Poprawia zdrowie, wzmacnia odporność, jest ważny dla urody... Wartości zdrowotne selera nie są u nas tak znane, jak np. we Francji gdzie to bardzo cenione warzywo.

Reklama

Co dobrego jest w selerze

Seler zawiera sporo ważnych składników, jak:

  • witaminy z grupy B: poprawiają pracę układu nerwowego;
  • witamina PP: poprawia stan skóry;
  • kwas foliowy: zapobiega niedokrwistości;
  • flawonoidy: mają działanie przeciwzapalne, są silnymi antyoksydantami (zapobiegają nowotworom), uszczelniają naczynia krwionośne;
  • furanokumaryny: mają działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie;
  • błonnik: poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i je leczy, zapobiega nowotworom.

Składniki zawarte w selerach mają też działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbólowe. Pobudzają apetyt i przyspieszają przemianę materii, a jednocześnie pomagają organizmowi pozbyć się szkodliwych produktów ubocznych przemiany materii. Seler jest polecany w okresie rekonwalescencji po chorobach, wspomaga też leczenie infekcji dróg oddechowych. Składniki w nim zawarte poprawiają pracę serca, chronią przed nowotworami.
Zobacz też: Przepis na surówkę z selera - na piękną cerę

Alergia na selera

U osób wrażliwych seler może wywołać alergię. Seler jest jednym z częstych alergenów pokarmowych. Szczególnie narażone na alergię są osoby, które mają alergiczny nieżyt nosa wywołany alergią na pyłki roślin.
Sprawdź w swoim regionie kalendarz pylenia roślin

Alergia na selery może objawiać się: pokrzywką, nieżytem nosa, rumieniem skóry, astmą. Może też spowodować reakcję anafilaktyczną.
Osoby uczulone na selera są zwykle uczulone także na marchew i koper..
Alergia na selera występuje z alergią na pyłek bylicy, tworząc tzw. zespół byliczo-selerowy. Może się też zdarzyć reakcja krzyżowa z pyłkiem brzozy.

Zobacz także

Seler a karmienie piersią

Seler można polecić karmiącym mamom, które chcą szybko schudnąć: ma mało kalorii - w 10 dag tylko 7 kcal. Działa też uspokajająco i przeciwdepresyjne - co ważne dla wielu kobiet po porodzie, które mają depresję poporodową. Jeśli nie jesteś uczulona na selera, możesz go jeść w czasie karmienia piersią. Jeśli masz uczulenie na brzozę lub bylicę, zwróć uwagę, czy nie pojawiają się podobne reakcje po spożyciu selera.

Reklama

Czytaj też: Tych herbat nie pij, gdy karmisz piersią

Reklama
Reklama
Reklama