Placuszki bananowe dla dzieci i niemowląt – ekspresowe przepisy: z jogurtem, bez jaj i mleka
To pyszna propozycja na śniadanie lub podwieczorek, którą polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. A co z niemowlętami? Czy placuszki bananowe są odpowiednim daniem dla niemowlaka? Tak, o ile przyrządzone są w jeden, konkretny sposób. Podpowiadamy, jak przyrządzić placuszki dla niemowlaka i starszych członków rodziny!
Mocno bananowe, naturalnie słodkie, puszyste niczym biszkopt. Można podać je na wiele różnych sposobów, z wieloma dodatkami. Mowa o pysznych placuszkach bananowych, które możesz przyrządzić na śniadanie, kolację, ale i do lunchboxa. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, jak przyrządzić placuszki bananowe dla niemowlaka i starszaka, znajdziesz je tutaj.
Spis treści:
- Placuszki bananowe dla niemowlaka: przepis
- Placuszki bananowe dla dzieci z jogurtem
- Puszyste placuszki bananowe dla dzieci
- Placuszki bananowe dla dzieci bez jajek i bez mleka
- Ekspresowe placuszki bananowe dla dzieci
Placuszki bananowe dla niemowlaka: przepis
Placuszki bananowe to dobre danie dla niemowlaka, trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować. Banan to naturalny słodzik, dlatego też słodkie placuszki bananowe z pewnością zasmakują maluszkowi. Od kiedy można je podać? Nie wcześniej, niż przed ukończeniem przez dziecko 8 miesięcy. Nie można jednak ich przygotować klasycznie, na patelni. Placuszki bananowe dla niemowlaka muszą być upieczone. Poniżej podajemy przepis na pieczone placuszki dla niemowlaka.
WAŻNE: do ukończenia pierwszego roku życia niemowlęta nie powinny spożywać smażonych potraw. Nie oznacza to, że nie można podać im naleśników czy placuszków: wystarczy je upiec.
Pieczone placuszki bananowe dla niemowlaka: przepis (od 8. miesiąca życia)
Składniki:
- dojrzały banan
- jajko
- mąka pszenna/owsiana/jaglana/kukurydziana
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banana obierz ze skóry i zgnieć w misce widelcem na gładką papkę. Dodaj do niej jajko i kopiastą łyżkę wybranej przez siebie mąki (mąki pszennej można użyć dopiero wtedy, kiedy dziecko miało już styczność z glutenem). Całość dokładnie wymieszaj. Wylej masę jajeczno-bananową na blaszkę, postaraj się nadać jej owalny kształt. Jeśli boisz się, że masa się rozleje, możesz skorzystać z foremek do pieczenia. Piecz placuszki do momentu, w którym wyrosną i staną się złocistobrązowe, w praktyce zajmie to ok. 10 minut (w zależności od mocy piekarnika). Kiedy ostygną, można polać je owocowym musem bez cukru.
Placuszki bananowe dla rocznego dziecka: przepis
Składniki:
- dojrzały banan
- jajko
- mąka pszenna/owsiana/jaglana/kukurydziana
- olej rzepakowy/rozpuszczone masło
Przygotowanie:
Do wysokiej miski wrzuć obranego, dojrzałego banana. Rozgnieć go widelcem na gładką papkę. Dodaj do niego jajko, łyżkę wybranej przez siebie mąki, a na koniec wymieszaj dokładnie całość. Wstaw patelnię na gaz. Dodaj na nią odrobinę tłuszczu, najlepiej jednak będzie, jeśli zmoczysz ręcznik papierowy odrobiną oleju i rozsmarujesz go na patelni. Na rozgrzaną patelnię wylej masę bananowo-jajeczną. Smaż z każdej ze stron przez dwie minuty. Podawaj wystudzone, razem z ulubionym musem dziecka.
Placuszki bananowe dla dzieci z jogurtem
Nie dość, że są pyszne i zdrowe, to jeszcze robi się je błyskawicznie! Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbuj ten przepis i sprawdź, czy bananowe placuszki z jogurtem posmakują twoim dzieciom.
Dla dziecka powyżej 1. roku życia
Składniki:
- banan
- jajko
- 180 g jogurtu naturalnego
- 5 kopiastych łyżek mąki (najlepsze placki są z mąką orkiszową)
- dwie szczypty cynamonu
- olej do smażenia (rzepakowy)
Przygotowanie:
Obranego banana rozgnieć w misce widelcem. Dodaj jajko, cynamon, jogurt, jajko. Całość wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednorodna masa. Smaż na niewielkiej ilości oleju, często obracając placuszki, żeby się nie przypaliły.
Puszyste placuszki bananowe dla dzieci
Zrobisz je w 10 minut. Potrzebne składniki zwykle można znaleźć w kuchennych szafkach. Jeśli masz pod ręką banany, szybko przygotujesz pyszne placuszki bananowe, które staną się puszyste na patelni.
Dla dziecka od 3. roku życia
Składniki:
- duże jajko lub dwa małe
- 150 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- dojrzały duży banan lub dwa małe
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Obranego banana rozgnieć w misce widelcem na papkę. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę. Placuszki smaż na niewielkiej ilości oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj ze śmietaną, miodem lub konfiturą.
Placuszki bananowe dla dzieci, bez jajek i bez mleka
Propozycja dla małych alergików, bo bez białek jaj i mleka oraz bez laktozy. Najlepiej smakują polane musem owocowym lub z dodatkiem ulubionej konfitury.
Dla dziecka od 2. roku życia
Składniki:
- duży banan lub dwa małe
- 200 g mąki pszennej
- ¾ szklanki dowolnego napoju roślinnego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W innej misce zblenduj banana w „mleku” roślinnym. Przelej płyn do suchych składników i połącz wszystko w jednorodną masę – najlepiej mikserem. Smaż placuszki na małej ilości oleju. Przewracaj je, gdy będą od spodu mocno rumiane.
Ekspresowe placuszki bananowe dla dzieci
Szybciej naprawdę się nie da! Ale nawet w mig przygotowane placuszki są pyszne i dzieci będą się nimi objadać. Podawaj je z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego lub z gęstą śmietaną 12 proc.
Dla dziecka od 2. roku życia
Składniki:
- 2 duże banany
- jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza bananem włóż do miski i wymieszaj mikserem na gładką masę – ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Banana obierz i pokrój w plasterki, wrzuć do ciasta i wymieszaj łyżką. Smaż na małej ilości oleju, nakładając na patelnię ciasto łyżką tak, aby każdy placuszek zawierał 2-3 plasterki banana. Smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Zobacz także: