Reklama

Syrop z pędów sosny poprawia odporność, jest też świetnym lekarstwem na kaszel, przeziębienie, ból gardła. Pomaga także na katar i chrypę, warto więc mieć go w swojej domowej apteczce. Sprawdź, jak zrobić taki syrop z pędów sosny. Dowiedz się także, kiedy i jak najlepiej je zbierać. Jest to bardzo ważne, ponieważ właśnie od jakości pędów zależy skuteczność syropu.

Reklama

Spis treści:
1. Syrop z pędów sosny -właściwości
2. Syrop z pędów sosny - zastosowanie
3. Syrop z pędów sosny w ciąży
4. Syrop z pędów sosny – od jakiego wieku?
5. Syrop z pędów sosny - dawkowanie
6. Jak zrobić syrop z pędów sosny: przepis
- Syrop z młodych pędów sosny
- Gotowany syrop z pędów sosny
7. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny?

Syrop z pędów sosny: właściwości

Syrop z pędów sosny w swoim składzie posiada wiele dobroczynnych składników. Jest bogaty w:

  • sole mineralne - pozytywnie wpływają na kości
  • olejki eteryczne - mają działanie wykrztuśnie, odkażające i rozgrzewające oraz przeciwzapalne. Działają także uspokajająco, rozkurczowo i moczopędnie.
  • witaminę C ​- zawarta w pączkach sosnowych witamina C zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność organizmu
  • gorycze - poprawiają apetyt, ale także uspokajają
  • flawonoidy - działają moczopędnie, rozkurczowo, przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.

Syrop z pędów sosny - zastosowanie

Syrop z pędów sosny jest świetnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Lek pomoże na kaszel (łagodzi kaszel suchy oraz ułatwia odkrztuszanie w kaszlu mokrym) i inne objawy przeziębienia. Profilaktycznie można go stosować przez cały rok.

Syrop z pędów sosny pomaga na:

Syrop z pędów sosny w ciąży

Syrop z pędów sosny jest całkowicie naturalnym specyfikiem, który mogą pić także kobiety w ciąży. Nie wpływa on na rozwój ciąży, a może być dobrym rozwiązaniem np. podczas przeziębienia, gdy przyszła mama ma ograniczone możliwości zażywania leków (nie wszystkie leki w ciąży są dozwolone). Nie ma także przeciwwskazań, by pić syrop z pędów sosny w trakcie karmienia piersią.

Syrop z pędów sosny – od jakiego wieku?

Syrop z pędów sosny będzie doskonały dla malucha, ponieważ jego smak jest słodki i zdecydowanie bardziej przypadnie dziecku do gustu niż np. syrop z czosnku lub syrop z cebuli.

To, od jakiego wieku można dziecku podawać syrop z pędów sosny najlepiej skonsultować z lekarzem. Nie ma badań, które dokładnie określają minimalną granicę wieku.

Syrop z pędów sosny - dawkowanie

Gotowy syrop przyjmuj maksymalnie 4 razy dziennie, po 1 łyżce. Dzieciom podawaj 1 łyżeczkę syropu, maksymalnie 3 razy w ciągu dnia. Można także profilaktycznie przyjmować 1 łyżkę syropu na dzień, by wzmocnić odporność. Syrop z sosny będzie idealnym dodatkiem do herbaty, a także do naleśników.

Jak zrobić syrop z pędów sosny: przepis

Przepis na syrop z sosny nie jest zbyt skomplikowany i każdy jest w stanie samodzielnie go przygotować we własnym domu a naprawdę warto.

Syrop z młodych pędów sosny

Ścięte pędy oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, możesz je także je ugnieść tłuczkiem, niektórzy nawet je blendują. Następnie, tak przygotowane pędy, układaj warstwami w słoiku na przemian, posypując obficie cukrem. Każdą warstwę należy solidnie ugnieść. Zamiast białego cukru możesz użyć cukru brązowego, miodu lub ksylitolu. Pamiętaj, by zostawić w słoiku miejsce na sok i nie wypełniaj go po brzegi (wystarczy 3/4 słoika pędów). Na koniec możesz dodać odrobinę wody. Słoik należy zakręcić i odstawić w dobrze nasłonecznione miejsce. Po kilku tygodniach zlej syrop do czystego słoiczka. Należy go przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Czy pasteryzować syrop z pędów sosny? Jeśli został on odpowiednio przygotowany i jest w nim wystarczająca ilość cukru – nie musisz, ale możesz zrobić mu pasteryzację. Najpierw włóż słoiki do garnka z wodą (na spód wyłóż ścierkę), na mały ogniu doprowadź do wrzenia, następnie gotuj przez 30 minut.

Gotowany syrop z pędów sosny

Do zrobienia tego syropu z sosny będziesz potrzebować:

  • 3-4 garści pędów sosny
  • 1-1,5 l wody
  • 1 kg cukru.

Syrop z pędów sosny należy gotować dwukrotnie. Oczyszczone pędy sosny umieść w garnku, zalej woda i gotuj przez około dwie godziny. Następnie odcedź wywar, dodaj do niego cukier i ponownie gotuj ok. 2-3 godziny. Nie zapominaj, by mieszać co jakiś czas wywar. Gdy zgęstnieje, a jego barwa będzie brązowa – możesz przelać go do słoików (zrób to, gdy jest jeszcze gorący).

Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny?

Pędy sosny należy zbierać w drugiej połowie kwietnia i maju, zanim drzewo wypuści igły. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Najlepiej, by pędy miały ok. 10-12 centymetrów, takie są najbardziej soczyste. Do zbierania będziesz potrzebowała sektora i rękawic (pędy są bardzo lepkie). Kierując się troską o drzewo, nie zrywaj pędów tylko z jednej sosny. Zrezygnuj z drzew rosnących przy drogach, narażone są one na zanieczyszczenia.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama