Reklama

Atopowe zapalenie skory (AZS) to choroba alergiczna o podłożu genetycznym. W przypadku malucha cierpiącego na AZS objawy choroby nasilają alergeny między innymi pochodzące z przewodu pokarmowego. Dlatego tak ważna staje się jego dieta i unikanie jedzenia pokarmów, które mogłyby dodatkowo uczulać. Podpowiadamy, jak skomponować dietę przy atopowym zapalenia skóry - z czego zrezygnować, a co można podawać dziecku.

Reklama

Spis treści:

Atopowe zapalenie skóry - charakterystyka choroby

Atopowe zapalenie skóry u dzieci (AZS, z łac. dermatitis atopica) nazywane jest też wypryskiem atopowym, egzemą lub alergicznym zapaleniem skóry. Jest to choroba skóry o podłożu alergicznym, a wśród czynników ją wywołujących wymienia się przyczyny genetyczne (dziedziczenie od rodziców mających alergie) oraz przesadną higienę skutkującą brakiem odporności układu immunologicznego organizmu. AZS dotyka głównie noworodki i niemowlęta, chociaż dotyczy także kilkuletnich dzieci.

Objawami choroby są:

  • wysypka z grudkami,
  • bardzo męczący, trudny do ukojenia świąd skóry,
  • zaczerwienie skóry,
  • suchość skóry,
  • pękanie skóry,
  • łuszczenie się skóry,
  • niekiedy sączy się ze skóry jasnożółty płyn.

Dieta w alergicznym zapaleniu skóry

Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w atopowym zapaleniu skóry, gdyż u bardzo małych dzieci alergiczne zapalenie skóry wywołuje alergia pokarmowa. Już w pierwszych tygodniach życia niemowlaka może pojawić się nadwrażliwość na pewne pokarmy.

Jeżeli maleństwo jest karmione mlekiem kobiety, alergeny przedostają się do jego organizmu poprzez pokarm mamy. Trzeba wówczas wyeliminować z jadłospisu karmiącej kobiety uczulające produkty. W przypadku starszych dzieci trzeba zastosować dietę eliminacyjną.

Powinna być ona dobrana przez lekarza alergologa oraz dietetyka, tak aby w diecie dziecka nie powstały niedobry pewnych składników.

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry powinny być karmione wyłącznie piersią do 5-6.miesiąca życia. W przypadku dzieci karmionych modyfikowanym mlekiem powinno to być antyalergiczne mleko modyfikowane (oznaczone symbolem HA).

Dieta w AZS - produkty najczęściej alergizujące

Najczęściej dzieci uczula spożywanie:

  • mleka krowiego,
  • jajek,
  • ryb,
  • pszenicy,
  • ryżu,
  • orzechów ziemnych,
  • kakao,
  • owoców cytrusowych.

Najczęstszą przyczyną atopowego zapalenia skóry u małych dzieci jest alergia na białko mleka krowiego.

Dieta w atopowym zapaleniu skóry - produkty zalecane dzieciom

Warto zadbać, aby w diecie dziecka obecne były probiotyki - zawierają żywe kultury bakterii oraz prebiotyki - wspomagają prawidłowy wzrost mikroflory jelit.

Obie substancje mogą być pomocne w zapobieganiu i leczeniu AZS. Hamują przenikania alergenów pokarmowych do jelit oraz regulują mechanizmy immunologiczne i zapalne w układzie pokarmowym.

Dlatego warto wzbogacić dietę dziecka (po konsultacji lekarskiej) o produkty bogate w probiotyki i prebiotyki, takie jak:

  • jogurty,
  • kefiry,
  • zsiadłe mleko,
  • maślanka,
  • kiszona kapusta,
  • ogórki kiszone,
  • pieczywo razowe,
  • kasza gruboziarnista.

Suplementacja witaminą D diety w atopowym zapaleniu skóry

Badania wykazują, że niedobór witaminy D u niemowląt, ma związek z wystąpieniem atopowego zapalenia skóry. Stąd lekarze zalecają suplementowanie diety niemowląt witaminą D, gdyż zmniejsza ona także ryzyko występowania alergii pokarmowych u dzieci.

Nie ma jednoznacznych badań potwierdzających skuteczność diety w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Może ona jednak łagodzić objawy AZS.

Kwasy omega-3 i olej z wiesiołka w diecie z AZS

Jeżeli dziecko nie jest uczulone na ryby, warto poszerzyć jego dietę właśnie o nie. Mięso ryb morskich jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają powstaniu atopowego zapalenia skóry.

Można też suplementować dietę olejem z wiesiołka, który jest bogaty w kwas gamma-linolenowy. Badania pokazują jego brak w organizmie chorych na AZS.

Źródło:

  • Heidi E. Murkoff „Pierwszy rok życia dziecka", Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2019.

Zobacz też:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama