Krem z ziemniaków i brokułów
Krem z ziemniaków i brokułów to świetny pomysł na obiad lub dodatek do obiadu. Jak go przygotować?

Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 10:37
Reklama
Warzywa oczyszczone – ok. 120 g, w tym:
Reklama
- 1 średni ziemniak,
- 2–3 różyczki brokułów,
- 1 łyżeczka świeżego masła,
- 1/3 szklanki wody.
Ziemniak umyj, obierz cienko, usuń starannie „oczka”, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube sitko, dodaj masło, zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu do odpowiedniej temperatury. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych, dodając ugotowane chude mięso (dwie łyżeczki na porcję).
1 porcja dla malucha = około 150 g
Sprawdź inne przepisy na zupy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
redakcjamamotoja
Pielęgnacja
Działa, kosztuje grosze i nie trzeba recepty. Hit z Rossmanna uratował skórę mojego 4-latka
Maria Kaczyńska-Żandarowska
Magdalena Drab, Maria Kaczyńska-Żandarowska
Adrianna Trusiuk
kstawiarska, Luiza Słuszniak
Pielęgnacja
Najlepsze maści i kremy na odparzenia: dlaczego są potrzebne nawet zdrowej skórze? [RANKING]
Małgorzata Wódz
Przepisy
Placki ziemniaczane dla dzieci: od kiedy i jak je przygotować. Przepisy nawet dla niemowlaka
Maria Kaczyńska-Żandarowska
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: mądre życzenia i krótkie sentencje. Jan Paweł II, Twardowski i cytaty z Biblii
Milena Oszczepalińska
Weronika Zagojska
Magdalena Drab, Maria Kaczyńska-Żandarowska
Joanna Biegaj, Magdalena Drab