Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
dziecko je śniadanie
fotolia.com
Dieta

Kłopotliwy gluten. Jak odróżnić alergię na gluten od celiakii u dziecka?

Gluten to białko zawarte w zbożach. Może on wywołać alergię lub groźną celiakię. Czytaj, jak odróżnić alergię na gluten od celiakii oraz kiedy najlepiej wprowadzić gluten do diety dziecka.

Kiedy wprowadzić gluten do diety dziecka?

Produkty z glutenem zaleca się wprowadzać od 6. miesiącu życia, tak jak wszystkie inne produkty uzupełniające dietę dziecka. Odchodzi się od zaleceń, aby "przyzwyczajać" organizm dziecka do trawienia glutenu między 4. a 6. miesiącem życia, jeszcze w trakcie karmienia piersią. To założenie wzięło się z badań przeprowadzonych po fali zachorowań na celiakię odnotowanej w Szwecji w latach 80. Przeprowadzone wtedy badania wykazały, że jeśli niemowlętom karmionym piersią podaje się produkty z glutenem już w 4–6. miesiącu, liczba chorych na celiakię maleje. Dziś wiemy, że to nieprawda.

Tutaj przeczytaj o wynikach najnowszych badań dot. wprowadzania glutenu 

Kiedy ostrożnie z glutenem

U niektórych dzieci posiłki zawierające pszenicę, żyto, jęczmień i w mniejszym stopniu owies powodują w jelitach niekorzystne zmiany. Prowadzą do zaburzeń trawienia i wchłaniania. Winny jest zawarty w tych produktach gluten. Wyzwala on w organizmie proces, w wyniku którego kosmki jelita cienkiego ulegają zniszczeniu i zanikają. Wtedy powierzchnia, przez którą wchłaniają się substancje odżywcze, znacznie się zmniejsza.

Celiakia - symptomy choroby

Gdy dziecko chore na celiakię dostaje do jedzenia produkty zawierające gluten, zaczyna mieć rozmaite dolegliwości: nie ma apetytu, mało waży, wolno rośnie, zdarzają się biegunki. Niektóre chore dzieci mają niedokrwistość lub są nadpobudliwe.

Alergia na gluten objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka

  • Już od 6. miesiąca możesz podawać pokarmy ze zbóż glutenowych (żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia) pojedynczo, co kilka dni.
  • Zacznij od paru łyżeczek gotowej kaszki pszennej z mlekiem modyfikowanym (jeśli karmisz butelką).
  • Wprowadź kleik owsiany lub drobne płatki owsiane na wodzie (ewentualnie dodaj mleko).
  • Zrób deser z kaszy manny na wodzie, zmiksowanej lub ubitej z przecierem z mrożonych malin.
  • Możesz podać małą kanapkę z bułki lub białego chleba, raz dziennie, np. na śniadanie.
  • Ugotuj krupnik z płatków jęczmiennych albo drobnej kaszy perłowej.
  • Na podwieczorek podaj dziecku herbatniczka.
  • Wszystkie kasze i płatki muszą być rozgotowane (rozklejone)

Ważne pytania o celiakię i alergię na gluten

1. Czy celiakia to to samo, co uczulenie na gluten?

Celakia i uczulenie na gluten to inne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają. Celiakia to choroba na całe życie, ale jeśli przestrzega się diety, można nie mieć dolegliwości.

2. Jak można rozpoznać celiakię?

Każde dziecko, u którego lekarz podejrzewa tę chorobę, powinno mieć zbadaną krew w kierunku tzw. przeciwciał endomyzjalnych. Trzeba też wykonać inne testy. Dla ustalenia ostatecznego rozpoznania konieczna jest również biopsja jelita cienkiego. Przed zrobieniem badań nie należy na własną rękę wprowadzać diety eliminacyjnej, ponieważ test wykonany w trakcie trwania diety daje fałszywe wyniki.

3. Czy wyeliminowanie glutenu spowoduje wyleczenie?

Choroba pozostanie, ale ustąpią jej objawy i błona śluzowa jelit wróci do normy. W bardzo rzadkich przypadkach, gdy celiakia zostanie zbyt późno rozpoznana i proces zniszczenia kosmków zajdzie już bardzo daleko, może się nie odbudować. Dziecko z celiakią może jeść ryż, kukurydzę, proso (kasza jaglana), grykę, amarantus. 
 

dr Magdalena Pałczyńska, pediatra
materiały prasowe

Konsultacja dr Magdalena Pałczyńska, 
pediatra z Centrum Medycznego Remedium w Łodzi. Umów się na wizytę przez Znanylekarz.pl

 

 

 


Czytaj też:

 

 

 

Owoce w diecie niemowlęcia. Kiedy warto je podać?

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Fotolia
Mama
Ani alergia na gluten, ani celiakia? To może być NCNG!
Lekarz wykluczył u ciebie alergię i celiakię, a ty mimo to po zjedzeniu glutenu czujesz się źle? Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG) - choć nazwa tej dolegliwości brzmi strasznie, to tłumaczy wiele kłopotów, które ze spożywaniem glutenu mają niektóre osoby. Zobacz, co to w ogóle jest.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Helvetica; min-height: 17.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 14.0px Helvetica} p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 14.0px Helvetica; min-height: 17.0px} Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (pol. NCNG) z angielskiego skracana jako NCGS (ang. Non-celiac gluten sensitivity) to dosyć nowe pojęcie. Jej istnienie było dość długo negowane. Nieceliakalna nadwrażliwości na gluten została sklasyfikowana jako jednostka chorobowa dopiero w 2010 roku. Co to jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG)? To dolegliwość często mylona z alergią na gluten lub celiakią, bo objawy są niemal takie same. Jednak nie jest ani jednym, ani drugim schorzeniem. Rozpoznanie choroby następuje po wykluczeniu celiakii, a także alergii na pszenicę. Objawy NCNG ustępują po odstawieniu glutenu , powracają natomiast po ponownym wprowadzeniu go do diety.  Jakie są objawy NCNG? Nieceliakalną nadwrażliwość na gluten można zdiagnozować już we wczesnym dzieciństwie, ale też u dorosłych. Statystycznie choruje na nią najwięcej kobiet po 40. roku życia. W przypadku dzieci więcej zachorowań zaobserwowano u chłopców. Najczęstsze objawy  NCNG to:  bóle brzucha, którym towarzyszą uporczywe wzdęcia nieuzasadniony niepokój, w tym zaburzenia snu problemy z byciem kontaktowym chroniczne zmęczenie bóle mięśni i stawów zmiany skórne utrata masy ciała zaparcia lub biegunka depresja niedokrwistość drętwienie kończyn, w tym palców  równoczesne występowanie astmy lub alergicznego nieżytu nosa.  Czym różnią się objawy NCNG od alergii i celiakii? Ze względu na podobne objawy i przebieg choroby NCNG często mylona jest z celiakią lub alergią na...

Fotolia
Żywienie
Gluten może zahamować wzrost dziecka!
Malec stracił apetyt, ma bóle brzuszka? Jeśli niedawno zaczął jeść kaszę mannę i pieczywo, przyczyną może być zawarty w nich gluten. Celiaklia, czyli wrodzona nietolerancja glutenu, może być jednak podstępna. Czasem jej jedynym objawem jest to, że dziecko wolno rośnie.

Gluten to białko, które występuje w otoczkach niektórych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta. Dzięki niemu mąka jest kleista, więc pieczywo i ciasta są spójne i nie rozpadają się. Ale układ odpornościowy niektórych osób wyjątkowo glutenu nie lubi. Gluten niszczy kosmki jelitowe Błona śluzowa jelita, przez którą są wchłaniane pokarmy, jest silnie pofałdowana (znajdują się na niej wypustki, czyli kosmki jelitowe). U osób chorych na celiakię gluten je uszkadza. Błona śluzowa coraz bardziej spłaszcza się i zanika. A to powoduje, że nie mogą przez nią być wchłonięte wszystkie składniki odżywcze, które dziecko otrzymało z pożywieniem. Pierwszy objaw nietolerancji glutenu to zmiana wyglądu stolców. Stają się one luźniejsze, obfitsze, czasem dochodzi nawet do biegunki . W rezultacie dziecko nie otrzymuje niezbędnych mu składników odżywczych, nie może prawidłowo rosnąć i rozwijać się. Traci apetyt i przestaje przybywać na wadze. Jak zdiagnozować celiakię Skontaktuj się z pediatrą i omów wszystkie niepokojące objawy. Jeśli lekarz będzie podejrzewać problem z nietolerancją glutenu, powinien skierować dziecko do gastroenterologa. Bez konsultacji z lekarzem gastroenterologiem i bez dalszych badań nie przechodź na dietę bezglutenową! Po to, by potwierdzić lub wykluczyć celiakię, konieczne jest wykonanie badań: serologicznych z krwi . Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał: 1. przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) 2. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) 3. przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: nowej gliadynie : DGP lub GAF) Może też zalecić badania przeciwciał antygliadynowych. Ich obecność we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten (niezwiązaną ani z celiakią ani z alergią). Do pełnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. Wykonuje się ją endoskopowo podczas...

Komu szkodzi gluten
Fotolia
Żywienie
Komu tak naprawdę szkodzi gluten?
Mody na jedzenie lub niejedzenie różnych produktów przychodzą i odchodzą. Od jakiegoś czasu sporo się mówi o diecie bezglutenowej. Czy gluten naprawdę jest szkodliwy? Dla niektórych rzeczywiście tak.

Kiedyś nie zwracano uwagi, czy niemowlęta jedzą zboża glutenowe czy bezglutenowe , potem lekarze zalecali podawanie produktów z glutenem od 10. miesiąca życia, teraz dzieci mogą ich próbować na początku rozszerzania diety . Badania nad tym białkiem zawartym w niektórych zbożach trwają i nie wiadomo, czy znów nie nastąpi zmiana w zaleceniach. Co to w ogóle jest gluten? Gluten to białko roślinne, zawarte w zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu (nie ma go w prosie, gryce, ryżu, owsie). Występuje też w produktach z tych zbóż, m.in. w kaszach, pieczywie, makaronie. Obecny w mące gluten sprawia, że pieczywo dobrze rośnie. Ale zdarza się, że powoduje on alergię, celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCNG). Czy podawać dzieciom produkty z glutenem? Zdrowym dzieciom tak. Nadal jednak wiek wprowadzania glutenu, jego postać i ilość są dyskutowane przez ekspertów. Pierwszym źródłem glutenu , który można podać niemowlakowi między piątym a dziesiątym miesiącem życia, może być kasza manna lub mąka orkiszowa w zupce jarzynowej albo też pieczywo żytnie w stopniowo zwiększanych porcjach. Gdy niemowlę dobrze toleruje gluten , może jeść posiłki z kaszek glutenowych. Starsze dzieci niemające kłopotów z nietoleracją glutenu mogą jeść produkty z glutenem. Kto nie może jeść glutenu? Na diecie bezglutenowej powinny być dzieci chore: na alergię, celiakię i NCNG. Samemu nie można jednak wyłączać z diety malucha produktów glutenowych – każde takie ograniczenie trzeba skonsultować z lekarzem. To ważne, bo dziecku, które jest w okresie intensywnego wzrostu, nie może zabraknąć składników odżywczych. Choć alergia , celiakia i NCNG to różne choroby, łączy je podobieństwo niektórych objawów oraz to, że dolegliwości są reakcją na obecny w diecie gluten.  Celiakia – to choroba nieuleczalna. Dzieci z celiakią nie mogą jeść...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
1000 zł na wakacje
Prawo i finanse
Bon 1000 zł na wakacje: od kiedy bon turystyczny 2023? Nowe informacje
Magdalena Drab
świadectwo z paskiem
Wychowanie
Czerwony pasek na świadectwie — od jakiej średniej? Wymagania i kryteria 2023
Joanna Biegaj
początek roku szkolnego 2023
Newsy
Będą dłuższe wakacje: początek roku szkolnego 2023/2024 został przesunięty
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
Życzenia na Dzień Ojca
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Ojca 2023: od małego i dorosłego dziecka (krótkie, wzruszające, śmieszne)
Joanna Biegaj
ile dać na komunię
Święta i uroczystości
Ile dać na komunię w 2023: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego?
Maria Nielsen
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
gdzie nad morze z dzieckiem
Czas wolny
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Ewa Janczak-Cwil
jak ubierać niemowlę na spacer wiosną
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę wiosną: w kwietniu, w maju i przy 20 stopniach [LISTA UBRANEK]
Magdalena Drab
Szkarlatyna - co to oznacza
Zdrowie
Szkarlatyna u dzieci: co to za choroba? Przyczyny, objawy i leczenie płonicy
Beata Turska
larwy kleszczy
Edukacja
Larwy kleszczy – jak wygląda larwa kleszcza i czy jest niebezpieczna? [ZDJĘCIA]
Joanna Biegaj
czy można przykrywać wózek pieluchą
Pielęgnacja
Zakrywanie wózka pieluchą to nie sprytna ochrona przed słońcem. Dziecku grozi szpital!
Magdalena Drab
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pas poporodowy
Połóg
Pas poporodowy: kiedy i ile godzin nosić pas brzuszny? [EFEKTY I OPINIE]
Agnieszka Majchrzak
latające kleszcze
Święta i uroczystości
Latające kleszcze – czy strzyżak sarni jest niebezpieczny?
Magdalena Drab
angielskie imiona
Imiona
Angielskie imiona żeńskie i męskie: popularne i ładne (+ ich polskie odpowiedniki)
Joanna Biegaj
uczulenie na słońce
Pielęgnacja
Uczulenie na słońce u dziecka: jak wygląda wysypka od słońca u dziecka? Leczenie, zapobieganie
Małgorzata Wódz