Zupa z dyni dla dzieci oraz 11 innych przepisów na dania z dyni
Sezon na dynię przypada na październik-listopad. Korzystaj zatem z jej dobrodziejstw i przygotuj dziecku pyszny jesienny obiadek. Oto nasze propozycje na dania z dyni dla dzieci.
Dynia to idealne warzywo dla dzieci. Zawiera dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, nikotynowy, pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Już dla niemowląt dynia to świetny pomysł. W dodatku można z niej przyrządzić naprawdę wiele dań – zupa z dyni dla dzieci jest tym najpopularniejszym, natomiast równie smakowite są np. dyniowe placuszki, makaron z dynią, ciasto dyniowe lub choćby nawet purée z dyni. Przedstawiamy 12 przepisów na pyszne dania z dyni dla dzieci.
Spis treści:
- Zupa z dyni dla dzieci (od 2. roku)
- Zupka dyniowa z płatkami owsianymi (od 1. roku)
- Placuszki z dyni dla dzieci (od 13. miesiąca)
- Zapiekanka z dyni i sera (od 13. miesiąca)
- Dżem z dyni dla dzieci (od 18. miesiąca)
- Dyniowy drożdżak (od 11. miesiąca)
- Dynia z jabłkiem dla niemowlaka
- Dynia z mięsem (od 9. miesiąca)
- Makaron z dynią dla dzieci (od 2. roku)
- Ciasto dyniowe dla dzieci (od 12. miesiąca)
- Purée z dyni (od 1. roku)
- Kotleciki z dyni (od 12. miesiąca)
Zupa z dyni dla dzieci (od 2. roku)
Składniki:
- 1 kg dyni
- 5 szklanek wywaru z włoszczyzny
- cebula
- łyżka oliwy
- duży serek topiony śmietankowy
- szklanka jogurtu naturalnego
- biały pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno pokrój i zeszklij w rondlu na łyżce oliwy, dodaj dynię i chwilę podduś razem z cebulą. Zalej wywarem i duś do miękkości. Zupę ostudź, zmiksuj, zagotuj, dodaj serek topiony, przyprawy i wymieszaj. Na talerzu delikatnie polej ją jogurtem, nie mieszaj.
Zupka dyniowa z płatkami owsianymi (od 1. roku)
Składniki:
- 100 g dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Obierz dynię ze skórki, oczyść ją z nasion i pokrój na drobne kawałeczki. Wrzuć dynię razem z natką pietruszki do gotującej się wody. Po 20 minutach gotowania dodaj płatki i nie odstawiaj z ognia przez następne 10 minut. Przed zakończeniem gotowania dopraw do smaku solą.
Placuszki z dyni dla dzieci (od 13. miesiąca)
Składniki:
- 30 dag dyni
- 2 jabłka
- kilka łyżek mąki
- żółtko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dynię umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tarce, dodaj mąkę, by otrzymać ciasto o konsystencji śmietany. Żółtko utrzyj z cukrem, dosyp sól, dodaj do ciasta, wymieszaj. Smaż placki z obu stron. Wyłóż na talerz. Gdy ostygną, posyp je cukrem.
Zapiekanka z dyni i sera (od 13. miesiąca)
Składniki:
- szklanka pokrojonej w drobną kostkę dyni
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tarta bułka lub Nestlé Sinlac
- zioła (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Miseczki do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek i wysyp tartą bułką. Dynię i ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i osącz (nie wylewaj wywaru!). Warzywa zmiksuj z 3 łyżkami wywaru, dodaj bułkę tartą lub Nestlé Sinlac i oliwę. Dołóż do masy żółty ser i ewentualnie dodaj do smaku zioła (tymianek, koperek, natkę pietruszki). Nakładaj masę do miseczek. Zapiekaj w gorącym piekarniku, aż wierzch dania się ładnie zarumieni.
Dżem z dyni dla dzieci (od 18. miesiąca)
Składniki:
- 2 kg dyni
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. wody
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą dynię umieść w garnku o grubym dnie, zasyp cukrem i zalej wodą i sokiem z cytryny. Gotuj pod przykryciem 10 min. Kiedy dynia puści sok, a cukier się rozpuści, gotuj dalej bez przykrycia, (ok. godziny, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać, a sok odparuje i dżem przyjmie gęstszą konsystencję). Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 20 minut.
Dyniowy drożdżak (od 11. miesiąca)
Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 50 g drożdży
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 5 łyżek gęstego przecieru z dyni (w przypadku dziecka uczulonego na jajka zamiast nich dodaj przecier z dyni w ilości 1 łyżki za 1 jajko)
- tłuszcz i mąka do wysypania formy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i 2–3 łyżek ciepłego mleka. Pozostaw go w cieple, aż podwoi swoją objętość. Resztę mąki przesiej przez sito i dodaj do niej rozczyn, roztrzepane jajka, przecier z dyni, mleko i cukier, a na końcu olej. Szybko wyrób ciasto. Tak przygotowane pozostaw do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu. Wyrośnięte przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub małych foremek, np. w kształcie gwiazdek. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia, a następnie piecz w średnio nagrzanym piekarniku (około 180°C) mniej więcej 50 minut. Lekko przestudzone posyp cukrem pudrem. Z tak przygotowanego ciasta możesz też zrobić drożdżowe bułeczki, nadziewając je jagodami.
Dynia z jabłkiem dla niemowlaka
Składniki:
- ok. 100–150 g obranej dyni
- duże jabłko
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń niejadalne części, pokrój na kawałki. Dynię i jabłka włóż do garnuszka, duś w niewielkiej ilości wody, aż staną się miękkie. Dodaj masło. Zmiksuj na jednolity krem. Rocznemu dziecku, jeśli lubi ostrzejsze dania, możesz przyprawić zupę szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzu.
Dynia z mięsem (od 9. miesiąca)
Składniki:
- pół udka z kurczaka
- po kawałku pietruszki, marchwi, selera
- natka pietruszki
- 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę dyni
- 3 łyżeczki mleka modyfikowanego
Sposób przygotowania:
Mięso starannie umyj, pokrój na malutkie kawałki i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj mniej więcej 20-30 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Warzywa umyj, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i gotuj jeszcze jakieś 20 minut. Gdy wszystko będzie miękkie, ostudź danie. Następnie mięsko zmiksuj na gładką masę, a warzywa rozgnieć widelcem. Przygotuj mleko modyfikowane. Dodaj je do zupki i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Makaron z dynią dla dzieci (od 2. roku)
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- ¼ dyni
- 35 dag pestek dyni
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 dag parmezanu
- sól
- pieprz czarny mielony
- oregano
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Dynię obierz, pokrój w kostkę i podduś na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Ugotowany makaron połącz z sosem, posyp parmezanem oraz chrupiącymi pestkami dyni. Udekoruj świeżymi listkami oregano.
Ciasto dyniowe dla dzieci (od 12. miesiąca)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (czyli razowej)
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zblenduj lub zmiel, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Dynię zetrzyj na tarce, wymieszaj wszystkie składniki. Przygotowane ciasto przełóż do blaszki i polej na wierzchu syropem klonowym. Piecz około godziny w temperaturze 170 st. C.
Purée z dyni (od 1. roku)
Składniki:
- kawałek dyni (ok. 150 g)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę, podsmaż na oliwie do zarumienienia, dodaj pokrojoną w kostkę dynię (obraną ze skórki i umytą) oraz całą marchewkę, i zalej wodą. Po ugotowaniu do miękkości zdejmij z ognia i zmiksuj. Możesz podawać z porcją kurczaka lub białej ryby z rusztu.
Kotleciki z dyni (od 12. miesiąca)
Składniki:
- 100 g ugotowanej dyni
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- mała cebula
- łyżka mąki
- jajko
- sól
- tarta bułka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię i ziemniaki utłucz tłuczkiem na purée. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do dyni i ziemniaków. Wyrób gładką masę, dodaj mąkę i sól. Uformuj niewielkie, podłużne kotleciki. Panieruj je w jajku, bułce i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Zobacz także:
- 4 zasady jesiennej diety dziecka
- Jak w 7 dni wzmocnić odporność - jadłospis do druku
- Dynia w ciąży: dlaczego przyszłe mamy powinny jeść dynię?