cukier, cukierniczka
Żywienie

Sól i cukier w diecie dziecka

Sól i cukier wydają się w kuchni niezastąpione. I są. Pamiętaj tylko, że trzeba ich używać w niewielkich ilościach, zwłaszcza gotując dla dzieci.

Ile razy korciło cię, by do zupki dla maluszka wsypać kilka kryształków soli, a do kwaśnych owoców odrobinę cukru? Choć dietetycy grzmią, by ich nie nadużywać, to zdarza się, że w dobrej wierze dosładzasz i dosalasz potrawy dla maluszka. Niepotrzebnie.
Jeśli od początku dziecko przyzwyczai się do naturalnego smaku owoców i warzyw, nie będzie to dla niego problemem. Gdy po raz pierwszy podajesz mu owoce lub warzywa, maluch krzywi się nie dlatego, że są niesmaczne, tylko że to dla niego nowy smak. W końcu się z nim oswoi.

Niebezpiecznie, gdy zbyt dużo
Dlaczego? Bo nerki dziecka niezbyt dobrze radzą sobie z dużą ilością soli – razem z nią jest wchłaniana też woda, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Nadmiar soli w diecie ma też związek z powstawaniem nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Z cukrem jest podobnie. Zbyt duża jego ilość przyczynia się do cukrzycy i nadwagi, a ta z kolei prowadzi do chorób związanych z układem krążenia. Także u dzieci, nawet już kilkuletnich.

Sól i słodź ostrożnie
W odpowiednich ilościach ani sól, ani cukier nie są jednak szkodliwie. Więcej – są nawet potrzebne, by utrzymać na prawidłowym poziomie stężenie elektrolitów w organizmie (sól to chlorek sodu – NaCl) lub dostarczyć mu potrzebnej ilości energii (cukier).
Pamiętaj, że większość gotowych produktów, które kupujesz w sklepach (np. pieczywo, ketchup, wędliny), zawiera już sól i/lub cukier. Przy najbliższej okazji sprawdź to na etykiecie. Jeśli dodatkowo posolisz jeszcze potrawy, które sama przygotowujesz, to na pewno zjesz więcej soli niż zalecana dorosłym płaska łyżeczka (6 g) dziennie. Nie mówiąc już o dzieciach, którym wystarczy ilość mieszcząca się na czubku noża (1 g). Naturalny cukier i sól zawierają warzywa i owoce. Na przykład winogrona są bogate we fruktozę – łatwo przyswajalny cukier prosty. Zaś seler uważany jest za słone warzywo – ma na tyle charakterystyczny smak, że już mały jego dodatek pozwala zmienić smak zupki dla maluszka.

Morska czy kamienna
Sól kamienna
– wydobywa się ją w kopalniach (np. w Wieliczce czy Kłodawie), potem zwykle jest oczyszczana, czyli warzona. Taka sól to prawie w 100% chlorek sodu. Jej wartość odżywcza jest mała, bo podczas oczyszczania traci wszelkie mikroelementy naturalnie występujące w soli. Dlatego kupuj raczej
sól kamienną, niewarzoną. Jest nieco mniej słona niż sól warzona i lekko gorzkawa, ale za to bardziej wartościowa. W sprzedaży jest też sól jodowana.
Sól morska – uzyskuje się ją przez odparowanie wody morskiej. Jest lepsza od soli kamiennej, bo zawiera tylko 34% chlorku sodu i sporo składników mineralnych, m.in. jodu, wapnia, żelaza, potasu czy magnezu.
Co zamiast: zioła świeże lub suszone: koperek, natka pietruszki, majeranek, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn lub mieszanki ziołowe.

Brązowy czy biały
Cukier biały
– to rafinowany cukier z buraków cukrowych lub trzciny. Może mieć różne postaci w zależności od grubości, np. kryształ, puder. W procesie rafinacji, czyli oczyszczania, traci wszelkie wartościowe składniki mineralne. Zawiera niemal czystą sacharozę (około 99%).
Cukier brązowy – może być z trzciny cukrowej (częściej) lub z buraków. Ma brązowy kolor, bo zawiera melasę, która nadaje mu przyjemny smak. Jest w niej niewielka ilość składników mineralnych (np. potasu, wapnia), dlatego można uznać, że brązowy cukier jest lepszy niż biały.
Co zamiast: miód, syrop klonowy. Są równie słodkie jak cukier, ale zawierają wartościowe substancje. Suszone owoce (np. rodzynki) są bogate w naturalny cukier.


Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia z SGGW w Warszawie, autorka książek kulinarnych.

 

 

td_dopisek.gif

 

 

 

Które produkty dla dziecka są bezpieczne? Jak to sprawdzić – mówi dyrektor IMiD [WIDEO]

pancaki z syropem klonowym
Panthermedia
Żywienie
Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
Biały cukier jest bezwartościowy - to puste kalorie, najlepiej w ogóle wykluczyć go z diety dziecka. Nie tylko nie ma żadnych wartości odżywczych, ale też przyczynia się do nadwagi u dzieci. Ale niesłodkiemu dzieciństwu stanowczo się sprzeciwiamy! Bo dobre zamienniki białego cukru istnieją.

Nie każdy cukier jest zły. Większość produktów naturalnie zawiera cukier, np. owoce - fruktozę, mleko - laktozę, ale oprócz nich także mnóstwo cennych składników (witaminy, składniki mineralne, białko, błonnik). Najlepiej więc jeśli dziecko je produkty naturalnie słodkie . A jeśli już musisz słodzić, używaj dobrych zamienników białego cukru. A są nimi: Miód Zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych, a także potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i cenne enzymy, dzięki którym działa jak antybiotyk . Jest silnym alergenem, więc ostrożnie podawaj go dziecku dopiero w drugim roku życia. Nie dodawaj miodu do gorących napojów, bo wtedy traci swe właściwości.  Syrop klonowy Produkuje się go wyłącznie w Kanadzie i USA. Ten gotowy syrop zawiera około 33% wody i 67% cukru. Sok, z którego powstaje, to dla drzewa życiodajny płyn. Syrop klonowy zawiera m.in. składniki mineralne oraz m.in. sporo witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Ma mniej kalorii niż miód.  Brązowy cukier Otrzymuje się go z trzciny cukrowej, ma brązowy kolor, bo zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny przyjemny smak. Jest też w niej zawarta niewielka ilość składników mineralnych, więc można powiedzieć, że brązowy cukier trzcinowy jest nieco lepszy niż biały. Ksylitol Naturalny słodzik , który nie jest cukrem, występuje w wielu roślinach, ale najwięcej jest go w brzozach i z nich jest pozyskiwany. Działa antybakteryjnie, zwiększa odporność . Zwalcza w jelitach szkodliwe bakterie - np. Helicobacter pylori - zmniejsza też nasilenie alergii, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym. Syrop z agawy Produkuje się go w Meksyku, powstaje z wyciśniętego z rdzenia agawy soku. Zawiera fruktozę , czyli cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż sacharoza (biały cukier) lub glukoza. Zawiera też spore...

sól
Fotolia
Dieta
Dosalanie niemowlęcych dań zabronione!
To, że tobie nie smakuje nieposolona zupka, wcale nie oznacza, że twojemu maluchowi też nie będzie smakowała. Warto, by uczył się od początku jeść niedosalane dania. Zobacz, dlaczego to takie ważne.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Geneva} span.s1 {font: 14.0px Geneva} span.s2 {font: 14.0px 'Geneva CE'} Podobnie jak cukru, warto unikać w diecie niemowląt i małych dzieci także soli. Ten smak dziecko powinno poznać jak najpóźniej - jest sporo sposobów, by dania dla dzieci nie miały mdłego smaku. Zresztą nie martw się, że maluch je niesmacznie - on ma inne odczucie smaku niż ty. Gdy po raz pierwszy podajesz mu warzywa, krzywi się nie dlatego, że mu nie smakują, bo są niedoprawione, tylko dlatego, że to dla niego nowy smak.  Dlaczego soli należy unikać? Nadmiar soli w diecie niepotrzebnie obciąża dziecięce nerki. Warto więc  zrezygnować z dosalania potraw. Soli nie dodaje się do produktów przeznaczonych dla niemowląt, ale także dzieci powyżej roku powinny jeść jak najmniej produktów, które ją zawierają. Soli warto unikać, bo razem z nią jest wchłaniana duża ilość wody, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Poza tym pogarsza przyswajanie wapnia i ma związek z powstawaniem nadciśnienia tętniczego i chorób serca w przyszłości.  Zobacz też: Jakie przyprawy dla dziecka? Do czego dodaje się dużo soli? Sporo soli zawierają wysoko przetworzone produkty , m.in. dlatego niemowlęta nie powinny ich jeść. Sporo soli jest także w produktach, które kupujesz w sklepie, np. w wędlinach , chlebie, serach. Pamiętaj więc, że nawet jeśli sama nie dosypiesz soli do jedzenia przygotowanego w domu i tak ją zjecie - bo sól jest w produktach, które jecie na co dzień. Jeśli posolisz jeszcze domowe posiłki, to na pewno zjecie nadmiar soli. Ty przekroczysz zalecane dorosłym 6 g (płaska łyżeczka) dziennie. Małemu dziecku zaś wystarczy ilość mieszcząca się na czubku noża (1...

jak karmić dziecko
Fotolia
Żywienie
Jak powinno jeść dziecko po pierwszych urodzinach?
Po pierwszych urodzinach dziecko wcale nie może jeszcze jeść jak dorosły, choć takie opinie się słyszy. Ci, którzy mówią, że powinno mieć „lekkostrawną dietę dorosłego” są nieco bliżej prawdy. Zastanawiasz się, jak karmić malucha powyżej roku? Oto nasz przewodnik.

Dziecko nie zmienia się w dniu pierwszych urodzin jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, więc nie powinno jeszcze jeść jak dorosły. Także dlatego, że dieta Polaków nie jest na tyle zdrowa, by zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze potrzebne dziecku do prawidłowego rozwoju. Zawiera za mało warzyw i owoców, zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru. Jest też ciężkostrawna, a przy tym jest w niej sporo wysoko przetworzonych produktów. Około pierwszych urodzin małe dziecko powinno powoli przechodzić z diety niemowlęcej na zdrową lekkostrawną dietę tzw. dietę rodzinnego stołu. Czyli? Zobacz, co powinno jeść. Zobacz też: Jadłospis dla rocznego dziecka 1.  Mleko i produkty mleczne Dzieci powinny dostać dwie porcje mleka i jedną porcję produktów mlecznych dziennie. Mleko (w tym modyfikowane) i jego przetwory, czyli kefir, jogurt, maślanka, są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i białka. Zawierają też niektóre witaminy z grupy B oraz witaminę D. Maślanka, kefir i jogurt naturalny są łatwostrawne i bogate w bakterie kwasu mlekowego. Produktami mlecznymi są też sery (biały, żółty), ale twaróg zawiera niewiele wapnia. PORCJA TO: szklanka mleka, pół szklanki jogurtu, dwie łyżeczki twarożku, plasterek żółtego sera. Zobacz też: Co podać dziecku zamiast mleka? 10 sprawdzonych pomysłów 2.  Mięso, ryby i jajka Dziecko powinno codziennie zjeść 1–2 porcje mięsa, ryby lub jajek . Mięso dostarcza pełnowartościowego białka i łatwo przyswajalnego żelaza hemowego oraz cynku, a także witamin: B1, PP, B12. Podawaj mięso kurczaka, indyka, a także mało tłustą wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę. Piecz je, duś lub gotuj 2–3 razy w tygodniu (drób bez skóry). Ryby, oprócz białka, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D....

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz