Reklama

Dieta ma ogromne znaczenie w zapobieganiu alergii oraz walce z nią – to wiemy wszyscy. Ale jak karmić dziecko, żeby uchronić je przed uczuleniem – taką wiedzą dysponują tylko niektórzy... Dzięki temu artykułowi staniesz się ekspertem w dziedzinie zapobiegania alergii!

Reklama

1. Pokarm mamy nie uczula

Mit. Mleko z piersi rzeczywiście nie wywołuje alergii, ale uczulać może coś, co zjadłaś i co przeniknęło do twojego pokarmu. Wyeliminuj z diety najbardziej podejrzane produkty, czyli cytrusy, orzechy i czekoladę.

2. Karmienie piersią zmniejsza ryzyko alergii

Prawda. Najlepiej, by maluszek co najmniej do szóstego miesiąca życia pił wyłącznie mleko mamy. Znajdują się w nim składniki, które przyspieszają dojrzewanie układu pokarmowego niemowlęcia. Dzięki temu alergeny nie przenikają tak łatwo przez ścianki jelit i dziecko ma większe szanse uniknąć wysypki lub zaburzeń trawienia. Najwięcej substancji ochronnych zawiera siara, która pojawia się w pierwszych dniach po porodzie. Dlatego nawet krótkie karmienie piersią tuż po narodzinach jest ważne dla maluszka.

Zobacz też: Alergia na gluten czy celiakia?

3. Nie ma znaczenia, od czego zaczynamy rozszerzać dietę dziecka

Mit. Na początek najbezpieczniejszy jest kleik ryżowy. Przygotuj go na wodzie, swoim pokarmie lub mleku modyfikowanym. Po kilku dniach do kleiku dodaj ugotowane jabłko.

4. By ustrzec dziecko przed alergią, trzeba mu dawać tylko bezpieczne produkty

Mit. Jadłospis dziecka skłonnego do uczuleń powinien być urozmaicony. Dieta jednostajna, ograniczona zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia wysypki lub bólu brzuszka jako reakcji na to, co dziecko je najczęściej!

5. Pierwsza zupa tylko z jednego lub dwóch warzyw

Prawda. Wybierz takie, które rzadko wywołuje uczulenie, np. ziemniak, marchewka. Jeśli wszystko będzie w porządku, po kilku dniach wzbogać zupkę np. dynią, pietruszką, selerem.

Zobacz też: 5 przepisów na pierwsze zupki dla niemowlaka

6. Malec powinien jeść produkty, które uczulają, by się do nich przyzwyczaić

Mit. To częsty pogląd, ale dziecka nie da się w ten sposób uodpornić na alergię i sprawić, że będzie zdrowy. Im częściej będziesz mu dawać „zakazany” produkt, tym większe ryzyko, że wywoła on objawy uczulenia.

7. Dziecko uczulone na białko mleka krowiego może dostać wysypki po wołowinie i cielęcinie

Prawda. Najlepsze mięsa dla małego alergika to: królik, jagnięcina, indyk, kaczka i gęś. Nie przyrządzaj też zup na wywarze mięsnym – podczas gotowania przenikają do niego uczulające białka. Mięso gotuj osobno i dodawaj do ugotowanej jarzynki.

8. Dzieciom zagrożonym alergią nie należy dawać kupnych wędlin

Prawda. Często zawierają więcej dodatków (soja, konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki) niż mięsa. Najzdrowszy dla dziecka będzie indyk pieczony w folii aluminiowej.

Zobacz też: Jak czytać etykiety - 6 złotych zasad

9. Ból brzuszka to znak alergii na zjedzony produkt

Mit. Taka reakcja nie musi oznaczać alergii. Być może smyk zjadł po prostu za dużo?

10. Istnieje mleko dla dzieci zagrożonych alergią

Prawda. Jeśli karmisz malca mieszanką, a ktoś z najbliższej rodziny ma alergię, podawaj mu mleko hipoalergiczne, oznaczone symbolem HA (Bebilon HA, Bebiko HA, NAN HA). Zawiera zmienione cząsteczki białka, co osłabia ich siłę uczulania. Jeśli smyk ma alergię na mleko, powinien dostawać preparaty mlekozastępcze (np. Nutramigen).

Czytaj też na Polki.pl: Czy dziecko ma alergię na mleko? Sprawdź!

Reklama



Reklama
Reklama
Reklama