odrobiną miodu. Sok z cytryny ma zasadowy odczyn, więc może neutralizować kwas żołądkowy.

Soda na zgagę w ciąży

Łyżeczkę sody rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody i wypijamy. To popularny sposób, którego nie powinno się nadużywać. Nadmiar sody może spowodować biegunkę! (czytaj więcej: Soda na zgagę w ciąży)

Awokado

Na przykład w postaci sałatki z awokado i siemienia lnianego.

Migdały na zgagę w ciąży

Migdały, dzięki temu, że mają zasadowy odczyn, pozwalają zneutralizować kwas żołądkowy w przewodzie pokarmowym.

Imbir na zgagę w ciąży

Plasterek świeżego imbiru możesz zalać wrzątkiem lub po prostu wrzucić go do herbaty.

Zielone (niedojrzałe) banany

Niedojrzałe banany mają właściwości chroniące śluzówkę układu pokarmowego przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem kwasu żołądkowego.

Jeśli domowe sposoby nie pomogą, możesz zastosować leki na zgagę w ciąży. Pamiętaj jednak, by przed ich zażyciem skonsultować się z położną, lekarzem prowadzącym ciążę lub farmaceutą!

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama