7 sprawdzonych przepisów na zimowe zupy dla dziecka – do druku
Zimowa zupa powinna być nie tylko gorąca, ale i pożywna. To doskonały sposób na rozgrzewkę po spacerze! Oraz okazja, by dziecko zjadło trochę warzyw. W dodatku wcale nietrudno ją ugotować. Oto kilka pomysłów na pyszne zupy dla malucha.
1 z 8
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Zupa jest pierwszym obiadowym daniem – powinna więc rozpoczynać obiad. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}Ale maluch nie musi zjeść pełnego talerza zupy – wystarczy, że zaspokoi nią pierwszy głód, a potem spokojnie zje drugie danie.
Czy zupa może być podstawą obiadu?
Jeśli zupa oprócz warzyw zawiera dodatek mięsa, ziemniaki, kaszę lub zacierki, może być podstawą obiadu. Potem wystarczy już tylko lekkie danie bez mięsa lub smaczny deser. Jednogarnkowym daniem może być krupnik na cielęcinie, kapuśniak na wieprzowinie czy zupa gulaszowa. Sycące zupy z fasolą lub kwaśną kapustą nadają się dla maluchów około trzeciego roku życia, ale lekki krupnik można podać już w pierwszym roku. Dodatek strączków – groszku, fasoli, soczewicy – czyni zupę bardziej sycącą. A poza tym białka zawarte w mięsie i białka roślinne doskonale się uzupełniają.
Jak przyprawiać zupy?
Naturalnie, ziołami, zieleniną (majeranek, kminek, tymianek, bazylię, cząber, lubczyk, natkę, koperek) lub komponując je z różnych charakterystycznych w smaku warzyw. Nie dodawaj kostek rosołowych czy przypraw typu wegeta. Zawarty w nich glutaminian sodu jest jednym z częstszych alergenów. Ważne jest, by dzieci jadły zupy przygotowane zgodnie z panującą porą roku, z sezonowych warzyw korzeniowych, liściastych, kapustnych i strączkowych. Oprócz włoszczyzny warto dodawać do nich szpinak, czerwoną i zieloną soczewicę, ciecierzycę, różne rodzaje fasolek. Jeśli chcesz, by zupa była gęstsza, zamiast zaprawiać ją np. mąkę, możesz część jej składników zmiksować.
Zobacz też: Przepisy na obiad dla dziecka – do druku
3 z 8
7 z 8