Niemowlę w pierwszym miesiącu życia ma niedojrzały układ pokarmowy. Dieta matki, która karmi swoje dziecko piersią, ma w tym okresie ogromne znaczenie. Powinna się ona składać z substancji dostarczających energii, czyli węglowodanów i tłuszczy, substancji budulcowych, czyli białek i soli mineralnych, oraz witamin. Potrawy powinny być poddawane obróbce termicznej - gotowane lub pieczone, ale nie smażone!

Reklama

Jakie produkty są dozwolone w diecie karmiącej mamy?

Dieta karmiącej matki powinna składać się z:

  • pieczywa: chleb pszenny, bułki pszenne, biszkopty, pieczywo ryżowe, pieczywo chrupkie;
  • dodatków do pieczywa: masło, oliwa z oliwek;
  • nabiału: ser twarogowy (typu bieluch), serek wiejski, jogurty naturalne, mleko 3,2% (nie więcej niż 2 szklanki dziennie), jaja gotowane na miękko;
  • mięsa: pieczony schab lub szynka wieprzowa, cielęcina, pierś z indyka, królik, filet z kurczaka;
  • ryb: dorsz, morszczuk, pstrąg – najlepiej gotowane w wodzie, na parze, pieczone w folii;
  • kaszy i makaronów, w tym: ryż biały, ryż brązowy, kasza manna, kasza jęczmienna drobna, kasza kuskus, płatki kukurydziane;
  • warzyw: mały pomidor bez skórki i pestek, marchewka, dynia, pietruszka, ziemniak, koperek, natka pietruszki, brokuły, szpinak;
  • owoców: maliny, jabłko, banany, brzoskwinie;
  • przypraw: sok z cytryny do ryby, cukier, majeranek, bazylia, symbolicznie sól, pieprz ziołowy.

Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl

Talerz dla karmiącej mamy-superfoods Czytaj więcej

Zamiast wysokokalorycznych i ciężkostrawnych słodyczy (typu pączki) karmiąca mama powinna na deser wybrać kisiel, budyń, galaretkę owocową, czekoladę gorzką (1 kostka co 2-3 dni, ale nie częściej). Z napojów polecana jest słaba herbata (czarna lub zielona), sok jabłkowy, marchewkowy lub z buraków (ale nie więcej niż 2 szklanki dziennie soku, ze względu na zawartość cukru). Zakazane są natomiast napoje gazowane (zwłaszcza te zawierające słodziki), mocna herbata, kawa. Zawarta w tych ostatnich kofeina może przyczyniać się do problemów z zasypianiem dziecka oraz wywołać u niego niepokój.

Zobacz także: 18 sposobów, by niemowlę przestało płakać

Zobacz także

Czym powinna się skierować karmiąca mama w wyborze produktów?

Wszystkie produkty spożywane w diecie mamy karmiącej powinny być przede wszystkim świeże i dobrej jakości. Owoce i warzywa powinny pochodzić z upraw, w których nie stosuje się nawozów sztucznych. Najkorzystniej jest spożywać warzywa świeże, np. w postaci surówek; ewentualnie gotowane lub duszone.
Białka należy przyjmować w proporcjach 40:60, przy czym 40% powinny stanowić białka roślinne, a 60% białka zwierzęce.
Ważną rolę w diecie karmiącej mamy odgrywają również tłuszcze roślinne i zwierzęce, ze szczególnym uwzględnieniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Źródłem tych kwasów są oleje roślinne (oliwa, olej słonecznikowy, niskoerukowy olej rzepakowy) oraz tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź). Mama powinna unikać kwasów tłuszczowych w formie trans (są one w fast foodach, margarynach).

Reklama

Polecamy: 5 najlepszych pozycji do karmienia piersią

Reklama
Reklama
Reklama