Brokuły (zielony kalafior, kapusta szparagowa), są uważane za jedne z najbardziej wartościowych warzyw na świecie. Choć brokuł to kuzyn kalafiora (obydwa te warzywa są odmianą kapusty warzywnej), to brokuł jest znacznie delikatniejszy niż kalafior. Ma też znacznie więcej niż kalafior właściwości zdrowotnych.

Reklama

Co dobrego w brokułach

Zielony kolor brokułów świadczy o dużej zawartości beta-karotenu (prowitaminy A), który zapobiega nowotworom, jest ważny dla dobrego widzenia, wzmacnia odporność. Właściwości antynowotworowe brokuły zawdzięczają też sulforafanowi, który jest silnym przeciwutleniaczem blokującym powstawanie mutacji DNA. Sulforafan chroni m.in. przed rakiem piersi. Niszczy też bakterie, które mogą się przyczynić do wrzodów żołądka.
Brokuły powinny jeść osoby z nadciśnieniem. Cennym składnikiem brokułów jest potas: 100 g ugotowanych brokułów zawiera 295 mg potasu, który jest ważny dla pracy serca i układu krwionośnego. Krew lepiej krąży, co powoduje spadek ciśnienia. Potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co też powoduje obniżenie ciśnienia.
Brokuły zawierają też witaminy z grupy B, witaminę PP, kwas foliowy, witaminę K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk.
Cennymi składnikami brokułów jest luteina i zeaksantyna, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej i innymi chorobami oczu. Brokuły mogą jeść osoby chore na cukrzycę, ze względu na niski indeks glikemiczny.

Czytaj też: Jak zapobiec otyłości i cukrzycy u dziecka

Jak gotować brokuły

Brokuły najlepiej gotować krótko na parze 3-4 minuty. Najwięcej wartości zachowają blanszowane w temperaturze 76 st. C. Zbyt wysoka temperatura niszczy mirozynazę - enzym niezbędny do produkcji sulforafanu. Warto też jeść brokuły z innymi produktami zawierającymi mirozynazę, m.in. musztardą, rzodkiewkami, rukolą i surowymi warzywami kapustnymi. Można je też łączyć z pomidorami: wzmacnia to ich właściwości antyrakowe.
Czytaj też: 30 przepisów na dania z brokułami

Brokuły w czasie karmienia piersią

Możesz jeść brokuły, karmiąc piersią - dzięki temu dostarczysz organizmowi wielu cennych składników. Nie przesadzaj jednak z ilością: jak wszystkie warzywa kapustne, brokuły również mogą powodować wzdęcia i gazy u karmiącej mamy.

Zobacz także
Reklama

Czytaj też: Tych herbat nie pij w czasie karmienia piersią

Reklama
Reklama
Reklama