Ciasta dla dzieci: lekkie i zdrowe przepisy na wypieki klasyczne, bez jajek, bez cukru oraz bez pieczenia
Ciasta dla dzieci to dobry pomysł na słodką przekąskę. Domowe wypieki są znacznie zdrowsze od kupowanych, polecamy nasze przepisy. Możesz przygotować ciasto bananowe, marchewkowe, czekoladowe i wiele innych. Sprawdź, jakie ciasta dla dzieci będą najlepsze: na urodziny, święta, ale też na codzienny deser.
Ciasta dla dzieci możesz zrobić w bardzo wielu wariantach: lekkie i zdrowe, bez cukru lub bez jajek. Nie muszą ograniczać się jedynie do klasycznej szarlotki lub sernika. Opcji na pyszne ciasto jest wiele – czekoladowe, bananowe, marchewkowe. Z klasycznych wersji ciast również w prosty sposób można wyczarować coś mniej oczywistego, np. zamiast tradycyjnego sernika zrobić sernik na zimno? Takie ciasta dla małych dzieci, np. do przedszkola lub urodzinowe możesz pięknie przyozdobić: galaretką, owocami lub różnymi polewami. Wypróbuj nasze pyszne i proste przepisy na ciasta dla dzieci.
1 z 12
Ciasto marchewkowe dla dzieci
Ciasto marchewkowe to słodki placek, który z pewnością zasmakuje dzieciom. Ma miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Jest to jesienny klasyk - można dołożyć do niego zdrowych orzechów, rodzynek, moreli, nawet pokrojone w kostkę jabłko czy ananasa. Wiele osób twierdzi, że najlepsze jest przełożone serkiem mascarpone.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajka
- 2 szklanki startej marchwi
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru
- mała paczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do blachy
- sól
Lukier cytrynowy:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z cytryny
Sposób wykonania:
- Na początku zrumień na karmel łyżkę cukru i rozpuść w łyżce wody.
- Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Umyj i sparz jajka, a następnie oddziel białka od żółtek.
- Utrzyj margarynę z żółtkami i cukrem.
- Wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę i startą marchew.
- Całość dodawaj stopniowo do margaryny z żółtkami.
- Do tej mikstury dodaj jeszcze karmel, przyprawę do piernika oraz ubitą z białek pianę.
- Lekko wymieszaj – tak, by ciasto było gęste.
- Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką podłużnej blaszki przełóż ciasto.
- Piecz około 50 minut w 180°C. Gorące ciasto polej cytrynowym lukrem.
Jak zrobić lukier cytrynowy:
- Ucieraj cukier z sokiem cytrynowym, aż do momentu, gdy lukier będzie miał jednorodną konsystencję.
- Dodaj skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny.
- Polej lukrem wierzch ciasta.
2 z 12
Biszkopt z malinami
Powiew lata w środku jesieni bądź zimy – maliny! Jeśli ich nie mroziłaś, z łatwością kupisz je w sklepie. Ciasto biszkoptowe z malinami cieszy nie tylko kubki smakowe, ale dostarcza też wspaniałych doznań estetycznych, ponieważ prezentuje się naprawdę pięknie.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- ewentualnie odrobina drobniutko posiekanej wanilii
Mus:
- czubata szklanka mrożonych malin
- łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Na początku opłucz maliny przegotowaną, zimną wodą. Posyp je cukrem, rozmroź i przetrzyj przez plastikowe sitko.
- Białka ubij tak, by powstała sztywna piana, dodawaj do nich powoli cukier i wanilię.
- Ubijaj jeszcze przez 10 minut, aż piana stanie się szklista. Następnie połącz ją z żółtkami i powoli dosyp mąkę.
- Posmaruj tortownicę masłem i przełóż do niej ciasto.
- Piecz do momentu, aż biszkopt będzie złocisty, a wbity w niego patyczek będzie suchy.
- Ciasto możesz podać z musem malinowym (zagotuj maliny z cukrem na wolnym ogniu) lub posmarowane twarożkiem. Na koniec ułóż owoce.
Rada: Gdy będziesz przygotowywać biszkopt – nie mieszaj energicznie piany z żółtkami.
3 z 12
Ciasto czekoladowe dla dzieci
Ciasto czekoladowe to ulubiona słodycz większości maluchów. Można je zrobić na wiele sposobów – z owocami, cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Ciasto czekoladowe jest dobrym pomysłem na każdą okazję – lekkie i puszyste zasmakuje wszystkim.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 8 dkg masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki wody
- bakalie
Polewa:
- 10 dkg czekolady
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Zrumień dwie pełne łyżki cukru, dodaj miód, wodę, kakao, a także pozostały cukier. Następnie zagotuj.
- Do lekko schłodzonej masy dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników. Do całości dołóż bakalie i wyrób ciasto, dodając jajko, masło. Wszystko razem wymieszaj.
- Ciasto piecz w piekarniku około 40 minut.
- Przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i 1/4 szklanki wody. Polej nią ciasto, a następnie wstaw do lodówki. Gdy polewa już zastygnie – udekoruj ciasto.
4 z 12
Owocowy placek z kruszonką
Owocowy placek z kruszonką jest łatwy w przygotowaniu, wszystkim smakuje, wspaniale pachnie i łatwo zapakować kawałek do szkoły na deser. Maluch na pewno chętnie pomoże w wyrabianiu i kruszeniu kruszonki. Możesz do niej dodać wiórki kokosowe lub płatki owsiane – będzie bardziej chrupiąca. Owoce z kolei nadadzą ciastu słodkości, z czego dzieci będą bardzo zadowolone.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki cukru
- jajko
- szklanka mleka
- pół kostki masła
- szklanka mrożonych owoców
- masło i tarta bułka do smarowania foremki
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem.
- Roztop masło w rondelku i pozostaw tam, aż do momentu, gdy ostygnie.
- Roztrzep jajko z mlekiem i dodaj mąki oraz ostudzonego masła.
- Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate.
- Na koniec dodaj nierozmrożone owoce.
- Foremkę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Napełnij ją ciastem i piecz przez około 35 minut w temperaturze 200°C.
5 z 12
Ciasto dla dzieci z galaretką
To jedno z najpopularniejszych ciast. Dzieci zazwyczaj są ogromnymi fanami galaretki, a jeśli idzie to w parze z ciastem – efekt jest idealny. Co więcej, ten placek po prostu nie może się znudzić, ponieważ za każdym razem możesz zmieniać kolor galaretki.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka malin
- 4 brzoskwinie (z puszki)
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Najpierw oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę.
- Ciągle ubijając, dodaj cukier, a następnie żółtka (po jednym).
- Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
- Przełóż ciasto do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35–40 min, aż biszkopt będzie złoty.
- Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu galaretki.
- Na cieście ułóż owoce i zalej tężejącą galaretką.
- Całość wstaw do lodówki, by galaretka zastygła.
6 z 12
Ciasto pomarańczowe dla dzieci – bez cukru
Ciasto pomarańczowe to tani, pyszny, ale też bardzo prosty wypiek. Będzie ono idealną propozycją dla osób, które lubią wilgotne ciasto o intensywnym aromacie. Ma ono tylko jedną wadę: jedzenie ciężko skończyć na jednym kawałku... Ciasto warto polać lukrem – będzie wtedy jeszcze smaczniejsze!
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 150g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 5 jajek
- 4 – 5 sporych łyżek naturalnego miodu
- 2 pomarańcze
Sposób przygotowania:
- Umyte pomarańcze przełóż do garnka i zalej wodą. Nastaw gaz i je ugotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i dalej gotuj przez około 2 godziny.
- Wyciągnij pomarańcze z wody i odstaw, by całkowicie ostygły.
- Do miski wsyp obie mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia, całość wymieszaj.
- Pomarańcze pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze.
- Zmiksowane pomarańcze przełóż do miski, dodaj miód i jajka.
- Mieszaj mikserem, aż składniki się połączą.
- Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w 190 stopniach przez około 50-55 minut.
7 z 12
orzechowy chlebek
Orzechowy chlebek – bez mąki
W orzechowym chlebku jest wszystko to, co najbardziej lubimy jesienią: cynamon, banany, rodzynki, no i oczywiście orzechy. Wspaniale pachnie podczas pieczenia! Jest to też jeden z najłatwiejszych do przygotowania wypieków. Taki chlebek orzechowy możesz podawać np. z masłem orzechowym lub dżemem.
Składniki:
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki tartych biszkoptów
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Zmiel lub drobno posiekaj orzechy.
- Z białek ubij pianę, a następnie (nadal ubijając) dodawaj cukier i cukier waniliowy, do momentu, aż piana będzie sztywna.
- Dodaj żółtka i lekko wymieszaj.
- Powoli dodawaj zmielone orzechy i starte biszkopty, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Całość wlej do posmarowanej masłem formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Piecz przez około 45 minut.
- Ciasto możesz przełożyć konfiturą morelową.
8 z 12
Tiramisu – przepis na ciasto dla dzieci
Jest to włoski deser, który składa się z warstw podłużnych biszkoptów. W wersji standardowej biszkopty są nasączone kawą i likierem, jednak nasz przepis jest dedykowany dla najmłodszych, dlatego nie zawiera tych składników. Co prawda tiramisu nie jest ciastem, a deserem, nie wymaga też pieczenia, ale nie ma chyba osoby, która by go nie lubiła. Polecamy przepis na tiramisu dla dzieci – bez kawy i alkoholu.
Składniki:
- 50 dag serka mascarpone lub trzykrotnie mielonego białego tłustego sera
- 20 dag cukru
- 4 żółtka
- cukier wanilinowy
- 1/2 kg podłużnych biszkoptów
- pół kubeczka kawy Inka
- łyżka kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Ubij na parze (trzepaczką) żółtka i cukier.
- Gdy masa stanie się już gęsta, zdejmij ją z ognia i ubijaj wraz z cukrem wanilinowym, do momentu, aż będzie wystudzona. Następnie dodawaj ją powoli do sera, ciągle mieszając.
- Płaską formę ceramiczną wyłóż biszkoptami. Nasącz je chłodną kawą.
- Na biszkopty wyłóż połowę sera. Na tej warstwie znów ułóż nasączone biszkopty. Przykryj je pozostałą masą.
- Całość starannie wygładź i posyp kakao. Użyj do tego sitka.
- Tiramisu odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
9 z 12
Ciasta dla dzieci: sernik na zimno
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, uwielbiają go chyba wszyscy! Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, jeśli zrobisz go z niewielkim dodatkiem cukru i masła. Pamiętaj, że jakość sernika zależy od jakości twarogu, dlatego wybieraj zawsze ten najlepszej jakości – najlepiej wiejski, jeśli masz do niego dostęp. Polecamy sprawdzony przepis na sernik z owocami.
Składniki:
- 40 dag twarożku homogenizowanego
- 400 ml jogurtu naturalnego
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj twarożek z jogurtem, cukrem pudrem i waniliowym.
- Całość mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
- Zalej żelatynę ośmioma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje – wstaw do naczynia z wrzątkiem i podgrzewaj aż do rozpuszczenia.
- Ostudź żelatynę i połącz z masą twarogową.
- Całość przełóż do foremki i wstaw do lodówki na około dwie godziny.
Możesz również zrobić sernik na zimno, który nie wymaga pieczenia.
10 z 12
Ciasto bananowe dla dzieci
Ciasto bananowe jest szybkie i proste. Co więcej, ono zawsze wychodzi! Nie musisz się więc przejmować, jeśli będziesz je robić po raz pierwszy, wprawa wcale nie jest potrzebna w tym wypadku. Do zrobienia tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Takie ciasto jest też świetnym rozwiązaniem, gdy w domu zalega ci kilka bardzo dojrzałych bananów – od teraz już nigdy nie będą się one marnować!
Składniki:
- 3/4 kg owoców, bananów i jabłek
- 10 dkg migdałów
- 20 dkg rodzynek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 3/4 kg mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- trzy łyżki sezamu.3/4 kg owoców, bananów i jabłek
- 10 dkg migdałów
- 20 dkg rodzynek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 3/4 kg mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- trzy łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyj jabłka, a następnie zetrzyj je na grubej tarce.
- Banany rozgnieć widelcem.
- Migdały sparz gorącą wodą, a następnie obierz ze skórki i zmiel.
- Przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą oraz owocami, a na końcu dodaj olej.
- Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i posyp sezamem.
- Wlej ciasto do formy.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Piecz około 50–60 minut.
Ciasto bananowe jest słodkie dzięki owocom, nie musisz więc dodawać już do niego cukru.
11 z 12
Tort bezowy
Chrupiąca beza, puszysty krem i truskawki. Czy może być lepsze połączenie? Zamiast truskawek możesz użyć dowolnych owoców: borówek amerykańskich, porzeczek, jagód, gruszek. Taki tort jest bardzo słodki, więc na pewno przypadnie do gustu małym łasuchom. Ze względu na jego słodycz, tort bezowy najlepiej podawać właśnie z kwaśnymi owocami, które będą stanowiły doskonałe przełamanie.
Składniki:
- jeden blat bezowy i kilka małych bez do dekoracji
- 250 g słodkich truskawek
- szklanka śmietanki kremówki
- śmietan-fix
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
Sposób przygotowania:
- 2/3 truskawek rozgnieć widelcem i wymieszaj z połową cukru.
- Ubij śmietanę z resztą cukru i śmietan-fiksem.
- Całość wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami oraz skórką cytrynową.
- Posmaruj kremem blat bezowy.
- Na wierzchu możesz ułożyć truskawki i małe bezy.
12 z 12
Ciasta dla dzieci: domowe pączki – bez jajek
Domowe pączki są jeszcze lepsze od tych, które kupujesz w piekarni. Jeśli maluchy będą pomagać przy ich robieniu – z pewnością im też będą one smakować znacznie bardziej. Wybierzcie swoją ulubioną marmoladę i spróbujcie wspólnie zrobić takie domowe pączki: pyszne i pachnące!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 10 łyżek letniej wody
- 20 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżki octu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypki
- konfitury/marmolada
Sposób przygotowania:
- Wrzuć do miski: mąkę, cukier, sól, olej, wodę, drożdże, ocet i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
- Odstaw je na mniej więcej godzinę (aż do wyrośnięcia) w ciepłe miejsce.
- Blat lub stolnicę oprusz mąką, rozłóż ciasto i grubo je rozwałkuj.
- Za pomocą szklanki powycinaj z niego kółka.
- Odłóż na bok, by ponownie wyrosły – aż do podwojenia objętości.
- Rozgrzej olej w garnku lub wysokiej patelni.
- Smaż pączki z obu stron. Odkładaj je na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
- Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem. Możesz również nadziać je konfiturą lub marmoladą.
Zobacz także: