Dieta na dobry wzrok: co najbardziej lubią nasze oczy?
Odpowiednia dieta ma wpływ nie tylko na długie życie, ale i dobry wzrok. Jak dbać o profilaktykę chorób oczu związanych z wiekiem, zmęczeniem czy zanieczyszczeniem środowiska? Sprawdź, co jeść, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem oczu.
Okazuje się, że są produkty, które dzięki zawartości cennych witamin i minerałów, naprawdę warto włączyć do codziennego menu. Zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na tym, by uniknąć kłopotów ze wzrokiem.
Spis treści:
1. Witaminy na dobry wzrok
- Witamina A – marchewka i inne naturalne źródła
- Witamina C – papryka i kiwi przeciw zaćmie
- Witamina E – eliksir młodości dla oczu
- Witaminy z grupy B – na straży zdrowych oczu
2. Minerały w diecie na dobry wzrok
Witaminy na dobry wzrok
Witamina A: marchewka i inne naturalnych źródła
„Zjedz marchewkę, jest dobra na wzrok” – wielu z nas słyszało te słowa przy obiedzie co najmniej kilka razy w życiu. I nie bez powodu, bo w tej zachęcie do jedzenia marchewek, przekazywanej z pokolenia na pokolenie, nie ma krzty przesady.
Marchewka (podobnie jak masło) długo kojarzona była jako jedno z najcenniejszych źródeł witaminy A, która stanowi bardzo ważny składnik barwnika radopsyny w siatkówce oka. Witamina A to również silny przeciwutleniacz, dzięki któremu komórki organizmu (również te, z których składa się oko) wolniej się starzeją. Niedobór witaminy A może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty (pogorszenia widzenia o zmierzchu) lub zespołu suchego oka.
Już 100 g gotowanej marchewki może w całości pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (podczas gdy 30 g masła pokrywa 30 proc. zapotrzebowania). Dziś wiemy, że istnieje wiele innych naturalnych źródeł witaminy A.
Źródła witaminy A:
- arbuz,
- fasolka szparagowa,
- pomidory (surowe)
- grejpfruty,
- wiśnie,
- brokuły,
- koperek,
- sałata,
- świeże morele,
- jarmuż,
- botwina,
- czerwona papryka,
- szpinak,
- dynia,
- bataty.
Witaminę A znajdziemy również:
- w jajkach (2 jajka pokrywają ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania)
- w mleku (szklanka pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania).
Wielu dietetyków uważa, że dużo zdrowszy niż witamina A jest beta-karoten, czyli forma witaminy A obecna w warzywach i owocach, a nie produktach zwierzęcych.
Witamina C: papryka i kiwi przeciw zaćmie
Witamina C jest podobnie jak witamina A przeciwutleniaczem. To niezawodny sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami, który stoi na straży młodości komórek. Co ważne, witamina C pozwala zapobiegać zaćmie, jednej z najpowszechniejszych chorób oczu. O liczbie osób cierpiących na zaćmę świadczą długie kolejki chorych czekających na operację oczu.
Według wyników badań laboratoryjnych – podczas gdy w oku dotkniętym zaćmą poziom witaminy C jest bardzo niski, to w oku zdrowym osiąga on bardzo wysoki poziom (to samo dotyczy takich przeciwutleniaczy jak witamina A, E czy bioflawonoidy). Prócz tego witamina C wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych w oku.
Naturalne źródła witaminy C to:
- papryka (najlepiej surowa),
- truskawki
- porzeczki
- kiwi
- cytryny
- grejpfruty,
- kapusta kiszona
- natka pietruszki
- cytryny
- brokuły
Uwaga: niedobory witaminy C mogą prowadzić do krwotoków i wylewów podspojówkowych.
Witamina E – eliksir młodości dla oczu
Jeśli chodzi o witaminy na dobry wzrok, należy podkreślić również rolę witaminy E. Tak jak A i C – jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni komórki organizmu nie tylko przed upływem czasu ale i szkodliwym działaniem środowiska. Dlatego witamina E pozwala chronić wzrok i zapewniać ostrość widzenia do późnych lat. Najwięcej witaminy E jest w olejach: z kiełków pszenicy, orzechów laskowych i słonecznikowym.
Inne dobre źródła witaminy E:
- olej z pestek winogron,
- olej rzepakowy,
- oliwa
- ziarna słonecznika,
- migdały,
- orzechy laskowe,
- szpinak,
- jarmuż,
- szparagi,
- brokuły.
Włączenie wyżej wymienionych produktów do codziennej diety przyczyni się do poprawy wzroku. Stanie się tak zwłaszcza, gdy w jadłospisie nie zabraknie źródeł takich przeciwutleniaczy jak witaminy A i C. Wraz z witaminą E tworzą one naprawdę bezkonkurencyjne trio.
Witaminy z grupy B – na straży zdrowych oczu
Ważnymi witaminami dla doskonałego wzroku są również te z grupy B. Witamina B1 – pozytywnie wpływa na proces widzenia i zapobiega zwężaniu się pola widzenia. Odpowiada za sprawne działanie nerwów, w tym nerwów ocznych.
Naturalne źródła witaminy B1:
- pełnoziarniste pieczywo,
- brązowy ryż,
- rośliny strączkowe,
- orzechy
- pestki i nasiona.
Witamina B2 pomaga w przyswajaniu witaminy A i wpływa na ostrość wzroku. Jej niedobór objawia się: światłowstrętem, łzawieniem i pieczeniem oczu. To ważne symptomy, ponieważ niedobory witaminy B2 mogą prowadzić do zapalenia spojówek lub rogówki a także przyspieszyć pierwsze oznaki zaćmy. Warto sięgać po produkty, które w nią obfitują.
Dobre źródła witaminy B2:
- jogurty i inne produkty mleczne,
- jajka,
- wątróbka,
- banany,
- orzechy.
Nie mniej ważne dla wzroku są witaminy B6, B9 i B12. Ostatnia z wymienionych pomaga zapobiegać starzeniu się komórek, ale dostarczanie do organizmu każdej z nich pozwala zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na te witaminy warto uwzględnić w diecie różne produkty.
Źródła witaminy B6:
- wątróbka,
- pełnoziarniste pieczywo,
- brązowy ryż,
- jajka,
- banany.
Źródła witaminy B9:
- żółtko jaja,
- awokado,
- szpinak,
- groch,
- fasola
- brukselka.
Źródła witaminy B12:
- jogurt, kefir, maślanka, twarożek,
- jaja,
- żółty ser,
- wieprzowina,
- wołowina,
- drób.
Minerały w diecie na dobry wzrok
Cynk
W diecie na dobry wzrok nie może również zabraknąć cynku. To bardzo ważny pierwiastek, przede wszystkim jeśli chodzi o profilaktykę AMD, czyli zwyrodnienia siatkówki. Produkty bogate w cynk pozwalają też zmniejszyć dolegliwości związane z ZSO, czyli zespołem suchego oka. Oprócz tego, cynk odgrywa ważną rolę w związku z regeneracją tkanek.
Najlepsze źródła cynku:
- ostrygi,
- pestki dyni,
- kasza gryczana,
- kurki, pieczarki, boczniaki,
- pełnoziarniste pieczywo
- fasola,
- ciecierzyca,
- żółte sery.
Uwaga: obecność cynku w diecie zwiększa ochronę przed działaniem wolnych rodników.
Selen
Kolejnym pierwiastkiem, który zapewnia ochronę antyoksydacyjną jest selen. Ten minerał pomaga w usuwaniu wolnych rodników, które powodują starzenie się organizmu – w tym narządu wzroku. Ostatnio pojawia się wiele publikacji, które wskazują na selen jako pierwiastek o całym szeregu dobroczynnych właściwości tego pierwiastka na cały organizm.
Źródłem selenu są:
- orzechy brazylijskie,
- łosoś,
- tuńczyk
- drób,
- jajka.
Przedawkowanie selenu może być niebezpieczne dla zdrowia, dlatego dużo lepszym rozwiązaniem od suplementacji tego pierwiastka jest przyjmowanie go w produktach, które są jego naturalnym źródłem.
Miedź
Miedź również jest pierwiastkiem, który – wraz z cynkiem i selenem – dba o ochronę przed wolnymi rodnikami.
Naturalne źródła miedzi:
- wątróbka,
- sezam,
- pieczywo pełnoziarniste,
- płatki owsiane,
- pestki dyni,
- kakao,
- zielone warzywa liściaste.
Jeśli w codziennej diecie nie zabraknie ulubionych produktów, które są źródłem miedzi – nie należy obawiać się o niedobór tego pierwiastka.
Dieta na dobry wzrok: co prócz witamin i minerałów?
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Chcąc w jak najzdrowszy sposób poprawić wzrok, warto włączyć do codziennej diety wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Podobnie jak przeciwutleniacze i cynk pełnią one ogromną rolę w profilaktyce AMD (zwyrodnienie siatkówki). Dzięki swym właściwościom zapobiegają zaburzeniom w czynnościach tkanek.
Najbogatsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych:
- tłuste morskie ryby, jak np. śledź, makrela lub łosoś
- jarmuż,
- brukselka
- szpinak,
- awokado,
- orzechy.
Co ciekawe, nienasycone kwasy tłuszczowe występują również w mleku mam, które karmią naturalnie swoje pociechy.
Polifenole
Polifenole to bioaktywne związki organiczne, które znajdują się w roślinach. Bardzo wiele z nich ma właściwości antyoksydacyjne, czyli zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu odgrywają ogromną rolę w profilaktyce kłopotów ze zdrowiem – również jeśli chodzi o oczy.
Polifenole występują w:
- jagodach,
- śliwkach,
- malinach,
- truskawkach,
- owocach cytrusowych (pomarańczach, cytrynach)
- winogronach ciemnych,
- jabłkach,
- gruszkach,
- brzoskwiniach,
- marchewce,
- cebuli,
- szpinaku,
- fasoli,
- brokułach.
Jeśli chodzi o dietę na poprawę wzroku – najważniejsze z grupy polifenoli są antycyjany, które znajdziemy w fioletowych, czerwonych i różowych warzywach i owocach.
Ciekawostka: to właśnie udowodniona moc prozdrowotna polifenoli leży u źródła zaleceń dotyczących spożywania 5 porcji warzyw lub owoców dziennie.
Co pić na poprawę wzroku?
W diecie na dobry wzrok, prócz produktów do jedzenia – nie powinno zabraknąć świeżych soków owocowych, warzywnych lub owocowo-warzywnych. Zwłaszcza tych, które zawierają witaminy i związki szczególnie ważne dla oczu. Toast za dobry wzrok śmiało wznosić można sokiem marchewkowym, lub jagodowym czy borówkowym smoothie z dodatkiem ulubionych składników. Świetnym pomysłem może być także sok z czarnej porzeczki, owoców czarnego bzu czy żurawiny błotnej.
Trzeba przyznać, że lista produktów, które są niezbędne do tego, by mieć dobry wzrok jest imponująca. Dlatego spośród produktów bogatych w witaminy, pierwiastki i inne związki łatwo o ulubione produkty. Nikogo nie trzeba przekonywać, że wyrabianie zdrowych nawyków dietetycznych ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o nasze pociechy. Dzięki diecie na dobry wzrok zapewnimy im nie tylko zdrowe oczy, ale i świetne samopoczucie na co dzień.
Zobacz także:
- Rozwój wzroku u dziecka w pierwszym roku życia
- Jak rozpoznać wadę wzroku u dziecka
- Zez u niemowlaka: przyczyny, rodzaje, leczenie. Kiedy do okulisty?