Reklama

Warzywa oczyszczone – ok. 120 g, w tym:

Reklama
  • 1 średni ziemniak,
  • 2–3 różyczki brokułów,
  • 1 łyżeczka świeżego masła,
  • 1/3 szklanki wody.

Ziemniak umyj, obierz cienko, usuń starannie „oczka”, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube sitko, dodaj masło, zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu do odpowiedniej temperatury. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych, dodając ugotowane chude mięso (dwie łyżeczki na porcję).
1 porcja dla malucha = około 150 g

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama