Korzyści dla odporności z karmienia piersią

Dla zbudowania odporności dziecka zaraz po jego narodzinach bardzo ważne jest karmienie piersią. Maluch wraz z mlekiem mamy otrzymuje: białka odpornościowe, np. laktoferynę (ma właściwości przeciwbakteryjne), lizozym (enzym, który ogranicza działanie drobnoustrojów), immunoglobuliny (bardzo ważne przeciwciała, które neutralizują wirusy i bakterie). Zdrowe niemowlę do szóstego miesiąca życia powinno być karmione wyłącznie mlekiem mamy. Takim maluszkom dodatkowo podaje się jeszcze dwie witaminy. Witaminę D3 i witaminę K. Dawki tych witamin powinny być podawane według zaleceń lekarza.

Reklama

Dobre bakterie

Fizjologiczna flora bakteryjna, która zasiedla jelita, ma wielki wpływ na odporność organizmu. Kiedy dziecko przychodzi na świat, jego układ pokarmowy nie jest zasiedlony przez bakterie. Dopiero wraz z mlekiem mamy maluch przyswaja prebiotyki (węglowodany tworzące dobre warunki dla rozwoju probiotyków – bakterii, które korzystnie oddziałują na stan zdrowia człowieka). Największe stężenie prebiotyków utrzymuje się w pierwszym tygodniu laktacji, po to, by dostały się one do przewodu pokarmowego dziecka.

Odpowiednia mieszanka

Jeśli nie możesz karmić dziecka piersią, sprawdź na etykiecie co zawiera mleko modyfikowane i wybierz takie, które składem jak najbardziej zbliżone do mleka kobiecego. W ten sposób nie narazisz maleństwa na ryzyko obniżenia odporności. Szukaj mleka modyfikowanego, które zawiera prebiotyki i inne substancje sprzyjające wzmocnieniu odporności, np. selen i beta-karoten (także obecne w pokarmie kobiecym). Są one przeciwutleniaczami, czyli chronią organizm przed powodującymi niekorzystne zmiany wolnymi rodnikami, np. selen zapobiega stanom zapalnym. Jego niedobór zwiększa podatność na zakażenia wirusowe, które do tej pory nie były dla organizmu szkodliwe. Naturalnie występuje też m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu i czerwonym mięsie.

[CMS_PAGE_BREAK]

Rozszerzanie diety a odporność

Kiedy dziecku przestaje wystarczać mleko mamy, na jego talerzu nie może zabraknąć składników, które zapewnią mu najlepszą ochronę przed chorobami. Rozszerzaj więc dietę dziecka tak, by jednocześnie wzmacniać jego odporność. Do ważnych składników diety na odporność należą do nich: witamina A i beta-karoten (działają antybakteryjnie, wzmacniają barierę ochronną organizmu, jaką są błony śluzowe), witamina B6 (stymuluje syntezę przeciwciał), witamina C (pobudza wzrost komórek odpornościowych), żelazo (dzięki niemu wszystkie komórki ciała są zaopatrzone w tlen), miedź (uczestniczy w tworzeniu białych krwinek), cynk (niezbędny do produkcji przeciwciał). W niektórych sytuacjach lekarz zaleci podawanie dziecku leczniczo lub profilaktycznie preparatu witaminowego. Odporność można też wzmocnić podając nie tylko witaminy, ale także zioła czy tran.

Zobacz także

Co powinna zawierać dieta na odporność

Aby twoje dziecko było zdrowe, nie musi jeść wyszukanych dań. Dania wzmacniające odporność mogą być proste w przyrządzeniu. Zwykłe produkty kryją w sobie bowiem niezwykłe w działaniu substancje, np.:

  • Ryby – zwłaszcza tłuste ryby oceaniczne, np. tuńczyk, łosoś, makrela, zawierają kwasy omega-3, które chronią płuca i drogi oddechowe przed infekcjami. Polecamy przepis na mus warzywny z rybką
  • Jabłka – zawierają kwercetynę, która jest najskuteczniejszym pogromcą wolnych rodników i wspiera siły obronne organizmu. Jabłka działają antywirusowo, chronią przed przeziębieniami. Ostatnie badania dowodzą, że najlepiej zjadać je razem ze skórką. A do tego ich smakiem mogą się już raczyć nawet 5 miesięczne maluchy, wypróbuj więc jeden z 7 przepisów na dania z jabłkami
  • Cebula i czosnek – mają w sobie niezwykle cenną allicynę o właściwościach podobnych do antybiotyku (niszczy szkodliwe bakterie). Zarówno czosnek, jak i cebulę traktuj jak przyprawę, dzieci nie powinny jeść ich w dużych ilościach (np. czosnek działa wzdymająco). Jeśli maluch nie lubi ich smaku, może uda ci się przemycić odrobinę czosnku w kanapce, a z cebuli zrób domowy syrop.
  • Jogurty – zwłaszcza te, które zawierają bakterie probiotyczne (wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego), tworzą one korzystną florę w jelitach. Osoby jedzące dużo jogurtu mają we krwi wyższy poziom interferonu, substancji, która pobudza organizm do walki z infekcją. zacznij wzmacniać smyka jogurtem już dziś i przetestuj jeden z naszych 6 pomysłów na dania z jogurtem gwarantujemy dzieci je uwielbiają.
  • Banany – zawierają inulinę, która jest prebiotykiem. To on tworzy przyjazne środowisko do rozwoju probiotyków.

Ważne witaminy

Maluszki, które są karmione mlekiem mamy, dodatkowo otrzymują dwie witaminy, które mają zabezpieczyć ich organizm przed groźnymi chorobami.
Witamin A D3 – pomaga chronić dziecko przed krzywicą. Witaminę D3 powinny otrzymywać maluchy od 15. dnia życia lub już od pierwszych dni, jeśli mama nie przyjmowała tej witaminy w czasie ciąży. O tym, jak długo ją podawać, decyduje lekarz. W przypadku niemowląt karmionych z butelki lekarz powinien też sprawdzić, czy ilość wypijanego mleka gwarantuje dziecku pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Witamina K – jej podawanie najmłodszym dzieciom jest nowym zaleceniem lekarzy. Witamina K ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, uszczelnia naczynia krwionośne. Podanie jej noworodkowi chroni go przed ciężkimi zakażeniami. Dawkowanie jest określane przez lekarza (zwykle dostają ją maluchy od dwóch tygodni do końca trzeciego miesiąca).

[CMS_PAGE_BREAK]

WAŻNE PYTANIA

Czy można wzmacniać odporność małego dziecka ziołami?

Jeśli maluch często choruje i dostaje antybiotyki, rodzice zastanawiają się nad wzmocnieniem jego systemu immunologicznego. O tym, czym wzmacniać organizm chorowitego dziecka, może zdecydować tylko lekarz. U małych dzieci na własną rękę nie powinno się stosować ani leczenia homeopatycznego, ani żadnej terapii z użyciem ziół. Naucz maluszka zdrowo jeść, smaki dzieciństwa długo się pamięta i chętnie do nich wraca.

Czym różni się zdrowe żywienie zimą i latem?

W chłodnych porach roku dziecko powinno dostawać ciepłe posiłki, bo z nich organizm może czerpać energię. Z tego względu jesienią i zimą lepiej zastąpić surowe warzywa i owoce gotowanymi, duszonymi lub pieczonymi. Małe dzieci powinny też unikać jedzenia zimnych produktów prosto z lodówki, np. jogurtów. To sprzyja wychłodzeniu organizmu.

Czy można dziecku dawać tran?

Tran jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Te zdrowe tłuszcze sprzyjają podnoszeniu odporności organizmu. Ale nie można ich podawać małym dzieciom bez skonsultowania tego z lekarzem. To on zdecyduje, czy twoje dziecko może go przyjmować i w jakich ilościach. Tran zawiera dużo witaminy D3, którą dodaje się do żywności dla maluchów, więc istnieje ryzyko jej przedawkowania.

Reklama

Konsultacja: dr n. med. Barbara Pietrucha, pediatra, immunolog, kierownik poradni Immunologii Klinicznej w Instytucie "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama