Makaron zawsze podaję tradycyjnie z sosem pomidorowym, ale chciałabym wprowadzić urozmaicenie. Słyszałam, że smaczny jest makaron z pesto. Co to takiego? Czy można zrobić je samemu? Ewa z woj. pomorskiego

Reklama

Pesto to zielony sos na bazie bazylii rodem z Włoch, który jest znakomitym dodatkiem do makaronu. „Pesto” pochodzi od włoskiego „pestare” – ucierać, deptać. Tradycyjnie robi się je w moździerzu, ale można też w blenderze. Do naczynia trzeba wsypać dwie filiżanki świeżych listków bazylii, po dwie łyżki orzeszków piniowych (ewentualnie orzechów włoskich) i parmezanu, dwa małe ząbki czosnku, odrobinę soli morskiej i pieprzu. Wszystko zmiksować, a potem powoli dodać 1/3 filiżanki oliwy. Sos musi być dość gęsty. Mieszamy go z makaronem, który powinien być świeżo ugotowany al dente (na półtwardo) i gorący. Pesto można też użyć do pizzy, posmarować nim gorące grzanki, rybę lub mięso przed pieczeniem czy dodać do zupy pomidorowej. Smaczne jest też pesto po sycylijsku – zamiast bazylii dodajemy suszone pomidory razem z oliwą, w której się marynowały.

Reklama

Odpowiada: dr hab. Halina Weker. Od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama