Cukinia dla niemowlaka: od kiedy można ją podać, jak ją przygotować? [PRZEPISY]
Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, więc warto włączyć ją do diety niemowlaka. Jednym z pierwszych dań, które warto z niej wyczarować, jest przecier z cukinii dla niemowlaka. Co jeszcze można przygotować z cukinii? Sprawdź nasze przepisy na dania odpowiednie dla maluszka.
Cukinia to po włosku zucca, czyli dynia. Pochodzi z tej samej rodziny co wspomniana dynia, ogórek czy arbuz. Składa się głównie z wody, ale i wartościowych składników odżywczych takich jak witaminy A, B i C, a także fosfor, żelazo, wapń i jod. Cukinię dla niemowlaka i starszego dziecka można przyrządzić na wiele sposobów. Zapiekanka z cukinią, leczo, zupa-krem czy ciasto to tylko kilka dań, w których cukinia gra główną rolę. Od kiedy można podać cukinię niemowlakowi i jak ją przygotować?
Cukinia dla niemowlaka – od kiedy można ją podać?
Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Można podawać ją już na samym początku rozszerzania diety – od 6. miesiąca życia. Na początku cukinia powinna być podana w formie przecieru dla niemowlaka, w późniejszym okresie można podać ją gotowaną, pieczoną czy smażoną (to wersja dla starszaków!) w formie zupy, zapiekanki czy ciasta.
Cukinia dla niemowlaka – jak ją przygotować?
Jeśli chcesz podać cukinię swojemu maluszkowi, zwróć uwagę na gabaryty – im większa, tym lepsza – a także na jej skórę. Skórka cukinii powinna być gładka, pozbawiona plam. Najlepiej podać niemowlakowi cukinię obraną i ugotowaną albo upieczoną. Po ukończeniu pierwszego roku życia można podać cukinię smażoną, w formie placuszków albo w cieście (najlepiej czekoladowym).
Przecier z cukinii dla niemowlaka – jak zrobić?
To bardzo proste danie, które z powodzeniem można wykorzystać jako bazę do sosu (doskonale smakuje z makaronem) czy leczo.
- Cukinię należy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, pozbyć się ewentualnych pestek.
- Pokrojoną cukinię wrzucić do garnka z gorącą wodą albo ugotować ją na parze, do miękkości.
- Miękką, ugotowaną cukinię zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowy przecier przełożyć do wyparzonego słoika.
Obiad z cukinią dla niemowlaka — przepisy
Z cukinii da się wyczarować wiele pysznych i wartościowych potraw. Zapoznaj się z naszymi propozycjami, które dostosowane są do potrzeb żywieniowych niemowlaka od 6. do 12. miesiąca życia.
Pieczona cukinia dla niemowlaka
Pieczone, młode warzywa (+6 miesięcy)
Składniki:
- Cukinia
- Młode ziemniaki
- Młoda marchewka
- Oliwa z oliwek/olej rzepakowy
- Koperek
Wykonanie: wszystkie warzywa dokładnie myjemy i pozbawiamy skórki. Wkładamy je do naczynia ceramicznego albo żaroodpornego. Polewamy niewielką ilością oleju albo oliwy z oliwek (wystarczy kilka kropli, można pominąć!). Na końcu posypujemy warzywa koperkiem. Pieczemy w 180°C do miękkości pod przykryciem.
Gotowana cukinia dla niemowlaka
Leczo warzywne z cukinią (+10 miesięcy)
Składniki:
- Cukinia
- Papryka (czerwona, żółta, biała, po jednej sztuce)
- Passata pomidorowa
- Oliwa z oliwek/olej
Wykonanie: warzywa dokładnie myjemy, pozbawiamy skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem łyżeczki oleju lub oliwy. Kiedy całość zmięknie, zalewamy warzywa passatą pomidorową. Gotujemy do momentu, w którym warzywa będą całkowicie miękkie, a passata znacznie się zredukuje. Najlepiej smakuje ze świeżą bułką.
Zupka z cukinii dla niemowlaka (+6 miesięcy)
- Młode ziemniaki (dwie sztuki)
- Cukinia
- Łyżeczka oliwy albo oleju rzepakowego, zimnotłoczonego
Wykonanie: dokładnie myjemy warzywa i obieramy je ze skórki. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy. Zupę odstawiamy do przestygnięcia i blendujemy na jednolity krem. Na koniec do ostudzonej zupy dodaj łyżeczkę oliwy albo oleju rzepakowego. Zimnotłoczony zawiera dużą dawkę cennych kwasów z grupy omega.
Zobacz także: