5 zasad, jak przygotować domowe przetwory
Zamknięte w słoikach owoce i warzywa to najlepszy sposób na zatrzymanie smaków i aromatów lata. I jeszcze jedna okazja, by przygotować w domu coś pysznego dla dziecka. Jak to robić, radzi Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia.
- Edyta Gulińska
Dżemy, galaretki, soki, syropy, ale także pasty, oryginalne sosy, kiszonki, mrożonki – możliwości nie sposób zliczyć. Mimo że sklepowe półki uginają się od wszelkich przetworów, to wykonane samodzielnie i według własnego uznania i smaku przygotowany letni specjał będzie cieszyć twoją rodzinę w zimowe dni. Poza tym efektownie opakowany słoiczek dżemu morelowego może być wspaniałym oraz niebanalnym prezentem, np. dla zapracowanej przyjaciółki.
Specjalista w dziedzinie żywienia, Edyta Gulińska, radzi, co robić, aby przetwory były wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor, warto znać kilka zasad. Oto one.
5 najważniejszych zasad, które musisz znać zanim weźmiesz się za przetwory
- Wybieraj owoce i warzywa zdrowe, dojrzałe, świeże, najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka. Te o pięknej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze.
- Słoiki myj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Słoiki na niepasteryzowane przetwory wygotuj lub wypraż.
- Sprawdzaj, czy pokrywki nie są zardzewiałe, a ich wewnętrzna strona się nie kruszy – najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje.
- Do krojenia używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C).
- Przetwory poddawaj działaniu wysokiej temperatury jak najkrócej – tylko tyle, ile jest konieczne do uzyskania odpowiedniej trwałości.
Przygotuj potrzebne narzędzia
- miski stalowe lub plastikowe do mycia i układania owoców i warzyw,
- płaski szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów do gotowania dżemów,
- rondel z grubym dnem lub duża patelnia o średnicy ok. 40 cm do smażenia konfitur i powideł,
- plastikowe sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak do przecierania,
- słoiki typu twist – mniejsze do dżemów, litrowe i większe do ogórków,
- torebki plastikowe do mrożenia,
- drylownica do usuwania pestek z owoców.
Poznaj różne sposoby przygotowywania przetworów
Przygotowując w domu przetwory na zimę możesz użyć różnych technik w zależności, czy przetwarzasz owoce, warzywa, grzyby. Jest co najmniej 6 sposobów na domowe przetwory:
- pasteryzacja
- janginizacja
- kiszenie
- marynowanie
- suszenie
- mrożenie.
Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykłada na SGGW w Warszawie, autorka książek kulinarnych.
Zobacz też: Dżemy, powidła, konfitury - przepisy na kolorowe przetwory
A także:
- Leczo ze słoiczka
- Kompot morelowo-gruszkowy
- Sok malinowy
- Marmolada z porzeczek i agrestu
- Pasteryzowane pomidory