Reklama

Kiedy niemowlę skończy sześć miesięcy, na jego talerzu możemy podać twarożek. To świetny wybór, który nie tylko smakuje, ale i wspiera rozwój maluszka. Choć zawiera nieco mniej wapnia niż jogurt czy kefir (bo większość pozostaje w serwatce), to nadal dostarcza go więcej niż mleko. A wapń jest nieoceniony, bo pomaga budować mocne kości i zęby, co jest niezwykle ważne w okresie intensywnego rozwoju.

Reklama

Co ciekawe, twarożek to nie tylko wapń. Bogaty jest również w białko, magnez, potas, cynk, witaminy A, D i B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdrowe śniadanie z twarożkiem w roli głównej może stać się ulubionym daniem malucha! Poniżej znajdziesz wskazówki, jak wybrać najlepszy biały ser, oraz proste przepisy na twarożki.

Spis treści:

Jaki ser biały dla niemowlaka?

Twarożek lub naturalny serek homogenizowany możesz zacząć podawać dziecku, gdy skończy sześć miesięcy (jeżeli nie ma alergii na białka mleka krowiego). Na początku niemowlę może jeść produkty mleczne kilka razy w tygodniu. Jeśli nie zauważysz u niego żadnych reakcji niepożądanych, możesz podawać je częściej np. raz dziennie. Jaki typ sera białego wybierać dla dzieci?

Pamiętaj, że dla niemowląt najlepsze są produkty naturalne, bez substancji dodatkowych i cukru. Jest kilka rodzajów twarożku dla niemowlaka, oto niektóre z nich:

  • domowy: zrobisz go sama. Potrzebne jest tylko pasteryzowane mleko (nie UHT, takie się nie zsiądzie). Musisz je zakwasić śmietanką, jogurtem lub kefirem, a po dobie, gdy się zsiądzie - wlej do niego pół szklanki wrzącego mleka. Całość wymieszaj i poczekaj, aż ser się zetnie. Potem wlej na sitko wyłożone gazą, pozostaw pod przykryciem, by serek dobrze odciekł, i przełóż do miseczki. Możesz dodać łyżeczkę jogurtu, owoce, trochę miodu i utrzeć na gładką masę.
  • twaróg na wagę: jest robiony z mleka ukwaszonego bakteriami fermentacji mlekowej. Kupuj sery tłuste lub półtłuste (organizm łatwiej przyswaja wtedy witaminy: A, D, E). Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem, a po to, by nie był zbyt suchy, dodaj 2–3 łyżeczki jogurtu naturalnego.
  • homogenizowany - jest mieszany ze śmietanką lub z dodatkami smakowo-zapachowymi. Wybieraj naturalne. Możesz sama dokładać do nich owoce.
  • ziarnisty (np. wiejski): do jego produkcji dodaje się niewielką ilość podpuszczki, a po ścięciu płucze wodą o coraz niższej temperaturze, dzięki czemu grudki twardnieją i oddzielają się od siebie. Serek miesza się potem z posoloną śmietanką.
  • śmietankowy: to zwykle roztarty lub zmielony twaróg zmieszany, np. z masłem, śmietaną. Może być naturalny lub z dodatkiem np. papryki.

Twarożek dla dziecka i rodzica: szybkie przepisy

Z doświadczenia rodziców wynika, że podczas rozszerzania diety najważniejsza jest atmosfera przy stole. Fajnie, jeśli dziecko widzi, że rodzice jedzą to samo. Nasze przepisy na twarożki z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom!

Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4 rzodkiewki
  • 1 średni ogórek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj, jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję. Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kostkę. Zielonego ogórka także umyj i pokrój drobno. Warzywa możesz zetrzeć na tarce. Wymieszaj twaróg z jogurtem lub śmietaną, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżym koperkiem.

Pasta z twarożkiem i jajkiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek lub szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut). Następnie ostudź je, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj, aby uzyskać gładką konsystencję. W dużej misce wymieszaj jajka, twaróg oraz jogurt lub śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jeśli lubisz, możesz dodać drobno posiekany koperek lub szczypiorek. Do gotowej pasty możesz dodać także inne składniki, takie jak ogórek kiszony, oliwki lub papryka

Ser biały z awokado

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • pomidorki koktajlowe do podania

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Przełóż go do miski. Do awokado dodaj ser biały, sok z cytryny oraz oliwę (jeśli używasz). Całość dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z pokrojonymi, najlepiej na ćwiartki, pomidorkami koktajlowymi – świetnie pasują do tej pasty i dodają świeżości!

Makaron z twarogiem dla niemowlaka

Kto powiedział, że twarożek je się tylko na śniadanie? Do dzisiaj wiele osób wspomina z przedszkola pyszny makaron z serem. Z dodatkiem owoców, a może nawet warzyw, twarożek staje się uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu potrawach. Oto pomysły na szybkie obiady.

Potrzebne będą ci:

  • 3 łyżki białego sera twarogowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • makaron

Najpierw ugotuj makaron, następnie wymieszaj ser biały z jogurtem. Do makaronu dodaj przygotowany twarożek.

Twarożek z owocami dla niemowlaka

Możesz przygotować np. makaron z truskawkami i twarogiem. Będziesz to tego potrzebować:

  • garść truskawek (lub innych owoców)
  • 3 łyżki białego sera twarogowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Umyj owoce, a następnie drobno je pokrój lub zmiksuj na mus. Pokrojone lub zmiksowane owoce wymieszaj z białym serem i jogurtem. Twarożek z owocami możesz podawać na ciepło lub na zimno. Całość będzie miała słodki smak, dzięki owocom, które dodasz.

twarożek dla niemowlaka
Twarożek dla niemowlaka: od kiedy i jaki ser? Unikajcie tylko jednego składnika, fot. AdobeStock/Agata

Serek dla niemowlaka: uważajcie na ten składnik

Podajesz swojemu dziecku gotowe serki - słodkie, owocowe, w małych opakowaniach? Rzeczywiście, są bardzo wygodne, ale zanim je kupisz, sprawdź, jaki jest ich skład. Niestety, często jest w nich sporo cukru (w kubeczku to trzy, nawet cztery łyżeczki!). Jeśli maluch przyzwyczai się do słodkiego smaku, nie będzie potem chciał jeść zwykłego twarogu. To nie wszystko. W owocowych serkach często nie ma obiecanych owoców (chyba że są to produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt, te polecamy), a tylko dżem albo sam aromat. Czy coś się stanie, jeśli podasz dziecku taki gotowy serek? Oczywiście, że nie. Pod warunkiem, że malec będzie zajadał się nim od czasu do czasu. Na co dzień lepszy będzie twarożek przygotowany przez ciebie dla niemowlaka.

Materiał został zaktualizowany przez redakcję w 2025 roku.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama