Fit menu według Sylwii Wiesenberg - przepisy na sałatki i koktajle
Smacznie nie musi oznaczać kalorycznie. Przedstawiamy przepisy Sylwii Wiesenberg na sałatki i koktajle, które pomogą ci schudnąc, ale przede wszyskim są ucztą dla podniebienia.
1 z 10
Sylwia Wiesenberg popularna w Stanach Zjednoczonych trenerka i autorka metody ćwiczeń "Tonique" odwiedziła ostanio Polskę, by promować swoje najnowsze DVD , ale przede wszystkim, by namawiać Polki do aktywności. Przy okazji jej wizyty można było spalać z nią kalorie na treningach, a także nauczyć się zdrowo gotować. My podglądaliśmy Sylwię Wiesenberg w czasie warsztatów kulinarnych i mamy dla was przepisy na super smacznie i zdrowe sałatki i koktajle.
Zobacz też Gimnatyka z dzieckiem
Kim jest Sylwia Wiesenberg?
Sylwia Wiesenberg to ucieleśnienie amerykańskiego snu. Jest Polką, urodziła się w Warszawie, ale większość dorosłego życia spędziła poza granicami kraju. Gdy przeniosła się do Nowego Jorku postanowiła całkowicie zmienić swoje życie. Rzuciła pracę w finansach i skupiła się na swojej pasji jaką był fitness. Opłacało się w przeciągu kilku lat stworzyła swoją unikalną metodę ćwiczeń " Tonique" i stała się popularna w Stanach Zjednoczonych. Popularność nie jest jednak dla niej ważna. Dla Sylwii Wiesenberg najważniejsze są kobiety, którym może pomóc, które dzięki niej odzyskują wiarę w swoją kobiecość, które zaczynają dobrze czuć się we własnej skórze.
Zobacz też Zdrowe przekąski - 5 pomysłów na mały głód
Dlaczego warto zaufać Sylwii Wiesneberg
Sylwii Wiesenberg jest wielką pasjonatką. Bez reszty oddaną temu co kocha. Energia, entuzjazm i pasją z jaką podchodzi do życia Sylwia Wiesenberg są wprost zaraźliwe i gdy już ją poznasz, zaczniesz z nią ćwiczyć powrót do rozmiarów sprzed ciąży przestanie być nieosiągalnym marzeniem, a stanie się tylko kwestią czasu. Bo Sylwia Weisenberg jest autentyczna i szczera w tym co robi. Żyje tak jak poleca żyć innym. Jej przepis na piękne ciało i piękne życie to połączenie aktywności fizycznej ze zdrowym odżywianiem, ale przede wszystkim wiara w siebie oraz umiejętność wyznaczania sobie celów, dążenia do nich oraz czerpaniem radości z życia.
Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Koktajl moc melona
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Koktajl naturalny energizer
Sałatka tęcza na talerzu
Koktajl tropikalne lato
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Koktajl karotka z mango
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
2 z 10
Sałatka Weekend
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy WEEKEND
1 filiżanka sera parmeńskiego – starty na tarce o dużych oczkach
1 avocado
1 filiżanka truskawek
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1/3 filiżanki pistacji nie solonych do posypania sałatki
Przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć pokroić w cieniutkie medaliony. Avokado obrać ze skórki i pokroić cieniutko w plasterki, a następnie skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Do mieszanki sałat dodać pokrojone truskawki i avocado. Polać sosem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego, doprawić do smaku. Całość posypać startym serem i pistacjami.
Wypróbuj też przepis na: Sałatkę wiosenną
Pozostałe Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Koktajl moc melona
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Koktajl naturalny energizer
Sałatka tęcza na talerzu
Koktajl tropikalne lato
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Koktajl karotka z mango
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
3 z 10
Koktajl moc melona
Składniki na 1 litr:
3 melony „honeydew” (zielony miąższ z białą skórką)
200 g młodych liści szpinaku
3 banany
300 ml mleka sojowego
1 kg świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, a następnie rozlać do szklanek.
Wypróbuj też przepis na: Koktajl multiowocowy
Pozostałe Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Koktajl naturalny energizer
Sałatka tęcza na talerzu
Koktajl tropikalne lato
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Koktajl karotka z mango
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
4 z 10
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie 200g Farro (pszenica płaskurka)
1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
1 mały pęczek natki pietruszki
2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E „Active”)
Po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
50 g pistacji (ewentualnie orzeszków Pini)
Sok z 1 cytryny
100 g sera parmezan w płatkach
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny szampański
Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30min), a następnie wystudzić.
Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45min w piekarniku nagrzanym do 220°C aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).
Przygotowane wcześniej Farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamiczny oraz posiekanymi ziołami. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać razem z rukolą oraz płatkami sera parmezan.
Wypróbuj też przepis na Sałatkę z jajkiem
Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Koktajl moc melona
Koktajl naturalny energizer
Sałatka tęcza na talerzu
Koktajl tropikalne lato
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Koktajl karotka z mango
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
5 z 10
Koktajl naturalny energizer
Składniki na 1 litr:
1 kg umytych i obranych buraków
2 arbuzy
5 bananów
Sposób przygotowania:
W sokowirówce wycisnąć sok z buraków.
Pozostałe składniki zmiksować w blenderze i połączyć z sokiem z buraków.
Wypróbuj też przepis na pożywny koktajl śniadaniowy
Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Koktajl moc melona
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Sałatka tęcza na talerzu
Koktajl tropikalne lato
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Koktajl karotka z mango
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
6 z 10
Sałatka tęcza na talerzu
Składniki dla 4 osób:
150 g Kaniwa lub Quinoa
2 avocado
4 świeże, młode ogórki
200 g świeżych truskawek
2 opakowania mieszanek sałat Fit&Easy „Weekend”
1 mały pęczek świeżej bazylii lub mięty
Oliwa z oliwek extra virgin
Zredukowany ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Kaniwę lub Quinoa ugotować, a po wystudzeniu połączyć z obranym i pokrojonym avocado oraz ogórkiem. Następnie dodać pokrojone truskawki, mieszankę sałat Fit&Easy, posiekane świeże zioła, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Wypróbuj też przepis na orientalną sałatkę z kurczakiem
Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Koktajl moc melona
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Koktajl naturalny energizer
Koktajl tropikalne lato
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Koktajl karotka z mango
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
7 z 10
Koktajl tropikalne lato
Składniki na 1 litr:
3 obrane i wyfiletowane mango
1 obrany i wyfiletowany ananas
3 obrane banany
Kilka listków świeżej mięty
80 g suszonych jagód Goji
Sposób przygotowania:
Mango zmiksować w blenderze razem z ananasem, bananami i świeżą miętą. Przelać do szklanek i posypać jagodami Goji.
Wypróbuj też przepis na jogurtowy koktajl
Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Koktajl moc melona
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Koktajl naturalny energizer
Sałatka tęcza na talerzu
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Koktajl karotka z mango
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
8 z 10
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Składniki dla 4 osób:
1 kg obranych buraków,
4 łodygi rabarbaru,
500 g sera mozzarella di Bufala
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy „Party”
2 zielone cykorie
Oliwa z oliwek
Sól morska i wędzona
Sok z 1 cytryny
Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Mieszankę sałat Fit&Easy „Party” połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.
Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.
Wypróbuj też przepis na sałatkę z rukolą
Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Koktajl moc melona
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Koktajl naturalny energizer
Sałatka tęcza na talerzu
Koktajl tropikalne lato
Koktajl karotka z mango
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
9 z 10
Koktajl karotka z mango
Składniki na 1litr:
2 kg marchwi
3 dojrzałe mango
3 banany
Nasiona Chia
Sposób przygotowania:
W sokowirówce wycisnąć sok z marchwi, następnie przelać go do blendera i zmiksować razem z mango i bananami. Rozlać do szklanek.
Wypróbuj też 6 przepisów na soki i koktajle warzywno–owocowe
Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Koktajl moc melona
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Koktajl naturalny energizer
Sałatka tęcza na talerzu
Koktajl tropikalne lato
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
10 z 10
Sałatka z pieczoną brukselką, roszponką, orzechami laskowymi i parmezanem
Składniki dla 4 osób:
1 kg brukselki
2 opakowania roszponki Fit&Easy
1 mały pęczek świeżej mięty
100 g sera parmezan w płatkach
1 filiżanka orzechów laskowych
Sok z 1 cytryny
Oliwa z oliwek
Słodka papryka w płatkach oraz sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą brukselkę pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, oprószyć papryką oraz solą morską, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 15 minut.
Gotową brukselkę przełożyć na półmisek, posypać płatkami sera parmezan, pokruszonymi orzechami laskowymi, świeżą roszponką, posiekaną miętą i skropić sokiem z cytryny.
Wypróbuj też przepis na zielono-pomarańczową bombę witaminową
Fit Przepisy Sylwii Weisenberg:
Sałatka Weekend
Koktajl moc melona
Sałatka z farro, pieczoną marchewką, rukolą i pistacjami
Koktajl naturalny energizer
Sałatka tęcza na talerzu
Koktajl tropikalne lato
Pieczone buraki z rabarbar z mozzarellą
Koktajl karotka z mango