Reklama

Gotowanie kaszy jaglanej wymaga czasu i znajomości kilku zasad, które poprawiają smak jaglanki i jej zdrowotne właściwości. O co chodzi? Między innymi o to, aby w trakcie gotowania pozbyć się kwasu fitynowego, a także goryczki.

Reklama

Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną?

Dobre przygotowanie kaszy jaglanej wymaga czasu. Warto zacząć dzień wcześniej, wieczorem.

  • Starannie wypłucz kaszę na sicie pod bieżącą wodą.
  • Mocz kaszę jaglaną, najlepiej przez całą noc – to pozbawi ją kwasu fitynowego (to substancja antyodżywcza, która utrudnia wchłanianie cennych substancji obecnych w ziarnach prosa).
  • Zagotuj 2,5 razy więcej wody niż przygotowana porcja kaszy.
  • Wrzuć kaszę do ugotowanej wody i dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
  • Gotuj przez 15–20 min na małym gazie.
  • Nie mieszaj w trakcie gotowania.
  • Pozostaw kaszę w garnku pod przykryciem, żeby wchłonęła resztkę wody.

Ugotowana kasza jaglana dla niemowlaka przed podaniem wymaga zblendowania. Dodaj do niej trochę ciepłej wody lub mleka (np. z piersi) lub odrobinę masła. Możesz podać ją np. z duszonym jabłkiem lub z musem z jabłek.

Sposoby na usunięcie goryczki

Gorzki smak kaszy jaglanej można usunąć, mocząc kaszę przez godzinę w zimnej wodzie, a potem dokładnie płucząc. Jeśli gotujesz kaszę na sypko, możesz wrzucić ją też na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż poczujesz bardzo przyjemny orzechowy zapach. Musisz jednak wiedzieć, że świeża kasza podczas gotowania bardzo ładnie pachnie. Jeśli w smaku jest gorzka, to znak, że jest zjełczała. Takiej kaszy nie powinniśmy jeść, a na pewno nie należy podawać jej dziecku.

Kaszy jaglanej nie należy długo przechowywać – wtedy szybko jełczeje i staje się gorzka. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w ziarnach prosa, z którego wytwarza się tę kaszę. Kasza jaglana szybko wchłania zapachy innych produktów. Najlepiej przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, np. w szklanym słoiku.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama