Mleko z miodem i czosnkiem: właściwości. Na co pomaga i jak je zrobić?
Mleko z miodem i czosnkiem to skuteczny sposób na przeziębienie i grypę. Miód ma właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne, a także hamuje rozwój bakterii. Czosnek to domowy antybiotyk. Podpowiadamy, jak zrobić mleko z miodem i czosnkiem, oraz kiedy i ile go pić. Czy mleko z miodem i czosnkiem nadaje się dla dzieci?
Mleko z miodem i czosnkiem to sprawdzony przepis w walce z grypą i przeziębieniem. Napój pomaga na kaszel, gorączkę i ból gardła. Taki „domowy syrop” z mleka, miodu i czosnku będzie doskonały w okresie jesienno-zimowym, kiedy i dzieci, i dorośli są szczególnie narażeni na infekcje. Nie pomoże jednak przy anginie, która jest poważniejszą chorobą. Podpowiadamy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić zdrowe mleko z miodem i czosnkiem.
Spis treści:
- Mleko z miodem i czosnkiem – właściwości
- Jak zrobić mleko z miodem i czosnkiem? Proporcje
- Mleko z miodem i czosnkiem: przepis
- Mleko z miodem i czosnkiem: kiedy i ile pić?
- Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży
Mleko z miodem i czosnkiem: właściwości odżywcze i lecznicze
Mleko z miodem i czosnkiem ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, niszczy drobnoustroje, które są odpowiedzialne za rozwój infekcji. Napój jest skuteczny, ponieważ każdy z produktów potrzebnych do jego przygotowania zawiera wiele składników odżywczych:
- Mleko ma dużo minerałów i witamin, które wspierają układ odpornościowy, między innymi: witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i fosfor. Zawarty w mleku tłuszcz osadza się na błonie śluzowej gardła, dzięki czemu pomaga na ból i chrypkę.
- Miód pomaga na przeziębienie, bo wzmacnia organizm i ma działanie antybakteryjne. Jest bogaty również w fosfor, sód, wapń, magnez oraz (choć w mniejszych ilościach) żelazo, jod, miedź i cynk. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B (które są ważne dla kobiet w ciąży).
- Czosnek (surowy) to źródło witamin z grupy B, mikroelementów oraz soli mineralnych. Zawiera żelazo, magnez, wapń, cynk, fosfor, chlor, jod i witaminę C.
Jak zrobić mleko z miodem i czosnkiem? Proporcje
Podajemy stary, wypróbowany przepis na prozdrowotne mleko z miodem i czosnkiem. Aby zrobić napój, będziesz potrzebować kilku składników. Ważne są proporcje, przygotuj więc:
- 250 ml mleka,
- łyżkę miodu,
- ząbek czosnku.
Mleko z miodem i czosnkiem: przepis
Rozgrzej w rondelku odpowiednią ilość mleka, a gdy będzie już ciepłe, dodaj do niego łyżkę miodu. Następnie rozgnieć ząbek czosnku i dodaj go do napoju. Możesz przygotować również mleko z miodem i czosnkiem oraz masłem – wtedy będzie jeszcze lepiej smakowało. Masło dodaj na końcu, w niewielkiej ilości – dla smaku.
Pamiętaj, żeby miód dodawać do ciepłego, a nie gorącego mleka. W przeciwnym razie zniszczysz jego dobroczynne właściwości. Inna wersja tego napoju to mleko z czosnkiem. Mleko można również połączyć z kurkumą i przygotować zdrowe złote mleko.
Mleko z miodem i czosnkiem: kiedy i ile pić?
Miksturę z mleka, miodu i czosnku pij jeden lub dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem. W ten sposób wzmocnisz swoją odporność. Mleko z miodem i czosnkiem w czasie przeziębienia należy pić dwa razy dziennie, jeśli jednak do objawów choroby dołączą gorączka i bóle mięśni, najpierw skonsultuj się z lekarzem. Być może potrzebne będzie specjalistyczne leczenie.
Dziecko może jeść miód po 12. miesiącu życia. Podobnie jest z czosnkiem: surowy czosnek podaj dopiero po skończeniu roku (w niewielkich ilościach), wcześniej musi on być gotowany. Mleko z miodem i czosnkiem zawiera większe ilości czosnku, więc podawaj je dziecku, które skończyło dwa lata. Pamiętaj, że czosnek jest ciężkostrawny, może też powodować wzdęcia. Nie należy więc podawać go maluszkom!
Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży
Mleko z czosnkiem i miodem pite w ciąży jest dobrą metodą na wzmocnienie odporności przyszłej mamy, będzie też skuteczne w walce z przeziębieniem. Bez obaw możesz je pić także w trakcie karmienia piersią. Czosnek, owszem, może zmieniać smak mleka, jednak przyzwyczajasz w ten sposób do niego dziecko.
Zobacz także: