Atopowe zapalenie skory (AZS) to choroba alergiczna o podłożu genetycznym. W przypadku malucha cierpiącego na AZS objawy choroby nasilają alergeny między innymi pochodzące z przewodu pokarmowego. Dlatego tak ważna staje się jego dieta i unikanie jedzenia pokarmów, które mogłyby dodatkowo uczulać. Podpowiadamy, jak skomponować dietę przy atopowym zapalenia skóry - z czego zrezygnować, a co można podawać dziecku.

Reklama

Spis treści:

Atopowe zapalenie skóry - charakterystyka choroby

Atopowe zapalenie skóry u dzieci (AZS, z łac. dermatitis atopica) nazywane jest też wypryskiem atopowym, egzemą lub alergicznym zapaleniem skóry. Jest to choroba skóry o podłożu alergicznym, a wśród czynników ją wywołujących wymienia się przyczyny genetyczne (dziedziczenie od rodziców mających alergie) oraz przesadną higienę skutkującą brakiem odporności układu immunologicznego organizmu. AZS dotyka głównie noworodki i niemowlęta, chociaż dotyczy także kilkuletnich dzieci.

Objawami choroby są:

  • wysypka z grudkami,
  • bardzo męczący, trudny do ukojenia świąd skóry,
  • zaczerwienie skóry,
  • suchość skóry,
  • pękanie skóry,
  • łuszczenie się skóry,
  • niekiedy sączy się ze skóry jasnożółty płyn.

Dieta w alergicznym zapaleniu skóry

Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w atopowym zapaleniu skóry, gdyż u bardzo małych dzieci alergiczne zapalenie skóry wywołuje alergia pokarmowa. Już w pierwszych tygodniach życia niemowlaka może pojawić się nadwrażliwość na pewne pokarmy.

Zobacz także

Jeżeli maleństwo jest karmione mlekiem kobiety, alergeny przedostają się do jego organizmu poprzez pokarm mamy. Trzeba wówczas wyeliminować z jadłospisu karmiącej kobiety uczulające produkty. W przypadku starszych dzieci trzeba zastosować dietę eliminacyjną.

Powinna być ona dobrana przez lekarza alergologa oraz dietetyka, tak aby w diecie dziecka nie powstały niedobry pewnych składników.

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry powinny być karmione wyłącznie piersią do 5-6.miesiąca życia. W przypadku dzieci karmionych modyfikowanym mlekiem powinno to być antyalergiczne mleko modyfikowane (oznaczone symbolem HA).

Dieta w AZS - produkty najczęściej alergizujące

Najczęściej dzieci uczula spożywanie:

  • mleka krowiego,
  • jajek,
  • ryb,
  • pszenicy,
  • ryżu,
  • orzechów ziemnych,
  • kakao,
  • owoców cytrusowych.

Najczęstszą przyczyną atopowego zapalenia skóry u małych dzieci jest alergia na białko mleka krowiego.

Dieta w atopowym zapaleniu skóry - produkty zalecane dzieciom

Warto zadbać, aby w diecie dziecka obecne były probiotyki - zawierają żywe kultury bakterii oraz prebiotyki - wspomagają prawidłowy wzrost mikroflory jelit.

Obie substancje mogą być pomocne w zapobieganiu i leczeniu AZS. Hamują przenikania alergenów pokarmowych do jelit oraz regulują mechanizmy immunologiczne i zapalne w układzie pokarmowym.

Dlatego warto wzbogacić dietę dziecka (po konsultacji lekarskiej) o produkty bogate w probiotyki i prebiotyki, takie jak:

  • jogurty,
  • kefiry,
  • zsiadłe mleko,
  • maślanka,
  • kiszona kapusta,
  • ogórki kiszone,
  • pieczywo razowe,
  • kasza gruboziarnista.

Suplementacja witaminą D diety w atopowym zapaleniu skóry

Badania wykazują, że niedobór witaminy D u niemowląt, ma związek z wystąpieniem atopowego zapalenia skóry. Stąd lekarze zalecają suplementowanie diety niemowląt witaminą D, gdyż zmniejsza ona także ryzyko występowania alergii pokarmowych u dzieci.

Nie ma jednoznacznych badań potwierdzających skuteczność diety w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Może ona jednak łagodzić objawy AZS.

Kwasy omega-3 i olej z wiesiołka w diecie z AZS

Jeżeli dziecko nie jest uczulone na ryby, warto poszerzyć jego dietę właśnie o nie. Mięso ryb morskich jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają powstaniu atopowego zapalenia skóry.

Można też suplementować dietę olejem z wiesiołka, który jest bogaty w kwas gamma-linolenowy. Badania pokazują jego brak w organizmie chorych na AZS.

Źródło:

  • Heidi E. Murkoff „Pierwszy rok życia dziecka", Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2019.

Zobacz też:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama