Reklama

Siara dzięki czynnikom bakteriobójczym działa jak naturalny antybiotyk. Zawiera też dużo białka, minerałów i witamin. Dzięki temu daje dziecku doskonałe przygotowanie do życia w świecie pełnym chorobotwórczych drobnoustrojów.

Reklama

Spis treści:

Siara – co to znaczy?

Siara, inaczej młodziwo lub colostrum, jest gęstą, żółtą wydzieliną gruczołów mlekowych. Jest to pierwszy pokarm noworodka. Smakuje, pachnie i wygląda inaczej niż mleko.

Nazwa siara najprawdopodobniej pochodzi z czternastowiecznej polszczyzny. Słowo siara oznaczało wtedy siarkę, która jest żółtego koloru, podobnie jak siara właśnie. Prasłowiańskie słowo sěra, od którego pochodzi słowo siara, także miało dwa znaczenia – siarka i pierwsza wydzielina z gruczołów mlekowych po porodzie.

Siara – skład

Jeśli chodzi o składniki odżywcze, siara zawiera w 100 g 56 kcal, czyli:

  • 88,2 g wody,
  • 2 g białka,
  • 2,6 g tłuszczów,
  • 6,6 g cukrów,
  • aminokwasy,
  • witaminy,
  • sole mineralne,
  • naturalne czynniki wzrostu.

Znajdują się też w niej cenne składniki, których w mleku matki nie ma już tak wiele:

  • immunoglobuliny,
  • regulatory odporności.

Siara – czy jest zdrowa?

Siara jest bardzo zdrowa dla noworodka. Stymuluje układ odpornościowy dziecka, pomaga wytworzyć barierę jelitową, wspomaga regenerację i gojenie tkanek, stymuluje wydzielanie smółki i bilirubiny, zapobiegając żółtaczce noworodkowej.

Siara, dzięki zawartym w niej czynnikom bakteriobójczym, działa jak naturalny antybiotyk. W siarze znajdują się przeciwciała wspomagające odporność. Zabezpieczają noworodka przed wirusami, bakteriami, grzybami.

Największym bogactwem siary, którego nie ma w żadnym modyfikowanym mleku, są immunoglobuliny typu A (IgA). Dlaczego są tak ważne? Przez błonę śluzową przewodu pokarmowego noworodka łatwo przenikają obce białka, powodujące alergię. Immunoglobuliny typu A uszczelniają przewód pokarmowy i zabezpieczają przed czynnikami mogącymi wywołać alergię. Organizm noworodka nie potrafi sam produkować IgA do szóstego tygodnia życia, dlatego dziecko karmione mlekiem modyfikowanym jest pozbawione tej naturalnej ochrony! Pamiętaj też, że w siarze tych przeciwciał jest kilka razy więcej niż w mleku późniejszym, tzw. dojrzałym!

Siara powoduje szybsze wydalenie smółki, co umożliwia pozbycie się również bilirubiny. Dzięki temu u dzieci, które dobrze najadają się z piersi, żółtaczka fizjologiczna zazwyczaj jest słabsza lub w ogóle nie występuje.

Przewód pokarmowy noworodka karmionego naturalnie, czyli na początku siarą właśnie, zamieszkują probiotyki – przyjazne bakterie (Lactobacillus bifidus). Nie pozwalają one zasiedlić się chorobotwórczym drobnoustrojom, np. bakteriom szpitalnym, dzięki czemu chronią noworodka przed infekcjami.

Siara – kiedy się pojawia

Siara powstaje od ok. 20 tygodnia ciąży. Może wyciekać z piersi pod koniec II lub w III trymestrze ciąży. U niektórych kobiet nie dochodzi do jej wyciekania lub ilość siary jest w ciąży znikoma. Uwaga! Pojawienie się siary nie zwiastuje porodu.

Prawdziwa siara występuje zaraz po porodzie i jest pierwszym pokarmem dziecka karmionego piersią. Jest jej niewiele – w 1. dobie po porodzie powstaje maksymalnie 100 mililitrów, ale noworodkowi to całkowicie wystarcza. Jak długo siara się utrzymuje? Tak naprawdę już od pierwszego karmienia siara zaczyna ulegać przemianom, aby po ok. 14 dniach zmienić się w mleko dojrzałe.

Ponieważ siara jest bardzo zdrowa, część kobiet decyduje się na ociągnięcie jej przed porodem – zwykle między 34 a 36 tygodniem ciąży. Siarę teoretycznie można zamrozić, a podanie jej dziecku urodzonemu przed 39-40 tygodniem ciąży może zapobiec wystąpieniu żółtaczki. Jednak zgodnie z obowiązującymi zaleceniami nie poleca się wyciskania czy odciągania siary przed porodem.

Kiedy najlepiej podać noworodkowi pierwszy pokarm?

Największą gotowość do ssania noworodek wykazuje około 40 minut po porodzie. Jeśli leży wówczas na brzuchu mamy, zaczyna pełznąć w kierunku piersi, a przystawiony do niej, zaczyna ssać, a z piersi zaczyna płynąć siara. Bardzo ważne jest, by wykorzystać ten pierwszy okres.

Jak karmić noworodka?

Do karmienia ułóż dziecko blisko siebie, tak by i jemu, i tobie było wygodnie. Jego główka powinna się znajdować na wysokości piersi. Połaskocz dziecko w policzek, który jest bliżej ciebie.

Gdy dziecko otworzy buzię, delikatnym, ale energicznym ruchem przytul je mocno do piersi. Sprawdź, czy chwyciło brodawkę z jak największą częścią otoczki. Jeśli nie, przerwij karmienie: włóż palec wskazujący w kącik jego ust i delikatnie odchyl główkę dziecka. Poczekaj, aż ponownie szeroko otworzy buzię i spróbuj przystawić dziecko do piersi.
Słuchaj, czy dziecko prawidłowo ssie. Przy jedzeniu usłyszysz, jak noworodek lekko postękuje – to tylko odgłos połykania pokarmu. Nie powinnaś natomiast słyszeć cmokania.

Przeczytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama