Reklama

Aronia (z łac. Aronia melanocarpa) to owoc, z którego można przygotować niezwykle szeroki wybór przetworów na zimowe wieczory. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zobacz, co można z niej zrobić. Nie jest to wcale trudne, przekonaj się!

Reklama

Właściwości aronii

Aronia, ze swoim specyficznym, nieco cierpkim smakiem bywa niedoceniana w naszym kraju. To duży błąd, gdyż jej właściwości prozdrowotne są ogromne i uważana jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. Pomaga w leczeniu:

  • nadciśnienia,
  • wysokiego cholesterolu,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami,
  • rakiem,
  • miażdżycą.

Zawiera dużo:

  • witamin (C, E, PP, B1, B2 i B6),
  • kwasu foliowego,
  • soli mineralnych,
  • makro i mikroelementów (żelaza, wapnia, miedzi, manganu, jodu, boru),
  • przeciwutleniaczy (pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko powstania komórek rakowych),

Zawarte w aronii bioflawonoidy - rutyna i antocyjany - pozytywnie wpływają na:

  • oczy (usprawniają pracę naczynek krwionośnych w oku, chroniąc przed zaćmą, jaskrą i innymi chorobami wzroku),
  • odporność organizmu (mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyzapalne),
  • wygląd skóry.

Aronia polecana jest dla osób pracujących przed komputerem – jej owoce niwelują szkodliwe skutki promieniowania z monitorów.

Czy można jeść przetwory z aronii w ciąży?

Przetwory z aronii, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne mogą spożywać kobiety w ciąży. Ale w umiarkowanych ilościach, ze względu na dodawany do nich cukier. Przyszłe mamy muszą uważać na słodzone produkty, gdyż ich spożycie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciążowej. W trakcie karmienia piersią nie ma przeciwwskazań do spożywania przetworów z aronii.

Przetwory z aronii dobre dla dzieci?

Nie zaleca się przetworów z aronii podawać do jedzenia bardzo małym dzieciom. Chodzi o to, że nie mają one jeszcze na tyle wykształconych enzymów trawiennych, przez co ich organizm może mieć kłopot z przyswojeniem tego rodzaju pokarmu. Zaleca się podawanie ich po ukończeniu 8 miesiąca życia maluszka. Dla bezpieczeństwa warto, zarówno w przypadku kobiet w ciąży, jak i małych dzieci, skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Dżem z aronii – klasyczny przepis

Dżem aroniowy może być świetnym dodatkiem do tosta, kromki chleba z masłem, a także do twarogu. To jeden z najczęstszych przetworów robionych z tego owocu i warto przygotować go jesienią (owoce aronii zbiera się pod koniec sierpnia aż do połowy września) z myślą o chłodniejszych porach roku. Przepis na dżem z aronii nie jest trudny w wykonaniu.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 szklanki wody.

Przygotowanie:

1. Owoce aronii oczyść z szypułek i ogonków, opłucz w zimnej wodzie i odcedź.
2. Włóż je do garnka, zalej wodą i obsyp cukrem.
3. Od zagotowania wody, gotuj wszystko przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Odstaw garnek, pozostaw do ostygnięcia przez noc.
5. Rano ponownie zagotuj zawartość, mieszając dżem na wolnym ogniu.
6. Owoce w połączeniu z cukrem powinny zgęstnieć.
7. Jeszcze gorący dżem przełóż do szklanych słoików na przetwory, zakręć i odwróć do góry dnem. Poczekaj, aż słoiki wystygną.
8. Zanieś do piwnicy, aby stały w ciemnym miejscu.

Dżem z aronii z jabłkami

Taka wersja dżemu z aronii to idealny dodatek do śniadań, ale także do obiadów, np. zimnych mięs, zwłaszcza do drobiu i dziczyzny.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek),
  • 0,5 dag cukru,
  • kawałek cynamonu,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

1. Owoce aronii oczyść z szypułek i ogonków, opłucz w zimnej wodzie i odcedź.
2. 0,5 kg aronii zmiażdż i przełożyć do garnka, a następnie dodaj cukier i goździki.
3. Gotuj na małym ogniu, mieszając.
4. Gdy syrop się zagotuje, dodaj do niego pozostałe owoce aronii i ponownie zagotuj.
5. Zdejmij garnek z ognia na kilka minut.
6. Umyte i obrane z gniazd nasiennych jabłka pokrój na nieduże kawałki, a następnie włóż do drugiego rondelka.
7. Dodaj łyżkę wody i cynamon.
8. Całość duś na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców.
9. Ponownie zagotuj aronie i gdy masa nabierze szklistości, dodaj do niej uduszone jabłka. Całość duś przez chwilę mieszając.
10. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.
11. Pasteryzuj słoiki około 10-15 minut od momentu zagotowania wody.
12. Następnie odwróć słoiki do góry dnem na około 15 minut.
13. Słoiki zanieś do piwnicy.

Konfitura z aronii

Jeżeli nie przekonał cię dżem (ze względu na dużą zawartość cukru dżemy są dość kaloryczne), to może skusi cię tradycyjna konfitura z aronii? Jest gęsta, słodka, ale wymaga więcej czasu w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

1. Owoce aronii oczyść z szypułek i ogonków, opłucz w zimnej wodzie i odcedź.
2. Przełóż je do miski i posyp warstwą cukru.
3. Odstaw na 8-10 godzin.
4. Następnie włóż je do garnka i przez około 5 minut smaż na małym ogniu.

  • 5. Odstaw do przestudzenia, następnie jeszcze dwa, trzy razy powtórz 5-minutowe podgrzewanie.

6. Po ostatnim podgrzewaniu, jeszcze gorącą konfiturę przełóż do wcześniej przygotowanych słoików i szczelnie zamknij je, a następnie odwróć do góry dnem.
7. Słoiki zanieś do piwnicy.

Marmolada z aronii z dodatkiem jabłka i cytryny

Marmolada to przecier owocowy z dodatkiem cukru, zagęszczany podczas podgrzewania. Do marmolady z aronią można dodać jabłko oraz dla aromatu - skórkę z cytryny.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • skórka cytrynowa.

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne.
2. Owoce aronii oczyść z szypułek i ogonków, opłucz w zimnej wodzie i odcedź.
3. Jabłka i owoce aronii przełóż do garnka, następnie gotuj pod przykryciem z dodatkiem wody, aż się rozpadną.
4. Przetrzyj je lub zmiksuj, dodaj cukier i całość podgrzewaj do zagęszczenia, od czasu do czasu mieszając.
5. Pod koniec podgrzewania dodaj skórkę otartą z umytej i wyparzonej cytryny.
6. Gotową masę przełóż do gorących słoików, zamknij je, postaw do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.
7. Słoiki zanieś do piwnicy.

Przecier z aronii

Przecier z aronii zachowuje najwięcej witamin, a wszystko to zasługa jego krótkiej obróbki termicznej. Aby nie tracić witaminy C, po przyrządzeniu przecieru nie powinno się go ponownie gotować (dlatego niepolecane jest także jego pasteryzowanie). Tym samym trzeba go dosyć szybko wykorzystać.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 20 dag cukru.

Przygotowanie:

1. Oczyszczone z szypułek, umyte i osuszone owoce aronii wrzuć do garnka o grubym dnie.
2. Przykryj i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, mieszaj, aby nie dopuścić do przywarcia owoców do dna naczynia.
3. Następnie przetrzyj lekko przestudzone owoce przez sito.
4. Do powstałej masy dodaj cukier, zamieszaj ją i podgrzej, ale już nie gotuj.
5. Gorącą masę przełóż do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, a następnie szczelnie je zamknij.

Sok z aronii

Sok z aronii jest doskonały zimą – wzmacnia odporność oraz pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Jest jednym z najpopularniejszych przetworów powstającym właśnie z tych owoców. Przez jego przygotowaniem włóż owoce do zamrażalnika dla pozbycia się cierpkiego smaku aronii.

Składniki:

  • 1 kg aronii, umytej i oczyszczonej z szypułek,
  • 1 litr wody,
  • szklanka cukru.

Przygotowanie:

1. Owoce aronii wsyp do garnka i zalej wodą.
2. Gotuj przez 20 minut, a następnie odcedź go przez drobne sitko.
3. Do odcedzonego soku dosyp szklankę cukru.
4. Gotuj jeszcze 5 minut, mieszając.
5. Wymieszaj i przelej sok do wyparzonych butelek.

Ten tradycyjny przepis możesz lekko zmodyfikować, dodając pod koniec gotowania sok z jednej cytryny - dzięki czemu wywar będzie miał bardziej oryginalny smak lub wrzucając do gotującej się mikstury kilka liści wiśni – sok zyska słodkawy wiśniowy posmak i aromat.

Kompot z aronii

Kompot z aronii to idealny dodatek do codziennego obiadu, a także w sytuacjach, gdy czujemy, że łapie nas przeziębienie.

Składniki:

  • 2 kg aronii,
  • 2 l wody,
  • 40 dag cukru.

Przygotowanie:

1. Usuń ogonki i szypułki z aronii oraz umyj owoce i osusz.
2. Włóż do zamrażalnika celem pozbycia się cierpkiego smaku aronii.
3. Wyjęte z zamrażalnika owoce przełóż od razu do słoików.
4. Zagotuj w garnku wodę z cukrem, aby powstał syrop.
5. Zalej gorącym syropem aronię w słoiczkach, nałóż zakrętki i szczelnie zakręć.
6. Pasteryzuj przez koło 20 minut.
7. Słoiki zanieś do piwnicy.

Zobacz też:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama