Otyłość u dzieci rośnie z zastraszającym tempie. Lekarze i naukowcy z Instytutu Matki i Dziecka przekazali szokujące informacje: co 3. ośmiolatek w Polsce ma nadwagę, a co dziesiąty – za wysokie ciśnienie, które prowadzi do zmian miażdżycowych. Czy nasze dzieci są skazane na otyłość? Jak wygląda prawda o zdrowym żywieniu dzieci i przyczynach nadwagi? Oto fakty i mity na temat otyłości dzieci w Polsce.

Reklama

FAKT: Nadwaga i otyłość u dzieci zwykle są spowodowane przekarmianiem

U dzieci najczęściej występuje tzw. otyłość prosta. Dotyczy aż 98% dzieci ze zbyt dużą masą ciała. Jest efektem zachwiania równowagi pomiędzy ilością energii dostarczonej z pożywieniem, a zużytej przez organizm. Jeśli maluch je więcej, niż potrafi spalić, nadmiar energii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Tylko u 2% dzieci otyłość jest spowodowana np. zaburzeniami hormonalnymi, nieprawidłową regulacją poziomu cukru we krwi, przyjmowaniem leków itp.

FAKT: Nadmiar białka w diecie może powodować otyłość

Eksperci z Polskiego Towarzystwa Dietetyki wyjaśniają tę zależność: „Badania naukowe wskazują, że nadmierne spożycie białka we wczesnym okresie życia związane jest z nadmiernym przyrostem masy ciała. To może powodować większe ryzyko otyłości w kolejnych latach życia.”
Czytaj więcej na: Zdroweodkolyski.pl

FAKT: Okrągłe niemowlę może mieć nadwagę w dorosłym życiu

Niestety, powstała w dzieciństwie otyłość ma ścisły związek z nadwagą w wieku dojrzałym. Około 70% otyłych maluchów pozostaje takimi w wieku późniejszym. A nadprogramowe kilogramy są przyczyną wielu schorzeń:

  • miażdżycy i chorób z nią związanych,
  • cukrzycy,
  • kamicy żółciowej,
  • zapaleń trzustki,
  • deformacji kości i stawów,
  • nerwic,
  • depresji

FAKT: Komórki tłuszczowe nigdy nie zanikają, najwyżej się kurczą

Rozwój tkanki tłuszczowej rozpoczyna się już w okresie prenatalnym, a namnażanie komórek tłuszczowych następuje w pierwszym roku życia dziecka i później. Poza tym, raz powstała komórka tłuszczowa nie zanika. Tracąc na wadze, pozbywamy się jej zawartości, ale ich liczba nie ulega zmianie.

Zobacz także

MIT: Powodem otyłości są złe geny

Otyłość prosta w pewnym stopniu jest uwarunkowana genetycznie, ale dzieci tyją nie tylko od złych genów. Genetyka to mniej więcej 30 proc. tego, co może na nas oddziaływać. Reszta to środowisko. Ono, czy raczej warunki środowiskowe, odgrywają znacznie ważniejszą rolę. Należą do nich:

  • zbyt kaloryczne żywienie,
  • zbyt częste jedzenie tłustych i słodkich potraw,
  • siedzący tryb życia
  • brak ruchu
  • nadmiar białka w diecie

MIT: Dziecko z wiekiem powinno otrzymywać coraz większą ilość kalorii w posiłkach

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
średnie dzienne spożycie energii w przeliczeniu na kilogram masy ciała dla chłopców powinno maleć z wartości 109 kcal w 1. miesiącu życia malucha, do 79 kcal w 11.- 12. miesiącu; dla dziewczynek zaś – od wartości 103 kcal w 1. miesiącu życia do 77 kcal, gdy skończą rok.

FAKT: Grube dziecko może być niedożywione

To prawda, wśród dzieci z nadwagą zdarzają się niedożywione maluchy! Jak to możliwe? Dzieje się tak w sytuacji, gdy dziecko je produkty o małej wartości odżywczej, np. dużo słodyczy czy białego pieczywa, a mało warzyw, nabiału czy chudego mięsa. Gdy taki styl odżywiania trwa przez dłuższy czas, w organizmie malucha zaczyna brakować tych naprawdę niezbędnych składników odżywczych. Dieta dziecka powinna być urozmaicona, a to, co trafia na talerz malucha, naprawdę wartościowe – warzywa, owoce, najlepiej kupione na targu od rolnika, a nie z supermarketu, mięso ze sprawdzonych hodowli czy dobre, nienasycone tłuszcze.
Zobacz też: Dlaczego mięso z hodowli ekologicznej jest zdrowsze? 4 argumenty

FAKT: Dzieci tyją wyłącznie od nadmiaru słodyczy

Duża ilość cukru w diecie dziecka to bardzo częsty powód nabierania zbędnych kilogramów. Częsty – ale nie jedyny. Problemem jest też to, czego dzieci nie jedzą lub jedzą za mało – czyli chodzi o warzywa. Według badań organizacji European Childhood Obesity Surveillance Initiative, wykonanych w ramach projektu WHO, prawie 12 proc. dzieci je warzywa rzadziej niż raz w tygodniu! A zalecana ilość to 4-5 porcji dziennie...

MIT: Ilość białka w diecie dziecka nie ma znaczenia dla powstania otyłości u dziecka

Choć otyłość kojarzymy raczej z nadmiernym podjadaniem produktów bogatych w tłuszcz i cukier, to jednak okazuje się, że problemy w wagą może powodować także zbyt duża ilość w diecie... białka. Przeprowadzono duże badanie, którego celem było przyjrzenie się roli sposobu żywienia niemowląt w kontekście występowania u nich w późniejszym okresie nadwagi i otyłości. Wyniki pokazały, że niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym o niskiej zawartości białka (1,25 – 1,6 g/100 ml) osiągały w wieku 2 lat niższy wskaźnik masy ciała (BMI) niż te żywione zwykłą mieszanką.

FAKT: U dorosłych karmionych w dzieciństwie piersią występuje inny metabolizm energii niż u tych, którzy pili mleko modyfikowane

Rzeczywiście, udowodniono, że niemowlaki karmione piersią charakteryzują się w przyszłości innym metabolizmem energii. Rzadziej występuje u nich otyłość oraz inne choroby związane z otyłością (np. cukrzyca typu 2). Niemowlęta karmione mlekiem mamy miały też w osoczu niższy poziom insuliny, która jest czynnikiem zwiększającym odkładanie się tłuszczu w organizmie.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama