Reklama

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów płatków śniadaniowych. Sklepowe półki uginają się od czekoladowych kulek i muszelek, „poduszeczek” z nadzieniem, płatków oblanych miodem… Producenci reklamują je jako idealne na śniadanie – zdrowe i pożywne, dające energię na cały dzień. Niestety, to nie jest prawda. Takie płatki zawierają bardzo dużo cukru, często również dodaje się do nich tłuszcz i sól, aby ulepszyć smak. Możemy je spokojnie potraktować jako porcję słodyczy.

Reklama

Sprawdź przepisy na zdrowe wersje ulubionych dziecięcych przekąsek.

Zdecydowanie lepszym wyborem są:

• płatki owsiane,
• kukurydziane
• czy musli z pełnego ziarna.

W przypadku musli warto przeczytać etykietę i upewnić się, czy nie zawierają cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Do takich płatków wystarczy dodać szklankę mleka oraz owoce, np. sezonowe – borówki, maliny, jagody czy też banana pokrojonego w plasterki i mamy gotowe śniadanie dla dziecka.

Dobrym rozwiązaniem jest też samodzielne przygotowanie musli, mamy wtedy pewność, że zawiera tylko zdrowe składniki i możemy dodać do niego swoje i dziecka ulubione dodatki. Bazą mogą być płatki owsiane, kukurydziane i amarantus ekspandowany wymieszane w dowolnych proporcjach. Teraz wystarczy dodać:

• orzechy,
• suszone owoce,
• kawałki gorzkiej czekolady,
• płatki migdałowe
• czy też wiórki kokosowe.

Sprawdź 14 produktów zakazanych dla dzieci.

Warto włączyć dziecko w przygotowanie musli, będzie to dobrą zabawą i na pewno zachętą do spożywania takiego śniadania.

Dyplomowany Dietetyk, Yánsè Poradnia dietetyczna

Reklama

Zadaj pytanie dietetykowi na naszym FORUM EKSPERCKIM.

Reklama
Reklama
Reklama