Reklama

Niemowlęta najczęściej mają alergię pokarmową. Przez nieszczelną błonę śluzową przewodu pokarmowego przenikają uczulające białka. Ponieważ białko znajduje się właściwie w każdym produkcie, dlatego niemal każdy produkt może uczulać. Zdarzają się więc dzieci uczulone na ziemniaki, jabłka czy marchewkę. Jednak to rzadkość. Jakie produkty najczęściej powodują alergię u niemowlęcia i małego dziecka?

Reklama

Co uczula dziecko:

Białko mleka krowiego

Białko mleka krowiego to najczęstszy alergen u niemowląt. Uczulone dziecko nie może pić nie tylko mleka krowiego, lecz także mleka modyfikowanego, które na nim bazuje. W jego diecie nie może być też innych produktów mlecznych, takich jak:

  • jogurty,
  • kefiry,
  • twarożki,
  • sery żółte,
  • masło.

Jajka (uczula zwłaszcza białko jajka)

Dziecko uczulone na jajka nie może jeść nie tylko jajek, ale też produktów, które zawierają jajka. W jego diecie nie powinny się w związku z tym znajdować takie produkty, jak:

  • makarony,
  • ciasta,
  • bezy.

W sklepach dostępne są specjalne makarony bezglutenowe (np. jaglane bez jajek), wówczas są one bezpieczne dla małych alergików.

Ryby i owoce morza

Są dzieci, które reagują wysypką nawet na sam zapach ryb. Jeśli dziecko ma skłonności do alergii, nie podawaj mu ryb już po skończeniu 6 miesięcy. Poczekaj, aż skończy rok i dopiero wtedy podaj malutki kawałek ugotowanej ryby.

Białko soi

Niemowlęciu nie podawaj mleka sojowego (chyba że zaleci je pediatra). Dzieci uczulone na białko mleka krowiego często uczulają się też na soję. Uczulać też mogą inne produkty sojowe, np:

  • jogurty,
  • sery,
  • wędliny sojowe.

Zboża zawierające gluten

Gluten znajduje się w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Szczególnie często uczula pszenica, która zawiera dużo tego rodzaju białka, oraz żyto. Gluten może także znajdować się w owsie. Choć samo to zboże nie zawiera glutenu, może być nim zanieczyszczone poprzez kontakt z innymi zbożami w trakcie zbiorów, przechowywania czy produkcji przetworów zbożowych. Jeśli owies na żadnym etapie nie ma styczności ze zbożami glutenowymi, wówczas jest oznaczany jako bezglutenowy.

Owoce południowe i truskawki

Najczęściej uczulają owoce południowe i egzotyczne jak pomarańcze, mandarynki, cytryny, kiwi, melony. Z polskich owoców alergizują często:

  • truskawki,
  • poziomki,
  • maliny.

Uczulające owoce zacznij podawać najwcześniej, gdy dziecko skończy rok.

Warzywa

Warzywa stosunkowo rzadko powodują alergię. Najczęściej uczulające warzywa to:

  • seler,
  • pomidor,
  • papryka.

Jeśli zauważysz u niemowlaka, że po zjedzeniu np. pomidora, na jego buzi pojawia się czerwona wysypka, postaraj się odczekać jakiś czas. Zwykle roczne dzieci nie mają już problemu z alergiami na warzywa.

Mięso

Z produktów mięsnych najczęściej uczula:

  • cielęcina,
  • wołowina (jeśli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego),
  • kurczak (jeśli dziecko jest uczulone na jajka).

Jeśli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego, nie podawaj mu w pierwszym roku życia wołowiny i cielęciny. Jeśli ma alergię na jajka — nie podawaj mu w pierwszym roku życia mięsa kurczaka.

Słodycze

Najczęściej uczula:

  • kakao,
  • czekolada,
  • miód (ze względu na obecność w nim pyłków różnych roślin – szczególnie dużo jest ich w miodzie spadziowym.

Kakao możesz wprowadzić do diety dziecka, gdy skończy 10 miesięcy. Jeśli ma skłonność do alergii — ostrożnie podaj kakao w 2. roku życia.

Orzechy

Niemowlęciu nie podawaj orzechów. Jeśli dziecko jest uczulone, lepiej nie wprowadzać do jego diety orzechów przed skończeniem 3 lat. Szczególnie mocno uczulają orzeszki ziemne (zdarzają się wręcz reakcje wstrząsowe).

Uwaga: Układ pokarmowy dojrzewa i dlatego w 2.–3. roku życia u wielu dzieci objawy uczulenia na pokarmy znikają. U niektórych jednak będą się one utrzymywać nawet przez całe życie. Zdarza się też często, że alergia pokarmowa pojawia się dopiero w wieku dorosłym.

Czy alergeny przenikają do mleka mamy i czy kobieta karmiąca powinna je spożywać?

Zastanawiasz się, co z niemowlakiem, które jest jeszcze karmione piersią? Czy może mieć ono kontakt z alergenami i czy jest to dla niego bezpieczne? Otóż tak, w mleku mamy mogą znajdować się białka, które powszechnie uznawane są za alergeny. I jeśli tak jest, to bardzo dobrze. Matka karmiąca nie powinna unikać spożywania alergenów w obawie o to, że takie działanie wywoła alergię u niemowlęcia. To właśnie kompletny brak styczności z alergenami we wczesnym niemowlęctwie może zwiększyć ryzyko wystąpienia u dziecka alergii.

Artykuł opublikowany w ramach akcji #MamaBezPorównania. Bo niezrównana mama wie, jak dbać o zdrowie dziecka - nawet w trudnych czasach!

#mamabezporównania mamotoja.pl
mamotoja.pl

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama