Mocno bananowe, naturalnie słodkie, puszyste niczym biszkopt. Można podać je na wiele różnych sposobów, z wieloma dodatkami. Mowa o pysznych placuszkach bananowych, które możesz przyrządzić na śniadanie, kolację, ale i do lunchboxa. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, jak przyrządzić placuszki bananowe dla niemowlaka i starszaka, znajdziesz je tutaj.

Reklama

Spis treści:

Placuszki bananowe dla niemowlaka: przepis

Placuszki bananowe to dobre danie dla niemowlaka, trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować. Banan to naturalny słodzik, dlatego też słodkie placuszki bananowe z pewnością zasmakują maluszkowi. Od kiedy można je podać? Nie wcześniej, niż przed ukończeniem przez dziecko 8 miesięcy. Nie można jednak ich przygotować klasycznie, na patelni. Placuszki bananowe dla niemowlaka muszą być upieczone. Poniżej podajemy przepis na pieczone placuszki dla niemowlaka.

WAŻNE: do ukończenia pierwszego roku życia niemowlęta nie powinny spożywać smażonych potraw. Nie oznacza to, że nie można podać im naleśników czy placuszków: wystarczy je upiec.

Pieczone placuszki bananowe dla niemowlaka: przepis (od 8. miesiąca życia)

Składniki:

Zobacz także
  • dojrzały banan
  • jajko
  • mąka pszenna/owsiana/jaglana/kukurydziana

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banana obierz ze skóry i zgnieć w misce widelcem na gładką papkę. Dodaj do niej jajko i kopiastą łyżkę wybranej przez siebie mąki (mąki pszennej można użyć dopiero wtedy, kiedy dziecko miało już styczność z glutenem). Całość dokładnie wymieszaj. Wylej masę jajeczno-bananową na blaszkę, postaraj się nadać jej owalny kształt. Jeśli boisz się, że masa się rozleje, możesz skorzystać z foremek do pieczenia. Piecz placuszki do momentu, w którym wyrosną i staną się złocistobrązowe, w praktyce zajmie to ok. 10 minut (w zależności od mocy piekarnika). Kiedy ostygną, można polać je owocowym musem bez cukru.

Placuszki bananowe dla rocznego dziecka: przepis

Składniki:

  • dojrzały banan
  • jajko
  • mąka pszenna/owsiana/jaglana/kukurydziana
  • olej rzepakowy/rozpuszczone masło

Przygotowanie:

Do wysokiej miski wrzuć obranego, dojrzałego banana. Rozgnieć go widelcem na gładką papkę. Dodaj do niego jajko, łyżkę wybranej przez siebie mąki, a na koniec wymieszaj dokładnie całość. Wstaw patelnię na gaz. Dodaj na nią odrobinę tłuszczu, najlepiej jednak będzie, jeśli zmoczysz ręcznik papierowy odrobiną oleju i rozsmarujesz go na patelni. Na rozgrzaną patelnię wylej masę bananowo-jajeczną. Smaż z każdej ze stron przez dwie minuty. Podawaj wystudzone, razem z ulubionym musem dziecka.

Placuszki bananowe dla dzieci z jogurtem

Nie dość, że są pyszne i zdrowe, to jeszcze robi się je błyskawicznie! Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbuj ten przepis i sprawdź, czy bananowe placuszki z jogurtem posmakują twoim dzieciom.

Dla dziecka powyżej 1. roku życia

Składniki:

  • banan
  • jajko
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 5 kopiastych łyżek mąki (najlepsze placki są z mąką orkiszową)
  • dwie szczypty cynamonu
  • olej do smażenia (rzepakowy)

Przygotowanie:

Obranego banana rozgnieć w misce widelcem. Dodaj jajko, cynamon, jogurt, jajko. Całość wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednorodna masa. Smaż na niewielkiej ilości oleju, często obracając placuszki, żeby się nie przypaliły.

Puszyste placuszki bananowe dla dzieci

Zrobisz je w 10 minut. Potrzebne składniki zwykle można znaleźć w kuchennych szafkach. Jeśli masz pod ręką banany, szybko przygotujesz pyszne placuszki bananowe, które staną się puszyste na patelni.

Dla dziecka od 3. roku życia

Składniki:

  • duże jajko lub dwa małe
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • dojrzały duży banan lub dwa małe
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Obranego banana rozgnieć w misce widelcem na papkę. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę. Placuszki smaż na niewielkiej ilości oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj ze śmietaną, miodem lub konfiturą.

Placuszki bananowe dla dzieci, bez jajek i bez mleka

Propozycja dla małych alergików, bo bez białek jaj i mleka oraz bez laktozy. Najlepiej smakują polane musem owocowym lub z dodatkiem ulubionej konfitury.

Dla dziecka od 2. roku życia

Składniki:

  • duży banan lub dwa małe
  • 200 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki dowolnego napoju roślinnego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W innej misce zblenduj banana w „mleku” roślinnym. Przelej płyn do suchych składników i połącz wszystko w jednorodną masę – najlepiej mikserem. Smaż placuszki na małej ilości oleju. Przewracaj je, gdy będą od spodu mocno rumiane.

Ekspresowe placuszki bananowe dla dzieci

Szybciej naprawdę się nie da! Ale nawet w mig przygotowane placuszki są pyszne i dzieci będą się nimi objadać. Podawaj je z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego lub z gęstą śmietaną 12 proc.

Dla dziecka od 2. roku życia

Składniki:

  • 2 duże banany
  • jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza bananem włóż do miski i wymieszaj mikserem na gładką masę – ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Banana obierz i pokrój w plasterki, wrzuć do ciasta i wymieszaj łyżką. Smaż na małej ilości oleju, nakładając na patelnię ciasto łyżką tak, aby każdy placuszek zawierał 2-3 plasterki banana. Smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama