Reklama

Syrop z czosnku uznawany jest za naturalny antybiotyk. To zasługa jego wszechstronnego działania – zapobiega infekcjom, skutecznie chroni przed przeziębieniem, dodatkowo wspomaga trawienie i niszczy pasożyty jelit. Aby jego zażywanie przyniosło korzyści, należy odpowiednio go przygotować. Gotowanie czosnku niszczy wartościowe składniki w nim zawarte, dlatego syrop czosnkowy przyrządza się z surowego czosnku. Masz ochotę spróbować? Sprawdź, jak zrobić dobry syrop z czosnku.

Reklama

Spis treści:

Czosnek – właściwości lecznicze

​Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne, dzięki substancjom lotnym odpowiadającym za jego charakterystyczny zapach. Jest bogaty w składniki mineralne, zawiera między innymi: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod oraz witaminy: B1, B2, C.

Czosnek posiada też wiele innych właściwości leczniczych. Działa:

  • przeciwgrzybiczo,
  • przeciwmiażdżycowo,
  • przeciwwirusowo,
  • wzmacnia odporność.

Dodatkowo czosnek:

  • wspomaga trawienie,
  • hamuje rozwój bakterii,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wzmacnia ochronę przed zawałem i udarem,
  • może obniżać ryzyko powstania niektórych nowotworów,
  • spowalnia starzenie się organizmu.

Na co stosować syrop z czosnku?

Syrop czosnkowy warto stosować w sezonie przeziębień i grypy. Przyjmowany podczas infekcji złagodzi objawy i skróci czas choroby. Stosowany przez osoby zdrowe pomaga wzmocnić odporność i chronić przed zachorowaniem. Syrop z czosnku jest uznawany również za miksturę pomagającą zbijać wysoki cholesterol (jako dodatkowy składnik do jego przygotowania warto użyć imbiru). Bywa polecany jako domowe lekarstwo na pasożyty (ze względu na bakteriobójcze właściwości czosnku).

Syrop z czosnku – przeciwwskazania

Choć czosnek uchodzi za bardzo zdrowy produkt, jest grupa osób, która nie powinna go jeść. Czosnku nie poleca się w przypadku niskiego ciśnienia, przy problemach z układem pokarmowym – gdy zalecana jest dieta lekkostrawna, podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych (czosnek może wzmacniać ich działanie).

Okres ciąży i karmienia piersią nie jest przeciwskazaniem do jedzenia czosnku. Syrop z czosnku może być stosowany jako domowe lekarstwo na przeziębienie przez kobiety w ciąży (sprawdź, co mówi lekarz ginekolog o stosowaniu czosnku w ciąży i innych naturalnych sposobach leczenia).

Syrop z czosnku dla dziecka

Choć czosnek w diecie dziecka może pojawić się już po pierwszych urodzinach, syrop z czosnku można podawać dopiero dzieciom powyżej drugiego roku życia (wcześnie możesz wypróbować u malucha syrop z cebuli). Lekarze nie zalecają podawania czosnku najmłodszym dzieciom, ponieważ może powodować wzdęcia (sprawdź, rady pediatry na temat podawania czosnku dzieciom).

Czosnek warto stosować u dzieci na wzmocnienie odporności, a także kiedy mają objawy infekcji. Jeśli twoje dziecko ma dwa lata, a przeziębienie nie rozwinęło się jeszcze w poważniejszą chorobę, możesz podać mu syrop z czosnku. Jeśli maluch nie jadł wcześniej czosnku, zacznij od małej ilości, aby upewnić się, że nie pojawi się reakcja alergiczna.

Syrop czosnkowy jest dobrym domowym sposobem leczenia przeziębienia u dzieci. Nie lecz nim jednak długo dziecka na własną rękę. Jeśli objawy infekcji przedłużają się lub nasilają, dziecko powinien zobaczyć lekarz.

Syrop z czosnku – przepisy

Syrop z czosnku możesz zrobić samodzielnie w domu. Receptura nie jest trudna w wykonaniu, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Syrop po przygotowaniu musi trochę odstać.

Podajemy dwa przepisy na syrop z czosnku. Jeżeli nie skusicie się na żaden z nich, zapoznajcie się z przepisem na syrop z cebuli i czosnku.

Przepis na syrop z czosnku, cytryny i miodu

Ten syrop czosnkowy to prawdziwa bomba witaminowa, która pozwoli pokonać przeziębienie i wzmocni osłabiony organizm. Zamiast cukru do czosnku dodany jest miód, który słynie z właściwości zdrowotnych oraz cytryna, która obfituje w witaminę C. Miód i cytryna wpływają również na lepszy smak syropu – syrop czosnkowy przygotowany z samego czosnku może być trudny do zaakceptowania np. dla dzieci.

Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i cytryny:

  • Do słoika wrzuć 8 ząbków czosnku.
  • Włóż 2 łyżki miodu.
  • Dodaj pokrojoną połówkę cytryny (wcześniej umytą i sparzoną wrzątkiem).
  • Wyciśnij sok z drugiej połówki cytryny.
  • Wlej szklankę przegotowanej zimnej wody.
  • Słoik dobrze zakręć, zamieszaj i wstaw miksturę do lodówki.
  • Odczekaj 24 godziny.
  • Przecedź syrop i zlej do czystej buteleczki lub słoika.
  • Przechowuj w lodówce – nie dłużej niż 2 tygodnie.

Nasz rada: Syrop z czosnku przed podaniem warto schłodzić – wtedy lepiej smakuje.

Przepis na syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego

Połączenie tych trzech substancji doskonale wpływa na nasz organizm. Miód działa hamująco na rozwój zarazków. Kwas octowy, czyli główny składnik octu jabłkowego, ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Jest też źródłem witaminy: A, C, B i E. W połączeniu z czosnkiem, który także ma szereg właściwości leczniczych, tworzy to prawdziwy zdrowotny miks, który pomoże na grypę, trądzik, ból gardła czy zgagę.

Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego?

  1. Rozdrobnij 6 ząbków czosnku (możesz przecisnąć je przez praskę lub posiekać nożem)
  2. Dodaj pół szklanki wody.
  3. Dodaj 1/4 szklankę octu jabłkowego.
  4. Do mikstury dodaj jeszcze 1/2 szklanki naturalnego miodu.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Uzyskaną mieszankę przelej do słoika, zakręć i odstaw na noc.
  7. Rano przecedź uzyskaną miksturę.
  8. Syrop przechowuj w lodówce.

Syrop nie powinien być podawany dzieciom poniżej 2. roku życia (ocet zabija czerwone krwinki oraz białka, które stanowią główny budulec ludzkiego organizmu). W przypadku kobiet w ciąży stosowanie syropu warto uzgodnić z lekarzem prowadzącym ciąże (ze względu na zawarty w nim ocet jabłkowy).

Syrop z czosnku – dawkowanie

Syrop czosnkowy podawaj 2–3 razy dziennie po 1–2 łyżeczki. Możesz wypróbować również inne przepisy na syrop czosnkowy. Dzieciom starszym niż dwulatki można zrobić syrop z cebuli i czosnku albo syrop z czosnku, miodu, cytryny i imbiru. Można również przyrządzić mleko z czosnkiem, które uchodzi za skuteczny sposób na przeziębienie, kaszel czy ból gardła.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama