Jogurt naturalny dla niemowlaka: od kiedy i jaki? Kokosowy jest dobry, ale są lepsze
Jogurt naturalny w diecie niemowlaka to doskonałe źródło białka i wapnia, które wspiera rozwój maluszka, a do tego zapewnia mnóstwo zabawy przy jedzeniu – dzieci uwielbiają smarować nim buzię! Jednak nie każdy jogurt, kefir czy serek nadaje się dla dziecka poniżej 12. miesiąca życia. Wyjaśniamy, jak je wybierać i podawać.

Jogurt naturalny, twarożek, serek oraz fermentowane napoje mleczne, takie jak kefir i maślanka, świetnie nadają się dla niemowląt w drugim półroczu życia. Wartość odżywcza produktów mlecznych jest często większa niż samego mleka. Są dobrym źródłem wapnia (z wyjątkiem twarogu) i pełnowartościowego białka. Możesz wprowadzić je do diety dziecka, które poznało już smak warzyw, owoców i mięsa. Niestety nie wszystkie jogurty czy serki dostępne w sklepach nadają się dla niemowląt. Sprawdź, jak je wybierać i podawać.
Spis treści:
- Jogurt dla niemowlaka: od kiedy?
- Jaki jogurt podać niemowlakowi?
- Przepisy z jogurtem naturalnym, kefirem i serkiem: także dla niemowląt
Jogurt dla niemowlaka: od kiedy?
Produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir, twarożek, naturalny serek homogenizowany, możesz zacząć podawać niemowlakowi, gdy skończy 6 miesięcy. Oczywiście pod warunkiem, że dziecko nie ma alergii na białka mleka krowiego (dawniej tego typu produkty wprowadzano do diety dziecka dopiero od 11 miesiąca). Zacznij od małej ilości, np. 2–3 łyżeczek naturalnego jogurtu, i obserwuj reakcje malucha. Przez 2-3 dni nie podawaj innych nowości. Jeśli w tym czasie wystąpią niepokojące objawy, łatwo ustalisz, co je powoduje. Gdy dziecko dobrze toleruje jogurt, możesz podać mu twarożek np. z warzywami lub owocami.
Jak często dziecko może jeść jogurt czy serek?
Początkowo niemowlę może jeść produkty mleczne kilka razy w tygodniu. Jeśli nie ma reakcji niepożądanych, można oferować je częściej, np. raz dziennie. Do jogurtu naturalnego czy twarożku możesz dodawać owoce, np. w postaci musu lub surowe. Po pierwszym roku życia dziecko może też jeść inne rodzaje serów, np. ser żółty – warto go podawać, bo to cenne źródło wapnia, a także okazja do nauki nowych smaków.
Jaki jogurt podać niemowlakowi?
Dla niemowląt najlepsze są produkty naturalne, bez substancji dodatkowych i cukru (jogurt naturalny bez dodatku mleka w proszku, twarożek bez dodatku soli i innych składników, podobnie kefir). Możesz też korzystać z produktów przeznaczonych specjalnie dla niemowląt, ale czytaj ich skład, bo „jogurcik” to nie to samo co „jogurt”. Nie kupuj produktów 0 proc. – są zubożone w tłuszcz, a przez to pozbawione cennych witamin. Także produkty light nie nadają się dla dzieci. Zamiast cukru mogą zawierać syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki (np. aspartam).
Jogurt naturalny dla niemowlaka z powodzeniem można przygotować również w domu. Oto sprawdzony przepis na jogurt bez dodatków.
Składniki:
- 1 szklanka mleka (2% tłuszczu),
- łyżka naturalnego jogurtu.
Przygotowanie:
Do płynnego mleka pasteryzowanego dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Kubek nakryj i pozostaw w temp. pokojowej na ok. 36 godzin. Smak jogurtu zależy od jakości mleka. Uwaga! Do ukwaszenia nie nadaje się mleko o przedłużonej trwałości (z kartonów), wybierz pakowane w folię lub butelki – przegotuj je.
Jogurt kokosowy dla malucha to dobry pomysł?
Tak. Jogurt kokosowy to dobra alternatywa dla malucha z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego. Zawiera zdrowe tłuszcze i jest łagodniejszy dla układu pokarmowego. Wybieraj jogurt bez cukru i sztucznych dodatków.
Czy każdy jogurt jest probiotyczny?
Nie. Jogurt probiotyczny oprócz bakterii, pod wpływem których powstaje zwykły jogurt (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus termophilus), powinien zawierać także szczepy probiotyczne (np. Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidus, Lactobacillus casei). Bakterie ze zwykłego jogurtu nie są w stanie przetrwać w przewodzie pokarmowym człowieka, a szczepy probiotyczne tak. Na etykiecie takiego jogurtu powinna być informacja, jakie bakterie zawiera, m.in. nazwa, rodzaj, szczep.
Dlaczego warto podawać niemowlakowi produkty mleczne?
Ser, jogurt i inne fermentowane napoje mleczne, takie jak kefir czy maślanka, to ważne produkty w diecie dziecka. Zawierają niezbędne składniki odżywcze, które wspierają rozwój maluszka, a także wpływają na jego zdrowie. Oto najważniejsze korzyści, jakie daje nabiał:
- Wapń i białko – wspierają rozwój kości i mięśni.
- Witaminy A, D i B2 – pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i wspierają układ odpornościowy.
- Fosfor i magnez – niezbędne dla zdrowych zębów i układu nerwowego.
- Dobre bakterie – jogurt i kefir zawierają probiotyki, które wspierają pracę jelit, zapobiegają wzdęciom i zaparciom oraz wzmacniają odporność.
Jeśli maluch nie lubi jogurtu bez dodatków, spróbujcie kreatywnych przepisów!
Przepisy z jogurtem naturalnym, kefirem i serkiem: dla niemowląt i starszych dzieci
Wprowadzając nabiał do diety niemowlaka , warto pamiętać o odpowiednich przepisach, które będą lekkostrawne, a jednocześnie pełne wartości odżywczych. Oto kilka prostych i smacznych pomysłów na wykorzystanie różnych jogurtów, kefirów i serków.
Mrożone kleksy jogurtowe: na upał i ząbkowanie
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego (bez cukru)
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, dla dzieci powyżej 12. miesiąca)
- ½ banana (rozgniecionego na puree)
- 1 garść jagód, malin lub innych owoców
- 1-2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie, dla starszych dzieci)
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj jogurt naturalny z miodem i rozgniecionym bananem.
- Dodaj owoce (mogą być świeże lub delikatnie rozmrożone) i delikatnie wmieszaj je do jogurtu.
- Przy pomocy łyżeczki nakładaj kleksy jogurtu na papier do pieczenia.
- Wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny.
- Podawaj pod czasu upałów i ząbkowania
Do przygotowania jogurtowej przekąski możesz wykorzystać gotowe musy dla dzieci. Uważaj na skład – najlepiej wybierać te bez dodatku cukru. Wymieszaj mus z jogurtem i gotowe! Kleksy możecie zrobić także z samego jogurtu np. z mleka kokosowego.

Uwaga: Jeśli maluszek nie potrafi jeszcze jeść całych owoców, rozgnieć je na puree lub użyj rozgniecionego banana.
Zielony koktajl koksowy z niespodzianką
Składniki:
- 100 g jogurtu kokosowego (bez cukru)
- ½ dojrzałego banana
- 1 garść szpinaku (sparzonego i dobrze odciśniętego)
- 1 plaster dojrzałego awokado
- 50 ml przegotowanej wody lub mleka roślinnego (np. owsianego)
Przygotowanie:
- Jeśli szpinak jest już umyty, możesz go od razu dodać do koktajlu. Jeśli nie, dokładnie go opłucz pod bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki zielonego koktajlu wrzuć do blendera.
- Miksuj na gładki koktajl. W razie potrzeby dolej odrobinę wody lub napoju.
- Podawaj od razu – ty też możesz się napić! Z pewnością doda ci energii.
Chłodnik ogórkowy na kefirze
Składniki:
- 500 ml kefiru
- 2 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku (dla starszych dzieci)
- ½ pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj z kefirem, dopraw do smaku i schłodź w lodówce.
- Przed podaniem możesz pokropić sokiem z cytryny.
Do nabiału świetnie pasują owoce, które wzbogacają smak i dostarczają cennych witamin. Sprawdź, jak odpowiedzialnie wprowadzić truskawki do diety maluszka.
Zobacz też: