Jajko - zalety skorupki
Skorupka jajka jest nieocenionym źródłem wapnia. W skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne-w sumie 27! Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów.
- Przyjaciółka
Podawanie skorupki dzieciom przynosi pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. By jednak środek domowej roboty nie zaszkodził, trzeba go odpowiednio przygotować.
* Skorupki należy na 5 minut włożyć do wrzątku. Potem je osuszyć i zemleć.
* Uzyskany proszek można dodawać (po szczypcie) do jedzenia.
Uwaga! Na skorupkach jaj mogą znajdować się groźne wirusy (np. ptasiej grypy) oraz bakterie (np. salmonelli, E.coli czy prątki gruźlicy). Na szczęście wysoka temperatura niszczy mikroby.
Warto wiedzieć: By zarazki się nie przenosiły, trzymaj surowe jajka z dala od innego jedzenia.