Pod koniec zimy możemy czuć się wyczerpani, senni i rozdrażnieni. Do­tyczy to także dzieci. Wszystko dlatego, że przez kilka minionych miesięcy organizm funkcjonował inaczej. Był ospały, powolny i nastawiony na czerpanie energii z zapasów. Teraz i dorosły, i dziecko pragnie coraz więcej ruchu, ale na początku może brakować mu sił. Na nowe tory przestawia się układ krwionośny i hormonalny (stąd wahania nastroju), pogarsza się też odporność. Zwłaszcza u tych maluchów, które brały zimą po kilka antybiotyków.
Lekarze mówią, że kiedy zbliża się kalendarzowa wiosna, warto postawić na trzy rzeczy: ruch, wypoczynek i właściwą dietę. My zajmiemy się tą ostatnią.

Reklama

Świeże przyprawy dodadzą odporności

Najlepsze będą takie z własnego miniogródka. Świeża bazylia, tymianek czy oregano wzmocnią smak potraw i zaostrzą apetyt maluszka. A gdy do gotowanej zupki czy jarzynki dodasz nawet odrobinę zielonej pietruszki lub koperku, to dziecko łatwiej przyswoi zawarte w warzywach składniki mineralne. Jeśli do tej pory nie gotowałaś w ten sposób, urozmaicaj dania stopniowo, by smyk miał szansę się do nich powoli przyzwyczaić.

Regularność posiłków nadal ważna

To podstawa każdej zdrowej diety dziecka. Przypadkowe zjadanie nawet cennego dla zdrowia pożywienia nie odniesie spodziewanych korzyści. Jeżeli do tej pory nie jedliście o stałych porach, niech ten przedwiosenny czas będzie początkiem pozytywnej zmiany. Najważniejsze jest oczywiście śniadanie, które daje zastrzyk energii na cały dzień.

Kolor w natarciu

Słyszałaś kiedyś określenie, że je się oczami? Ta zasada dotyczy także maluszków: im ładniej i bardziej kolorowo na talerzu dziecka, tym chętniej sięga ono po jedzenie. Przygotuj smykowi kompozycję z kolorowej papryki albo surówkę z pomidorów posypanych tartym białym serem (będzie przypominała ośnieżone, zimowe stoki). Innym razem ułóż z ciętej marchewki kolorową minkę.

Nowe przepisy

Zajrzyj do naszego działu Przepisy na Babyonline.pl lub fora dla mam i poszukaj przepisów na dania, których twój maluszek jeszcze nie próbował. Przed posiłkiem uprzedź smyka, że to będzie coś specjalnego, nowego z okazji wiosny.

Zobacz także

Lekka kuchnia

Gęste zupy, mięsne (sycące) dania i zawiesiste sosy często goszczą w zimowym jadłospisie. U progu wiosny lepiej z nich zrezygnować i postawić na lekkostrawną kuchnię, która nie obciąża żołądka żadnego członka rodziny.

Zobacz też: Czy twoje dziecko jest gotowe do rozszerzania diety metodą BLW?

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama