Dzwonki z łososia, łosoś, omega-3, sałata
Fotolia
Dieta w ciąży

Kwasy tłuszczowe omega-3 – gdzie jest ich najwięcej?

Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3? W jakich produktach jest najwięcej kwasów omega-3?

Dzieci kobiet, które uzupełniały w czasie ciąży dietę w kwasy omega-3 cechują się wyższym poziomem inteligencji, lepszą koncentracją i pamięcią, są też sprawniejsze ruchowo niż ich rówieśnicy, którzy nie otrzymywali kwasów omega-3 w życiu płodowym.

Ile kwasów omega-3 powinna dziennie spożywać kobieta?

Kwasy omega-3 są potrzebne do budowy nowych tkanek, zarówno u przyszłej mamy, jak i jej nienarodzonego dziecka. Ponieważ nie mogą być one syntetyzowane w organizmie człowieka, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie na te kwasy to 200-300 mg (według Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego). Jednak w przypadku kobiet, których dieta jest uboga w te związki, konieczna jest suplementacja diety na poziomie 400-600 mg dziennie.

Ważne! Szczególnie duże zapotrzebowanie na kwasy omega-3 występuje w III trymestrze ciąży. Wiąże się to z intensywnym rozwojem układu nerwowego u dziecka.

Zobacz także: 7-dniowy jadłospis w ciąży

Po co nam są kwasy omega-3?

Wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3 – kwas dokozaheksaenowy (DHA)  jest głównym materiałem budulcowym mózgu (kora mózgu w 60% składa się z kwasów DHA). Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Związek ten korzystnie wpływa też na rozwój siatkówki oka dziecka, a także na prawidłowy przebieg ciąży
U kobiet, które spożywają odpowiednie ilości tych kwasów, rzadziej występuje stan przedrzucawkowy, przedwczesny poród i depresja poporodowa, zmniejsza się także ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka oraz rozwoju alergii u dzieci w wieku późniejszym.
Kwasy omega-3 zwiększają też odporność organizmu matki i dziecka. Przeciwdziałają arytmii, mają zdolność rozrzedzania krwi i uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do uszkodzonych ścian naczyń, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zatorów. Przeciwdziałają też procesom zapalnym w tętnicach prowadzącym do ich stwardnienia, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL), zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy. Kwasy omega-3 chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym. Ułatwiają też wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
Kwasy omega-3 zapobiegają alergiom oraz wspomagają ich leczenie.

Nadmiar kwasów omega-3 – jakie są objawy?

Przekroczenie dziennej dawki kwasów omega-3 może wywołać nudności, krwawienie z nosa, dziąseł.

Co się dzieje, gdy mamy za mało kwasów omega-3?

Nawet mały niedobór DHA może zahamować rozwój psychomotoryczny dziecka. Brak tego związki może mieć też wpływ na zdrowie osób dorosłych, np. doprowadzić do zaburzeń emocjonalnych (takich jak depresja czy agresja), a także przyczynić się do problemów z pamięcią w każdym wieku.
Zbyt niska ilość kwasów omega-3 może również wpływać na pracę układu immunologicznego. Organizm jest wtedy bardziej podatny na infekcje oraz choroby autoimmunologiczne.
U noworodków jednym z uznanych objawów niedoborów kwasu DHA jest retinopatia, która może prowadzić do całkowitej utraty wzroku. Niedobór DHA powoduje zaburzenia widzenia u dzieci.
Niewłaściwa dieta, uboga w kwasy omega-3, może spowodować późniejsze problemy w przyswajaniu wiedzy. Mogą wystąpić problemy z koordynacją, pamięcią. Małe stężenia DHA u dzieci mogą być także przyczyną zespołu aktywności psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).

Polecamy: Co jeść w ciąży, by dziecko było mądre i zdrowe?

Gdzie jest najwięcej kwasów omega-3?

Najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega‒3 są: tłuste ryby (makrela, śledź, łosoś, sardynki), pstrąg i wodorosty morskie. Jest ich sporo również orzechach włoskich, pestkach dyni, migdałach, siemieniu lnianym, oleju rzepakowym i lnianym. Naukowcy zalecają, by kobiety w ciąży spożywały produkty bogate w kwasy  omega-3 przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Jednak mięso ryb morskich może zawierać duże stężenie metali ciężkich (np. rtęci), stąd też zaleca się, aby kobiety w ciąży kupowały te produkty tylko z hodowli, od sprawdzonych dostawców.  
Niskie spożycie alg i tłustych ryb morskich w naszym kraju, jak również groźba zbyt dużej zawartości metali ciężkich (takich jak rtęć czy ołów) w mięsie ryb powodują, że dieta ciężarnych Polek nie zapewnia dostatecznej ilości DHA.
Wróć do talerza

Przepis na zupę tajską

kwasy omega-3 na lepszą płodność, kobieta, suplementy
Fotolia
Starania o dziecko
Kwasy omega-3 wspomagają płodność kobiety
DHA, czyli kwasy omega-3 są bardzo ważne dla kobiety, która stara się zajść w ciążę. Trzymają w ryzach hormony, regulują miesiączki i ułatwiają zapłodnienie. Sprawdź, jakie produkty są źródłem kwasów omega-3 i czy trzeba suplementować DHA.

Dlaczego kwasy omega-3 są ważne dla kobiety w trakcie starania o ciążę? Kwasy tłuszczowe omega-3 pozytywnie wpływają na cały organizm. Dostarczają energii, są nośnikiem witamin, ale również regulują ciśnienie tętnicze i wspomagają pracę układu pokarmowego, nerek i narządów rozrodczych. Kwasy omega-3 stabilizują poziom hormonów w organizmie kobiety i regulują cykl menstruacyjny . Gdy organizm ma pod dostatkiem tego składnika, wytwarza więcej śluzu szyjkowego i poprawia się ukrwienie macicy, co znacznie ułatwia zagnieżdżenie się zarodka. Warto też wspomnieć o tym, że dzięki kwasom omega-3 kobiety są bardziej odporne na stres, który szkodzi płodności. Przeczytaj : Stres działa jak antykoncepcja Jaka dzienna dawka kwasów omega-3 jest potrzebna kobiecie, która chce zajść w ciążę? Trzeba pamiętać, że organizm nie syntetyzuje kwasów omega-3, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 to 200-300 mg .    Jakie produkty spożywcze zawierają kwasy omega-3? Najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega‒3 są: tłuste ryby (makrela, śledź, łosoś, sardynki), pstrąg i wodorosty morskie. Jest ich sporo również orzechach włoskich, pestkach dyni, migdałach, siemieniu lnianym, oleju rzepakowym i lnianym. Naukowcy zalecają, by kobiety starające się o ciążę spożywały produkty bogate w kwasy  omega-3 przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Jednak mięso ryb morskich może zawierać duże stężenie metali ciężkich (np. rtęci), stąd też zaleca się, aby kupować ryby tylko z hodowli, od sprawdzonych dostawców.   Czy kobiety, które planują potomstwo powinny suplementować kwasy omega-3? W wypadku, gdy dieta kobiety starającej się o dziecko nie zawiera wystarczającej dawki kwasów omega-3, trzeba je suplementować. Dzienna dawka to 400-600 mg. Zobacz też: Sprawdź...

Dlaczego kwas DHA jest ważny w ciąży?
AdobeStock
Starania o dziecko
Dlaczego kwas DHA jest tak ważny w rozwoju dziecka?
Inteligencja dziecka to nie tylko kwestia genów. Masz na nią wpływ już od momentu poczęcia, gdyż układ nerwowy maluszka kształtuje się już od pierwszych tygodni ciąży. Możesz wpływać na rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka przez swoją racjonalną dietę, bogatą w DHA.

var _gde_riqtjqjsbb = new Image(1,1); _gde_riqtjqjsbb.src='https://edipresse.hit.gemius.pl/redot.gif?l=8/tstamp='+(new Date()).getTime()+'/id=0mrr4urGJMkiwba72FNYlrePP32knSN234Sj_M.ToKz.47/stparam=riqtjqjsbb/fastid=bclzjewnunwovibwhtwtyitekonq'; DHA to bardzo ważny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie zarówno twojej, jak i twojego maluszka. Co kryje się pod tym tajemniczym skrótem i dlaczego warto przyjmować kwas DHA ? DHA to inaczej kwas dokozaheksaenowy, czyli organiczny związek chemiczny należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Odgrywa szczególną rolę w organizmie przyszłej mamy i jej dziecka. Oto, dlaczego kwas DHA jest ważny w rozwoju dziecka: Wpływa na prawidłowy rozwój mózgu Kwas tłuszczowy omega-3, DHA, ma wpływ na rozwój mózgu płodu oraz niemowląt karmionych piersią. Jest on podstawowym budulcem mózgu dziecka, który odpowiada za jego prawidłowy rozwój. Do czasu porodu dziecko pobiera niezbędne ilości DHA z organizmu matki, po porodzie nowo narodzone dziecko otrzymuje je wraz z jej pokarmem. Stąd większe zapotrzebowanie na ten składnik wśród kobiet w ciąży i mam karmiących piersią. Wpływa na rozwój wzroku Kwas DHA wchodzi w skład fotoreceptorów, a także komórek nerwowych odpowiedzialnych za odbieranie bodźców wzrokowych, dlatego jest niezbędny do prawidłowego rozwoju siatkówki oka, a tym samym ostrego i niezaburzonego widzenia. Badania dowodzą, że suplementacja kwasu DHA zapobiega wadom wzroku u dzieci. Wzmacnia układ odpornościowy Odpowiednie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa nie tylko na prawidłowy rozwój płodu i jego układu nerwowego , ale też wzmacnia układ odpornościowy dziecka, minimalizując możliwość infekcji. Kwasy DHA w obrębie układu nerwowego maluch zaczyna gromadzić jeszcze przed narodzinami – najintensywniej od 20. tygodnia życia płodowego i robi to...

ryby w ciąży
Adobe Stock
Zdrowie w ciąży
Ryby w ciąży – jakie można jeść: wędzone, surowe, w puszce? [LISTA GATUNKÓW]
Ryby to bardzo ważny element diety w ciąży. Ale ryba rybie nierówna. Niektóre można jeść bez obaw, z innych trzeba koniecznie zrezygnować. O ile łosoś i makrela to tłuste ryby polecane ciężarnym (ale z pewnymi wyjątkami), o tyle tuńczyk i miecznik mogą być zanieczyszczone rtęcią i nie są wskazane do jedzenia przez przyszłe mamy. W ciąży nie wolno jeść niektórych ryb wędzonych i z puszki. Bezwzględnie należy także unikać surowych ryb. Oto krótki przewodnik dotyczący ryb w diecie ciężarnej.

Jedzenie ryb w czasie ciąży jest ważne dla zdrowia kobiety i jej dziecka. Nie należy z nich rezygnować. Ale teoria, że kobieta w ciąży może jeść wszystkie ryby pod każdą postacią, to mit! Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, najlepiej – upieczone lub  ugotowane na parze. W ciąży świetnie sprawdzi się łosoś, pstrąg i makrela (z pewnymi wyjątkami), ale tuńczyk i miecznik mogą zawierać szkodliwą rtęć. Jeśli spodziewasz się dziecka, w twojej diecie nie powinny też znaleźć się ryby surowe i niektóre ryby wędzone.  Spis treści: Ryby w ciąży – dlaczego warto je jeść? Jakie ryby jeść w ciąży? Jakich ryb nie jeść w ciąży? Wędzone ryby w ciąży Surowe ryby w ciąży Ryby w puszce w ciąży Ryby w ciąży: dlaczego warto je jeść? Ryby to produkty o bardzo dużej wartości odżywczej, bogate w składniki kluczowe dla   rozwoju dziecka w trakcie ciąży, takie jak witamina D, jod i kwas DHA. Poza tym ryby, zwłaszcza morskie, zawierają witaminy z grupy B i prowitaminę A. Szczególnie cennym składnikiem mięsa ryb jest  kwas DHA , należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Jest on niezbędny w czasie ciąży. Jakie zapewnia korzyści? gwarantuje prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego, zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową. Dzieci matek, które w czasie ciąży dostarczały odpowiednią dawkę kwasu omega-3, mają mniejsze ryzyko rozwoju: porażenia mózgowego, ADHD, autyzmu, dysleksji. Badania pokazują także, że dzieci te lepiej wypadają w testach na inteligencję . Odpowiednia dawka kwasu DHA zmniejsza ryzyko chorób narządu wzroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia u dzieci. Zmniejsza też występowanie reakcji alergicznych u maluchów....

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach

Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19

Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko

Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!

Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka

Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem

Partner
Polecamy
Porady
ile dać na komunię
Święta i uroczystości

Ile dać na komunię w 2022: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego

Maria Nielsen
Podróż kleszczowy
Poród naturalny

Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka

Ewa Janczak-Cwil
co kupić na chrzest
Święta i uroczystości

Co kupić na chrzest? Prezenty praktyczne i pamiątkowe [GALERIA]

Joanna Biegaj
zapłodnienie
Starania o dziecko

Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia

Magdalena Drab
400 plus na żłobek
Aktualności

400 plus dla dziecka na żłobek: zasady, warunki, wniosek

Ewa Janczak-Cwil
Pierwsza komunia święta
Święta i uroczystości

Prezent na komunię: pomysły na prezenty modne i tradycyjne (lista)

Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży

Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem

Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse

Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]

Małgorzata Wódz
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu

Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?

Joanna Biegaj
plan porodu
Lekcja 2

Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku

Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek

Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)

Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża

Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?

Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży

Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?

Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja

Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?

Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny

Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?

Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu

Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?

Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży

Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!

Joanna Biegaj