Reklama

Sok z kiszonych buraków to świetna podstawa do barszczu, ale nie tylko! Jego lecznicze właściwości sprawiają, że jest także naturalnym suplementem diety.

Reklama

Sok z kiszonych buraków: właściwości

Sok z kiszonych buraków jest idealnym uzupełnieniem diety dla osób, które borykają się z anemią, zaparciami, wysokim ciśnieniem tętniczym oraz wysokim cholesterolem. Wszystko dzięki bogactwu witamin i minerałów zawartych w kiszonych burakach. Warto jednak pić go również profilaktycznie, nawet jeśli nie cierpisz z powodu żadnych dolegliwości zdrowotnych.

  • Zakwas z buraków zawiera witaminy A, C, K, E oraz witaminy z grupy B (m.in. foliany i witaminę B3 – bardzo korzystne w diecie przyszłej mamy).
  • Oprócz tego sok z kiszonych buraków bogaty jest w żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor.
  • Podobnie jak inne kiszonki, ma on dobroczynne pH i zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na pracę jelit, wzmacniając florę bakteryjną, a także działają przeciwzapalnie.
  • Wzmacnia odporność.
  • Sok z kiszonych buraków wpływa korzystnie na układ krwionośny, poprawiając ukrwienie i dotlenienie mózgu oraz całego organizmu, co przekłada się na poprawę wydolności organizmu, koncentracji, a także na lepsze wyniki w sporcie.
  • Warto go pić również ze względu na jego właściwości detoksykujące i antyoksydacyjne. Oznacza to, że sok również oczyszcza nasz organizm.

Sok z kiszonego buraka sprawdzi się jako suplement diety jesienią i zimą, jak również w trakcie lub po przebytej antybiotykoterapii. Ze względu na korzystny wpływ na krew, jest polecany również osobom w trakcie chemioterapii.

Sok z kiszonych buraków: przeciwskazania

Picie soku z kiszonego buraka jest przeciwwskazane w przypadku takich chorób, jak dna moczanowa czy kamica nerkowa. Warto wiedzieć, że zbyt duża ilość soku może mieć właściwości przeczyszczające i być przyczyną biegunek, które mogą osłabiać, szczególnie osoby chore. Nie zaleca się go również osobom z niskim ciśnieniem, gdyż pity regularnie może w ich przypadku prowadzić do niedociśnienia.

Gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny. Niedosładzany sok z kiszonego, surowego buraka ma jednak niski indeks glikemiczny – cukrzycy nie muszą się go obawiać.

Jak zrobić sok z buraków kiszonych: przepis

Sok z kiszonych buraków można kupić w sklepie, ale zrobienie własnego nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy ukisić buraki.

Składniki:

  • buraki,
  • woda
  • czerstwy chleb na zakwasie,
  • przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, liście porzeczki, pieprz, sól (opcjonalnie)

Obierz buraki, pokrój je w plastry. Następnie włóż je do słoja razem z chlebem i zalej wodą tak, by przykryła buraki (możesz przygnieść talerzykiem, by nie pływały). Warstwy buraków możesz dodatkowo przełożyć przyprawami. Słój obwiąż gazą i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Zdejmij pianę, przecedź. Gotowy sok trzymaj w lodówce – w ten sposób zatrzymasz dalszy proces kiszenia.

Jeżeli podczas kiszenia na górnej warstwie soku z kiszonych buraków pojawia się pleśń (nie pomyl jej z pianą!), cały sok należy wylać i zrobić nowy.

Jak pić sok z kiszonych buraków?

Nie ma jednolitych zaleceń co do ilości wypijanego soku. Należy jednak pamiętać, że kwas z buraka posiada silne właściwości oczyszczające, dlatego nie należy przyjmować zbyt dużych ilości napoju. Jeśi dopiero zaczynasz pić sok z kiszonego buraka, na początek wystarczy kilka łyżek napoju. Co kilka dni możesz zwiększać ilość wypijanego soku do maksymalnie szklanki dziennie.

By cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami soku z kiszonego buraka, pij go rano, na czczo, pół godziny przed śniadaniem. Najlepiej spożywać go w formie rozcieńczonej wodą w propocji 1:1, zwłaszcza na początku.

Uwaga! Niewielkie ilości zakwasu buraczanego pite codziennie nie powinny zaszkodzić, jednak dla pewności warto skonsultować się z lekarzem. Część osób nie zaleca picia soku z kiszonego buraka codziennie – zamiast tego radzą zastosować trwającą od 2 do 4 tygodni kurację.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama