Kasza, mąka i płatki kukurydziane to tylko niektóre produkty z kukurydzy, które świetnie sprawdzą się w diecie dziecka. Ich zalety, a także rolę w jadłospisie niemowląt, małych i starszych dzieci opiszuje nasz ekspert, Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

Reklama

6 cech kukurydzy, których nie znasz! Dowodzą, że to świetny produkt w diecie dzieci i dorosłych

1. Idealna do różnych dań

Produkty kukurydziane cechuje neutralny smak, a co za tym idzie – świetnie nadaje się do jedzenia na słodko, jak i na słono. Z łatwością przygotujesz z nich uwielbiane przez maluchy naleśniki, placki czy po prostu popularną kaszkę lub grysik z dodatkiem owoców, jogurtu i ziaren. W takiej formie potrawy będą jeszcze bardziej odżywcze!

– Mąka kukurydziana ze względu na wysoką zawartość skrobi, podnosi zdolność produktu do wchłaniania wody. Dzięki temu świetnie nadaje się do zagęszczania potraw, np. zup i sosów. Jest również alternatywą dla tradycyjnej panierki, składającej się z jajka i bułki tartej, zwiększając dodatkowo chrupkość potraw – dodaje nasza specjalistka.

Materiały promocyjne

2. Zapewnia sytość na długo

Warto wiedzieć, że przetwory kukurydziane np. kasza lub mąka kukurydziana są bardzo kaloryczne. Aż 80-90% ich składu to węglowodany, dzięki czemu już 100 g produktu daje blisko 400 kcal (kasza kukurydziana – 370, a mąka kukurydziana 351 kcal). Tym samym przyrządzane z nich posiłki zaspokajają głód, dając poczucie sytości na dłużej.

– Najlepiej, by płatki kukurydziane nie dostarczały więcej niż 300-350 kcal w 100 g produktu. Z myślą o dzieciach wybierajmy płatki o krótkim składzie, wolnym od sztucznych barwników i chemicznych konserwantów. W codziennej diecie będą źródłem błonnika pokarmowego – podkreśla Magdalena Czyrynda-Koleda.

Materiały promocyjne

3. Wpływa korzystnie na odporność

Kasza kukurydziana, nazywana polentą, jest świetnym źródłem selenu, z kolei mąka kukurydziana zawiera niacynę – oba elementy przyczyniają się do prawidłowej pracy układu odpornościowego, dzięki czemu chronią przed infekcjami, o które w sezonie jesienno-zimowym nie trudno.

4. Ma wiele innych właściwości prozdrowotnych

– W kaszy kukurydzianej znajdziemy β-karoten, witaminę E oraz luteinę. Każdy z tych składników odznacza się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. β-karoten dodatkowo wspiera zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Luteina działa jak parasol ochronny dla narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Witamina E natomiast, zwana inaczej witaminą młodości i płodności, bierze udział w procesie owulacji, produkcji nasienia i rozwoju komórek jajowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Jednym słowem stanowi wartość dodaną zarówno dla organizmu dziecka, jak i rodziców – wyjaśnia ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

Materiały promocyjne

Z kolei w mące kukurydzianej znajdują się składniki mineralne takie jak potas, cynk i fosfor, które przyczyniają się do prawidłowej pracy układu kostnego i mięśni.

Zobacz także

5. Lekkostrawna i… ładna

Produkty kukurydziane są lekkostrawne, dlatego warto stosować je w diecie dziecka, bez obaw o ból brzuszka czy wzdęcia. Ponadto warto wspomnieć o ładnym, żółtym kolorze kukurydzy i jej przetworów – chociaż może wydawać się to błahe, to doskonale wiemy, jak trudno czasem przekonać dzieci do zjedzenia konkretnych produktów i w tym względzie niezwykle pomocna będzie ciekawa barwa jedzenia. Żółty kolor działa na korzyść kukurydzy, dzięki czemu jest chętnie zjadana przez maluchy.

Materiały promocyjne

6. Bezglutenowa

Właśnie z tego względu chętnie podawana jest niemowlętom np. w formie kaszki podczas rozszerzania diety. Ponadto sprawdza się też u osób, które muszą wykluczyć gluten z diety, w tym np. osoby z celiakią i nieceliakalną nietolerancją glutenu.

Produkty z kukurydzy niewątpliwie przynoszą wiele korzyści, dlatego warto wdrożyć je do diety dzieci i dorosłych. Czy już wiesz, jakie danie przygotujesz z kukurydzą w roli głównej?

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.kukurydzadlazdrowia.pl oraz na profilu: www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama