Kiedy za oknem słońce świeci coraz goręcej, możesz zauważać, że dziecko nagle staje się wyjątkowym niejadkiem. Nie musisz od razu panikować, prawdopodobnie wynika to jedynie z faktu, że w upalne dni nie ma ono ochoty na gorący obiad. Pewnie ty również nieraz nie chcesz jeść ciepłych posiłków latem. Aby jednak zapewnić dziecku niezbędną porcję składników odżywczych każdego dnia, możesz serwować mu np. zupy na zimno. Chłodnik litewski to zawsze sprawdzony przepis na letni obiad. Jak go zrobić i w jakim wieku dziecko może jeść chłodnik? Przeczytaj!

Reklama

Chłodnik litewski – zupa idealna na upalne dni

Tradycyjna litewska zupa zwana chłodnikiem litewskim lub botwinkowym to potrawa idealna na lato. Jest niskokaloryczna i je się ja na zimno, więc dodatkowo chłodzi organizm. Przy tym jest pełna zdrowych warzyw, więc spokojnie możesz podawać ją swojej rodzinie. Co więcej, jest bardzo prosta w przygotowaniu, co również ma duże znaczenie – latem większość dnia chcemy przecież spędzać z dziećmi na dworze, a nie w kuchni przy garnkach, więc szybkie obiady są najlepszymi rozwiązaniami.

Od kiedy dziecko może jeść chłodnik?

Schemat żywienia niemowląt, czyli plan tego, jak rozszerzać dietę dziecka miesiąc po miesiącu wskazuje, jakie produkty są bezpieczne dla niemowląt w różnym wieku i w jakiej kolejności powinno się im je podawać. Zgodnie z nim produkty mleczne pochodzące z mleka krowiego, np. jogurty, twarożek, można podawać dzieciom już po 6. miesiącu życia. Chłodnik to co prawda zupa na bazie jogurtu naturalnego, ale zawiera też czosnek i świeżego ogórka, dlatego bezpiecznie jest podawać ją dziecku po 12. miesiącu życia. I naprawdę warto już wtedy zacząć, bo jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy!

Przepis na chłodnik litewski

Jeśli chciałabyś zrobić chłodnik litewski, a nie wiesz, jak się go przyrządza, skorzystaj z naszego przepisu. Gwarantujemy, że zupa wyjdzie pyszna!

Do przyrządzenia chłodnika litewskiego potrzebujesz:

  • 1/2 litra jogurtu naturalnego
  • pół szklanki soku z buraków lub ugotowanej w szklance wody i przestudzonej botwinki
  • pół świeżego ogórka
  • pół pęczka rzodkiewek
  • papryka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół ząbka czosnku

Sposób przygotowania:

Przyrządzenie chłodnika jest szybkie i nieskomplikowane. Musisz jedynie:

Zobacz także
  • połączyć jogurt naturalny z sokiem buraczanym;
  • dodać roztarty z solą czosnek i oliwę z oliwek;
  • wymieszać dokładnie całość;
  • oczyścić, umyć i drobno posiekać warzywa;
  • dodać warzywa do naczynia z zupą, wymieszać i posypać koperkiem.

Gotowe!
Chłodnik litewski najlepiej jest podawać z grzankami i gotowanym na twardo jajkiem.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama