Placki ziemniaczane znane są na całym świecie! Angielskie hash browns, białoruskie darniki czy szwajcarskie rosti to nic innego jak właśnie placki ziemniaczane. To dość pracochłonne danie, ale efekt końcowy jest tego wart. Twoje dziecko za nimi przepada? Podajemy przepis na najlepsze, chrupiące placki ziemniaczane, wyjaśniamy, od kiedy można podać je dzieciom i jak przygotować je w możliwie najzdrowszy sposób.

Reklama

Najlepsze, chrupiące placki ziemniaczane: przepis

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki (najlepiej typu B)
  • 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy
  • jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie: cebula, majeranek

Wykonanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (musi być naprawdę gorący) i kładź po łyżce masy ziemniaczanej. Smaż placki z dwóch stron, aż staną się rumiane. Opcjonalnie do masy ziemniaczanej można dodać startą na tarce o dużych oczkach cebulę oraz szczyptę majeranku dla smaku.

PORADA: Mąka z ciecierzycy sprawi, że placki staną się bardzo chrupiące – nie warto pomijać tego kroku. Jeśli jednak nie masz w szafce takiej mąki, możesz zastąpić ja zwykłą mąką pszenną.

Jak przygotować placki ziemniaczane dla dziecka?

Placki ziemniaczane dla dziecka: od kiedy można je podać

Przygotowanie smacznych placków ziemniaczanych wymaga użycia dużej ilości oleju. Potrawy smażone na głębokim tłuszczu nie są polecane zwłaszcza dzieciom. Maluchy do trzeciego roku życia nie powinny spożywać potraw ciężkostrawnych, do których należą tradycyjne, smażone placki ziemniaczane. Czy zatem istnieją placki ziemniaczane dla niemowlaka, rocznego dziecka czy dwulatka? Tak! Sekret ukryty jest w… pieczeniu. Pieczone placki ziemniaczane można podać już niemowlakowi, który ukończył 10 miesięcy. Jak upiec placki ziemniaczane dla dziecka?

Zobacz także

Placki ziemniaczane dla niemowlaka: przepis

Składniki:

  • 300 gramów ziemniaków (najlepiej typu B)
  • 1 jajko
  • Łyżeczka oleju rzepakowego
  • Ewentualnie: koperek, natka pietruszki

Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj jajko i opcjonalnie, posiekany koperek albo natkę pietruszki. Masę odstaw na co najmniej 10 minut, aby ziemniaki puściły sok. W tym czasie ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, na blasze połóż po łyżce masy ziemniaczanej, odsączając ją łyżką od wody z ziemniaków. Piecz placki przez 25 minut, do momentu aż się zarumienią.

PORADA: Jeśli przygotowujesz placki ziemniaczane dla rocznego dziecka, do masy możesz dodać cebulę startą na grubych oczkach. Placki ziemniaczane dla dwulatka i trzylatka mogą być już znacznie bardziej doprawione – możesz dodać do nich niewielką ilość soli, pieprzu i majeranku. Kiedy dziecko jest już starsze, nie musisz bać się eksperymentów. Do placków możesz wówczas przemycić większą ilość składników, bowiem placki przygotowane w ten sposób wiele „wybaczają”. Z powodzeniem możesz dodać do masy drobno pokrojoną paprykę lub por, które podbiją walory smakowe placków i jednocześnie będą stanowiły dodatkową porcję warzyw w codziennej diecie dziecka.

Poznaj inne nasze przepisy:

Z czym podać placki ziemniaczane?

Możliwości jest naprawdę wiele – można przygotować sos węgierski, składający się z długo duszonego mięsa z dodatkiem papryki, liścia laurowego i ziela angielskiego, można też pokusić o przygotowanie sosu pieczarkowego czy warzywnego. Placki jednak smakują równie dobrze po prostu polane śmietaną czy też gęstym jogurtem naturalnym.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama