Reklama

Placuszki bananowe dla niemowlaka to naturalnie słodka i zdrowa przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Puszyste niczym biszkopt, łatwe do trzymania w małej rączce, stanowią idealny wybór na pierwsze posiłki. Można je podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami, które zadowolą zarówno niemowlaka, jak i starsze dzieci. Idealne na śniadanie, kolacje i do lunchboxa.

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, jak przygotować placuszki bananowe dla niemowlaka, które będą lekkie i delikatne, znajdziesz go tutaj. Oprócz klasycznej wersji, proponujemy także przepisy na placuszki bananowe bez mleka i jajek, idealne dla dzieci z alergiami.

Spis treści:

Jak zrobić placki bananowe dla niemowlaka?

Placki bananowe można podać niemowlakowi już od 6. miesiąca życia. Zawierają wyłącznie bezpieczne składniki, dlatego są odpowiednie dla maluszka. Aby przygotować je bez dodatku tłuszczu, użyj patelni z nieprzywierającą powłoką lub przygotuj je w piekarniku. Poniżej znajdziesz przepisy na placuszki bananowe, które idealnie nadają się na początek rozszerzania diety.

Proste placki bananowe dla niemowlaka

Placki bananowe są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też bardzo łatwe do przygotowania. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na wynos – można je szybko spakować i zabrać na spacer. Oto dwa najprostsze przepisy na placki bananowe:

Pieczone placuszki bananowe dla niemowlaka od 6. miesiąca życia

Składniki:

  • dojrzały banan
  • jajko
  • mąka pszenna/owsiana/jaglana/kukurydziana

Przygotowanie:

Jeśli wolisz uniknąć smażenia, nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zgnieć banana, dodaj jajko i łyżkę mąki, a następnie dokładnie wymieszaj. Uformuj placuszki na blasze – możesz użyć foremek, by masa się nie rozlała. Piecz około 10 minut, aż będą złociste. Po ostudzeniu podaj z musem owocowym lub jogurtem naturalnym.

Jeśli wybierasz smażenie, użyj patelni z nieprzywierającym dnem i dobrze ją rozgrzej. Zmniejsz ogień, nałóż porcje ciasta i smaż, aż spód się zetnie, a na wierzchu pojawią się małe bąbelki. Wtedy delikatnie przewróć placuszki i dosmaż je z drugiej strony na małym ogniu, aż będą gotowe.

Placuszki bananowe dla rocznego dziecka

Składniki:

  • dojrzały banan
  • jajko
  • mąka pszenna/owsiana/jaglana/kukurydziana
  • olej rzepakowy/rozpuszczone masło

Przygotowanie:

Do wysokiej miski wrzuć obranego, dojrzałego banana. Rozgnieć go widelcem na gładką papkę. Dodaj do niego jajko, łyżkę wybranej przez siebie mąki, a na koniec wymieszaj dokładnie całość. Wstaw patelnię na gaz. Dodaj na nią odrobinę tłuszczu, najlepiej jednak będzie, jeśli zmoczysz ręcznik papierowy odrobiną oleju i rozsmarujesz go na patelni. Na rozgrzaną patelnię wylej masę bananowo-jajeczną. Smaż z każdej ze stron przez dwie minuty. Podawaj wystudzone, razem z ulubionym musem dziecka.

placuszki bananowe dla niemowlaka
fot. AdobeStock/troyanphoto

Placuszki jogurtowe z bananem

Nie dość, że są pyszne i zdrowe, to jeszcze robi się je błyskawicznie! Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbuj ten przepis i sprawdź, czy bananowe placuszki z jogurtem posmakują twoim dzieciom.

Składniki:

  • banan
  • jajko
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 5 kopiastych łyżek mąki (najlepsze placki są z mąką orkiszową)
  • dwie szczypty cynamonu
  • opcjonalnie olej do smażenia (rzepakowy)

Przygotowanie:

Obranego banana rozgnieć w misce widelcem. Dodaj jajko, cynamon, jogurt, jajko. Całość wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednorodna masa. Smaż na niewielkiej ilości oleju, często obracając placuszki, żeby się nie przypaliły.

Puszyste placuszki bananowe dla dzieci

Zrobisz je w 10 minut. Potrzebne składniki zwykle można znaleźć w kuchennych szafkach. Jeśli masz pod ręką banany, szybko przygotujesz pyszne placuszki bananowe, które staną się puszyste na patelni.

Dla dziecka od 3. roku życia

Składniki:

  • duże jajko lub dwa małe
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • dojrzały duży banan lub dwa małe
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Obranego banana rozgnieć w misce widelcem na papkę. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę. Placuszki smaż na niewielkiej ilości oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj ze śmietaną, miodem lub konfiturą.

Placuszki bananowe dla dzieci, bez jajek i bez mleka

Propozycja dla małych alergików, bo bez białek jaj i mleka oraz bez laktozy. Najlepiej smakują polane musem owocowym lub z dodatkiem ulubionej konfitury.

Składniki:

  • duży banan lub dwa małe
  • 200 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki dowolnego napoju roślinnego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cukru (powyżej 12. miesiąca)
  • olej do smażenia (powyżej 12. miesiąca)

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W innej misce zblenduj banana w „mleku” roślinnym. Przelej płyn do suchych składników i połącz wszystko w jednorodną masę – najlepiej mikserem. Smaż placuszki na małej ilości oleju. Przewracaj je, gdy będą od spodu mocno rumiane. Możesz podać je z dodatkiem jogurtu kokosowego.

placuszki bananowe dla niemowlaka
fot. AdobeStock/nata_vkusidey

Ekspresowe placuszki bananowe dla dzieci

Szybciej naprawdę się nie da! Ale nawet w mig przygotowane placuszki są pyszne i dzieci będą się nimi objadać. Podawaj je z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego lub z gęstą śmietaną 12 proc.

Dla dziecka od 2. roku życia

Składniki:

  • 2 duże banany
  • jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza bananem włóż do miski i wymieszaj mikserem na gładką masę – ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Banana obierz i pokrój w plasterki, wrzuć do ciasta i wymieszaj łyżką. Smaż na małej ilości oleju, nakładając na patelnię ciasto łyżką tak, aby każdy placuszek zawierał 2-3 plasterki banana. Smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Materiał został zaktualizowany przez redakcję w 2025 roku.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama