Focacci z suszoną papryką, pomidorami i bazylią
Wypróbuj nasz przepis na focacci z suszoną papryką, pomidorami i bazylią. Może być ono wspaniałym dodatkiem do obiadu, lub podstawą śniadania lub kolacji.
- 350 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 210 ml letniej wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonych płatków papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- suszona bazylia (do posypania)
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, by było gładkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.
Po godzinie do ciasta dodajemy płatki papryki i zagniatamy jeszcze raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem rozwałkować lekko na niezbyt cienki placek.
Po 20 minutach w cieście trzeba zrobić kciukiem wgłębienia i zostawić jeszcze na 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy przekrojone na pól pomidorki i posypujemy wszystko bazylią, polewamy całość kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC na około 20-25 minut.
Źródło: materiały prasowe Crispy Natural/ Media Forum PR
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie