Reklama

Dżemy, galaretki, soki, syropy, ale także pasty, oryginalne sosy, kiszonki, mrożonki – możliwości nie sposób zliczyć. Mimo że sklepowe półki uginają się od wszelkich przetworów, to wykonane samodzielnie i według własnego uznania i smaku przygotowany letni specjał będzie cieszyć twoją rodzinę w zimowe dni. Poza tym efektownie opakowany słoiczek dżemu morelowego może być wspaniałym oraz niebanalnym prezentem, np. dla zapracowanej przyjaciółki.
Specjalista w dziedzinie żywienia, Edyta Gulińska, radzi, co robić, aby przetwory były wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor, warto znać kilka zasad. Oto one.

Reklama

5 najważniejszych zasad, które musisz znać zanim weźmiesz się za przetwory

  1. Wybieraj owoce i warzywa zdrowe, dojrzałe, świeże, najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka. Te o pięknej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze.
  2. Słoiki myj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Słoiki na niepasteryzowane przetwory wygotuj lub wypraż.
  3. Sprawdzaj, czy pokrywki nie są zardzewiałe, a ich wewnętrzna strona się nie kruszy – najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje.
  4. Do krojenia używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C).
  5. Przetwory poddawaj działaniu wysokiej temperatury jak najkrócej – tylko tyle, ile jest konieczne do uzyskania odpowiedniej trwałości.

Przygotuj potrzebne narzędzia

  • miski stalowe lub plastikowe do mycia i układania owoców i warzyw,
  • płaski szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów do gotowania dżemów,
  • rondel z grubym dnem lub duża patelnia o średnicy ok. 40 cm do smażenia konfitur i powideł,
  • plastikowe sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak do przecierania,
  • słoiki typu twist – mniejsze do dżemów, litrowe i większe do ogórków,
  • torebki plastikowe do mrożenia,
  • drylownica do usuwania pestek z owoców.

Poznaj różne sposoby przygotowywania przetworów

Przygotowując w domu przetwory na zimę możesz użyć różnych technik w zależności, czy przetwarzasz owoce, warzywa, grzyby. Jest co najmniej 6 sposobów na domowe przetwory:

  • pasteryzacja
  • janginizacja
  • kiszenie
  • marynowanie
  • suszenie
  • mrożenie.

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykłada na SGGW w Warszawie, autorka książek kulinarnych.

Zobacz też: Dżemy, powidła, konfitury - przepisy na kolorowe przetwory
A także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama