Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) ma niesamowite, lecznicze właściwości. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, pomaga zwalczać różne dolegliwości, wzmacnia odporność. Można by powiedzieć, że jest nawet cenniejszy niż miód, o czym świadczy również jego cena. Za kilogramowe opakowanie trzeba zapłacić ok. 60 zł. Co musisz wiedzieć o tym wyjątkowym produkcie wytwarzanym przez pszczoły?

Reklama

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy to ta część zbiorów pszczół, która nie została całkowicie przetworzona. Pszczoły zbierają go jako pożywienie dla młodych owadów. Można go kupić w postaci ziarenek. Co ciekawe, w jednej takiej kuleczce znajduje się aż 100 tys. mikro ziaren pyłków różnych kwiatów.

Pyłek pszczeli ma niesamowicie bogaty skład. Cenne składniki, które się w nim znajdują, to:

  • białko,
  • fitohormony i enzymy wspierające metabolizm,
  • witaminy: E, C, beta-karoten, witaminy z grupy B,
  • minerały: fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk oraz miedź.

Zobacz też: Mleczko pszczele: właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli: właściwości

Zbawienne działanie pyłku pszczelego jest nie do przecenienia. Jest to produkt wysoce odżywczy i wspierający działanie naszego organizmu. Najważniejsze właściwości pyłku:

Zobacz także
  • wspiera odporność organizmu,
  • zapobiega i leczy anemię,
  • pomaga utrzymać prawidłową masę ciała,
  • poprawia koncentrację,
  • dodaje energii,
  • zmniejsza stres,
  • ma działanie bakteriobójcze,
  • odtruwa organizm,
  • zwiększa płodność,
  • pomaga przetrwać menopauzę,
  • ma działanie antyrakowe.

Stosowanie pyłku kwiatowego

Aby kuracja pyłkiem była efektywna, należy stosować się do ogólnych zaleceń. Przede wszystkim ważne jest to, że dzienną dawkę należy dzielić na 3 porcje i zażywać je 3 razy dziennie na ok. 30 min. – 2 godz. przed posiłkiem. Co więcej, nie wolno przerywać kuracji wcześniej niż po miesiącu. Po maksymalnie 3 miesiącach stosowania pyłku pszczelego, trzeba zrobić przerwę. Kurację można przeprowadzać kilka razy do roku, najlepiej rozpoczynać ją wiosną lub jesienią.

Dozwolone dawki dzienne pyłku kwiatowego u dzieci

  • 10 g: dzieci od 3 do 5 lat,
  • 15 g: dzieci od 6 do 12 lat.

Dawki dziennie pyłku kwiatowego u młodzieży i dorosłych

  • 20 g: dzieci powyżej 12 lat i dorośli,
  • 30–40 g: dorośli (w celach leczniczych).

Pamiętaj! Na łyżeczce do herbaty mieści się ok. 5 gramów pyłku pszczelego.

Przeciwwskazania do zażywania pyłku kwiatowego

Choć jest bardzo zdrowy, nie każdy może go spożywać. W przypadku pojawienia się reakcji alergicznej po zjedzeniu pyłku, może dość do obrzęku, duszności, pojawienia się pokrzywki lub nawet wstrząsu anafilaktycznego. Osoby, które powinny unikać pyłku kwiatowego to:

  • alergicy uczuleni na sam pyłek pszczeli lub na pyłki kwiatów, drzew i innych roślin,
  • kobiety w ciąży (pyłek może działać stymulująco na macicę),
  • matki karmiące (nie ma badań na temat bezpieczeństwa stosowania pyłku kwiatowego w tym okresie),
  • osoby z ciężkim uszkodzeniem nerek,
  • chorzy na nowotwór gruczołu krokowego,
  • osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama