• 3 łyżki nasion chia
• 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
• 2 łyżki płatków migdałów
• 1 banan
• 1 kubek roszponki Fit&Easy
• ½ mango
• 2 łyżki ziaren granatu
• 1 łyżka miodu

Reklama

Mleko podgrzać w rondelku. Gorącym mlekiem zaleć nasiona chia, całość energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, kilka razy mieszać w tym czasie.
W naczyniu do blendowania zmiksować banana z roszponką na jednolitą masę.
Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zblendować na jednolitą masę.
Małą patelnię rozgrzać, wrzucić płatki migdałów i uprażyć je do zarumienienia.
Do wystudzonej mieszanki z mleka i nasion chia dodać miód i jedną łyżkę uprażonych migdałów, całość wymieszać, przełożyć do naczyń, w których będziemy podawać deser. Jako kolejną warstwę dodać miks z banana i roszponki, na niej ułożyć puree z mango. Górę deseru udekorować pozostałymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Podawać od razu lub przełożyć do lodówki do wychłodzenia.

Nasiona chia są doskonałym źródłem składników, które wspomagają płodność.
W 100 g nasion chia jest:
421 mg magnezu
553 mg wapnia
320 mg witaminy C

mat. prasowe Fit & Easy

Przepis przygotowany przez Julitę Strzałkowską (www.wrzacakuchania.pl) dla marki Fit & Easy w ramach warsztatów kulinarnych „Świeże na talerze”

Zobacz także
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama