Wzmacniaj tylko naturalnie
Owoce, warzywa i świeże powietrze zrobiły swoje. Malec po wakacjach nabrał sił. Czy da się teraz tę lepszą odporność utrzymać? Próbuj!
- Katarzyna Pinkosz
Tradycyjne metody, takie jak zioła, czosnek, przetwory z dzikiej róży, powoli wracają do łask. Są bezpieczne i skuteczne. Potwierdzają to naukowcy, odkrywając w nich substancje, które aktywnie działają na komórki układu odpornościowego.
Co podawać dziecku, by naturalnie wzmocnić jego odporność?
- Czarny bez
Co zawiera? Antocyjany, czyli barwniki roślinne – jedne z najsilniejszych antyoksydantów. Chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem promieni UV), które uszkadzają DNA komórek. Antocyjany działają przeciwalergicznie, wzmacniają odporność. Są w borówkach amerykańskich, jeżynach, żurawinach, wiśniach, malinach, truskawkach, jednak w największej ilości – w czarnym bzie.
Ważne! Owoce bzu można podawać po przetworzeniu: w postaci soku, dżemu lub gotowych preparatów (np. Sambucol).
- Dzika róża
Co zawiera? To prawdziwa skarbnica witaminy C – jest jej tu znacznie więcej niż w cytrusach, truskawkach, malinach, porzeczkach, pomidorach oraz innych owocach i warzywach. Organizm bardzo dobrze ją z dzikiej róży przyswaja. Witamina C pobudza namnażanie się i poprawia sprawność komórek odpornościowych oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące zarazki. Dzięki niej wzrasta też ilość interferonu, który reguluje system immunologiczny i ma działanie antywirusowe. Przetwory z owoców dzikiej róży zapobiegają anemii i ją leczą (duża ilość witaminy C poprawia przyswajanie żelaza), pomagają również przy osłabieniu i częstych przeziębieniach.
Ważne! Jeśli kupujesz przetwory z dzikiej róży, wybieraj takie w ciemnych opakowaniach. Witamina C ginie bowiem pod wpływem światła.
- Żurawina
Co zawiera? Beta-karoten (czyli prowitaminę A), witaminy: C, PP, z grupy B, antocyjany, składniki mineralne (żelazo, wapno, cynk). Żurawinę warto podawać dziecku, gdy często się przeziębia, nie chce jeść, jest osłabione, ma niedobory witamin, anemię.
Ważne! Jeśli kupujesz przetwory z żurawiny, dokładnie czytaj etykiety. Herbatki powinny zawierać prawdziwe owoce, a nie aromat. Wybieraj soki i dżemy składające się głównie z żurawiny, a nie z innych owoców.
Zobacz też: Jesienne przeziębienie i grypa - odpowiedzi na najczęstsze pytania
[CMS_PAGE_BREAK]
Co podawać dziecku, by naturalnie wzmocnić jego odporność?
- Jogurt
Co zawiera? Dobre bakterie, które w przewodzie pokarmowym walczą z chorobotwórczymi. A to on jest u małego dziecka najważniejszą częścią układu odpornościowego. Dobre bakterie biją się tu o miejsce oraz składniki odżywcze z zarazkami. Im więcej dobrych bakterii, tym mniej „złych”. Trzeba pamiętać, by dziecko jak najczęściej dostawało probiotyki. Oprócz jogurtów są one też w kefirach, ogórkach i kapuście kiszonej, dodaje się je do niektórych mlek modyfikowanych i kaszek.
Ważne! Po to, by w jelitach było jak najwięcej probiotyków, potrzebna jest im dobra „pożywka”. A są nią prebiotyki: rodzaj oligosacharydów, które znajdują się m.in. w kobiecym mleku, płatkach owsianych, bananach. Są też dodawane do niektórych kaszek i mlek modyfikowanych dla niemowląt.
- Ryby
Co zawierają? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a poza tym witaminę D. Wzmaga ona aktywność makrofagów, czyli dużych komórek z grupy krwinek białych, które są wyjątkowo sprawne w „pożeraniu” bakterii. Witamina D znajduje się też w: żółtkach jajek, śmietanie, mleku, rybach, a także tranie.
Ważne! Witamina D powstaje też w skórze pod wpływem słońca, dlatego tak ważne jest, żeby dziecko było codziennie na spacerze.
Zobacz też: Czy podawać dziecku tran?
- Tran
Co zawiera? Tran to tłuszcz z wątroby dorsza, wieloryba, chrząstki rekina. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdują się one we wszystkich komórkach organizmu i to z nich jest m.in. zbudowana cała kora mózgowa. Kwasy omega-3 podnoszą odporność. W tranie znajdują się też witaminy A oraz D, które zwiększają wytwarzanie białych krwinek ważnych dla układu immunologicznego.
Konsultacja: doc. dr Urszula Demkow, immunolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.