Reklama

Reklama
  • 350 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 210 ml letniej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonych płatków papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • suszona bazylia (do posypania)

Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, by było gładkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.

Po godzinie do ciasta dodajemy płatki papryki i zagniatamy jeszcze raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem rozwałkować lekko na niezbyt cienki placek.

Po 20 minutach w cieście trzeba zrobić kciukiem wgłębienia i zostawić jeszcze na 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy przekrojone na pól pomidorki i posypujemy wszystko bazylią, polewamy całość kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC na około 20-25 minut.

Źródło: materiały prasowe Crispy Natural/ Media Forum PR

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama