Reklama

Czosnek nie ma zbyt dobrej opinii ze względu na swój charakterystyczny aromat i ostry smak. Ma jednak właściwości lecznicze: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze (podobnie zresztą jak cebula), zwiększa też odporność na infekcje.

Reklama

Co dobrego w czosnku?

Czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne. Rozpadowi alliiny (organicznego związku siarki) do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu ząbka czosnku, zawdzięcza swój intensywny zapach. Czosnek zawiera też witaminy z grupy B i sole mineralne, m.in. selen, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Liście czosnku zawierają zaś prowitaminę A, witaminy B1, PP i C. Ma działanie silnie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Ma właściwości naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom cholesterolu we krwi, a związki siarki zawarte w czosnku mobilizują krwinki białe do obrony organizmu przed infekcjami. Jedzenie świeżego czosnku skutecznie zmniejsza poziom cukru we krwi. Czosnek koi bóle głowy i ułatwia zasypianie.

Zobacz też: Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego

Czy karmiąca mama może jeść czosnek?

Karmiąca mama może jeść czosnek, ale w umiarkowanych ilościach. Czosnek może przede wszystkim zmieniać smak mleka i mieć działanie wzdymające (podobnie jak cebula). W pierwszych miesiącach karmienia piersią warto go jeść ostrożnie, zwłaszcza jeśli masz po nim jakiekolwiek dolegliwości (lub ma je dziecko).

Kiedy jest najlepszy sezon na czosnek?

W Polsce czosnek dojrzewa od czerwca do września. Jest jednak dostępny przez cały rok, bo dobrze przechowuje się przez zimę. Lepiej wybierać polski czosnek (ma fioletowe łupinki) niż chiński (z białymi łupinkami).

Zobacz też: Przeziębiona mama może karmić piersią?

Jak jeść czosnek?

Najlepsze działanie ma rozdrobniony świeży czosnek. Poddany obróbce termicznej traci swoje działanie bakteriobójcze, ale zachowuje przeciwgrzybicze. Aby zniwelować zapach świeżego czosnku można go przegryzać zieloną natką pietruszki. Czosnek najczęściej jednak dodaje się do potraw jako przyprawę. Ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem czosnku działa wykrztuśnie, rozgrzewa i zmniejsza gorączkę podczas infekcji.

Reklama

Czytaj też na Polki.pl: 10 mało znanych warzyw i owoców

Reklama
Reklama
Reklama