na ok 20 kotlecików

Reklama
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 6 średniej wielkości marchewek
  • 1 duża cebula
  • 150g startego sera koziego lub sera wędzonego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Cukinie, razem ze skórką, należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach i odstawić na 20 min. Po tym czasie odciskamy całą wodę, jaką puściła cukinia. Najlepszym sposobem jest odsączanie garść po garści.
Następnie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o średnich oczkach. Nie odciskamy. Dalej, drobno siekamy cebulę i podsmażamy (do zeszklenia) ze szczyptą soli.
W misce łączymy odsączona cukinię, marchew, cebulę i starty ser. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Wyczystko mieszamy. Jeśli konsystencja jest za rzadka (powinna być taka, jak przy plackach ziemniaczanych) to dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy masę na kotleciki. Należy smażyć ok 5 minut - aż się zarumienią.
Smacznego !

Przepis nadesłany przez Dorotę na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Zobacz także
Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama